Najnowszy BIZNES.meble.pl – zobacz, co w numerze

Co w listopadowym wydaniu BIZNES.meble.pl?

Najnowszy BIZNES.meble.pl – zobacz, co w numerze

Kiedy wzrośnie popyt na meble? Od jakich targów i wydarzeń zaczęła się meblarska jesień? W listopadowym wydaniu BIZNES.meble.pl rozmawiamy na ważne dla branży tematy, odkrywamy nowe oblicze komfortu i wypatrujemy najnowszych trendów.

Od wyborów parlamentarnych minęły już co prawda 3 tygodnie, jednak w oczekiwaniu na nowy rząd w listopadowym wydaniu BIZNES.meble.pl nie zapominamy o tym, co się wydarzyło 15 października. O polskim święcie demokracji przeczytacie m.in. w felietonach.

W najnowszym wydaniu BIZNES.meble.pl skupiamy się przede wszystkim na spadku popytu na meble. To problem, który spędza sen z powiek wielu meblarzom. W raporcie rozkładamy go na czynniki pierwsze. Przedstawiciele branży zastanawiają się na przykład – ile ten kryzys jeszcze potrwa? Choć, jak słusznie zauważa Marek Hryniewicki, pytań jest wiele, a odpowiedzi na nie brakuje. O koniunkturze na meble mówi też Robert Chmielewski, współwłaściciel & CEO Complet Chmielewscy, zarządzający marką Complet Furniture. Natomiast Diana Nachiło rozmawia z Arturem Węgłowskim, współwłaścicielem Comforteo, o dywersyfikacji produkcji i sprzedaży oraz racjonalnym spojrzeniu na ekologię.

Targi i wydarzenia w listopadowym wydaniu BIZNES.meble.pl

Początek jesieni obfitował w targi, w których wzięliśmy udział. W listopadowym wydaniu znajdziecie przede wszystkim obszerne relacje z takich wydarzeń, jak DREMA i M.O.W. Powracamy też do pierwszej edycji targów mebli i wyposażenia wnętrz, które na początku lipca odbyły się na Filipinach.

Podobno Ambiente pokazuje, „co będzie leżało na stole w przyszłości”. Tego, jakie trendy wyłonią targi we Frankfurcie, dowiecie się z artykułu Anny Szypulskiej. Z kolei tematem listopadowego wydania jest komfortowy wypoczynek.

W chilloucie znajdziecie natomiast sylwetkę Karoliny Szyszki, architektki, założycielki autorskiej pracowni wnętrz Grupa NONO i youtuberki. Na koniec polecamy rozmowę z Mirosławem Wolskim, wieloletnim prezesem Schattdecor Polska, który wydał niedawno książkę „Biznes z Klasą. Im więcej się dzielisz, tym więcej zyskujesz!”.

Listopadowy BIZNES.meble.pl można czytać na dwa sposoby – ciesząc się wersją elektroniczną lub korzystając z papierowej. Zapraszamy do lektury!

BIZNES.meble.pl, nr 11/2023

O czym piszemy w listopadowym wydaniu BIZNES.meble.pl, oto spis treści

Od redakcji

Felietony

Święto demokracji

W windykacji czas na dyrektywę NPL

Raport

Mniejszy popyt na meble czy regularny kryzys?
Spadający popyt na meble widoczny jest od kilkunastu miesięcy, ale konia z rzędem temu, kto powie, ile to jeszcze potrwa. Czy polska branża meblarska największy kryzys ma jeszcze przed sobą? A może najgorsze już za nią? Pytań zresztą jest więcej, ale odpowiedzi w większości brak.

Kiedy poprawi się koniunktura na meble?
Rozmowa z Robertem Chmielewskim, współwłaścicielem & CEO Complet Chmielewscy, zarządzającym marką Complet Furniture.

Wiadomości

DREMA wyznacza kierunki rozwoju
Zaprezentowane podczas targów DREMA 2023 innowacyjne rozwiązania usprawniające proces obróbki drewna i produkcji mebli to dowód na to, że wydarzenie, które odbyło się w Poznaniu w dniach 12-15 września, jest dla branży znaczącym wsparciem w zrównoważonej transformacji.

DREMA Dzieciom
Podczas tegorocznych targów DREMA studentki i studenci Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyprodukowali ponad 100 kompletów mebli. Trafiły one do Ośrodka Wychowawczego w Łobżenicy oraz do Ukraińskiego Domu Dziecka przy Podolskim Centrum Edukacji Zawodowej i Technicznej w Kamieńcu Podolskim.

Jeśli nie drewno, to co…?
Tematem X edycji międzynarodowej konferencji Polskiej Izby Gospodarczej Przemysłu Drzewnego – KOOPDREW, która odbyła się 11 września 2023 r. w Poznaniu, były szanse i zagrożenia dla sektora leśno-drzewnego w najbliższych latach.

Jestem zwolennikiem dywersyfikacji
Rozmowa z Arturem Węgłowskim, współwłaścicielem Comforteo.

Nie tylko Europa
W tym roku liderem międzynarodowych wystawców targów M.O.W. była Polska. Wzrosło zainteresowanie zwiedzających z krajów spoza Europy.

Pierwszy PFFM zakończony sukcesem
Redakcja BIZNES.meble.pl została zaproszona do uczestnictwa w pierwszych w historii targach mebli i wyposażenia wnętrz na Filipinach PFFM (Philippines Furniture Furnishing Market), które odbyły się w dniach 5-7 lipca 2023 r. Mieliśmy okazje poznać rynek Filipin oraz szanse i perspektywy dla potencjalnej współpracy handlowej oraz preferencje wzornicze nabywców.

…czyli moje meblowe paranoje, cz. 2
Dzisiaj ZERO TEORII – wszystkie opisane sytuacje mają swoją firmę, imię i nazwisko.

Design

Wiadomości

Trendy Ambiente 2024: progres, cisza, rzemiosło
Triada Ambiente Trends 24+ wyostrza zmysły, odpowiada na rosnące pragnienie spokoju i skupia uwagę na różnorodności rzemiosła.

Halo Londyn
Już po raz 21. London Design Festival promował Wielką Brytanię jako potęgę dla przemysłu kreatywnego. Przez 9 festiwalowych dni twórcy zapowiadali przyszłość, oddając hołd przeszłości.

Trendy

Nowości

Temat wydania: komfortowy wypoczynek

Jaka jesteś sofo?
Sofy wracają do kolorów ziemi i stają się łagodniejsze w formie.

Gościnne i przyjemne
Producenci potwierdzają: narożniki z funkcją spania stały się bardziej komfortowe, a tkaniny z których są wykonane – jeszcze bardziej miękkie i przyjemne w dotyku.

Z modułów
Sofy modułowe podążają za naszym ruchem i potrzebami.

Chillout

Im więcej się dzielisz, tym więcej zyskujesz
Rozmowa z Mirosławem Wolskim, wieloletnim prezesem Schattdecor Polska.

Idzie nowe! Let’s Archi!
I edycja warsztatów Let’s Archi! przeszła do historii, ale na długo pozostanie w pamięci jej uczestników. Jedną z głównych idei spotkania, które odbyło się w dniach 5-6 października, była bliskość natury. Zaproszenie nad Jezioro Raczyńskie przyjęło ponad dwudziestu architektów wnętrz.

DREMA on stage
Międzynarodowe Targi Maszyn, Narzędzi i Komponentów dla Przemysłu Drzewnego i Meblarskiego DREMA 2023 przeszły do historii. Przez cztery, niezwykle intensywne, wrześniowe dni, główna scena nie pustoszała. To na niej odbywały się najpierw uroczyste otwarcie targów i wręczenie nagród, a następnie branżowe dyskusje i wykłady.

25 lat Tobo
28 września firma Tobo uroczyście świętowała 25-lecie działalności. Była to okazja do wspomnień, nagrodzenia dystrybutorów, klientów i dostawców, snucia planów na przyszłość, a także… szampańskiej zabawy.

Przede wszystkim człowiek
Ty jesteś najważniejszy. Twoje wnętrze wpływa na Ciebie. To stosowane w praktyce idee Karoliny Szyszki, architektki, założycielki autorskiej pracowni wnętrz Grupa NONO i youtuberki.

Felietony

Na okładce: Artur Węgłowski, współwłaściciel Comforteo.