Kuchnie made in Germany

AMK, kuchnie, niemieckie kuchnie

Kuchnie made in Germany

Czy wybór mebli kuchennych wyższej jakości to dowód na to, że znaczenie kuchni w czasie pandemii wzrosło, a kuchnie na wymiar zyskują popularność? Jak na te zmiany reaguje rynek niemiecki?

To tylko niektóre tematy, jakie zostały poruszone podczas konferencji biznesowej AMK, niemieckiego stowarzyszenia przedsiębiorców z branży mebli kuchennych, producentów urządzeń i akcesoriów, usługodawców i kooperantów handlowych. Najważniejszy wniosek z tego spotkania jest taki, że dzięki remontom i modernizacjom domów i mieszkań, przeprowadzanych podczas lockdownu, producenci mebli kuchennych w Niemczech do tej pory przechodzili przez pandemię dobrze.

Jakie meble do kuchni wybierają konsumenci na rynku niemieckim?

Znaczenie domowej kuchni i gotowość do inwestowania we własne cztery ściany znacznie wzrosły w czasie kryzysu wywołanego przez koronawirusa – powiedział Roland Hagenbucher z AMK. – Zainteresowanie i zapotrzebowanie na indywidualnie projektowane kuchnie na wymiar wyraźnie wzrosło – i nadal rośnie.

ZOBACZ TAKŻE: Czy w Polsce produkuje się mniej kuchni?

Tendencja do wybierania mebli kuchennych z segmentu premium pokazuje, że kuchnie zyskują na znaczeniu. Jak ustalił GfK, klient wydał w zeszłym roku średnio 9 tys. 678 euro na nową kuchnię w specjalistycznym sklepie – o 425 euro, czyli 4,6% więcej, niż w 2019 roku. Wzrasta zapotrzebowanie na wysokiej jakości wyposażenie kuchni. Klienci zwracają szczególną uwagę na materiały, funkcjonalność i sprzęt – poinformował Markus Sander z AMK.

Jaka jest sytuacja na niemieckim rynku?

Zarząd AMK był zadowolony z kondycji niemieckiego przemysłu kuchennego, czyli producentów mebli kuchennych, sprzętu AGD, zlewozmywaków i akcesoriów kuchennych w 2020 roku. Dzięki ogromnym wysiłkom w przemyśle i handlu sektor był w stanie nadal rosnąć pomimo blokady i wyzwań związanych z produkcją podczas pandemii – powiedział Roland Hagenbucher. Oprócz modernizacji i remontów własnych domów w Niemczech pojawiły się również pozytywne impulsy z budownictwa mieszkaniowego. Liczba mieszkań zatwierdzonych do budowy wzrosła do 368,4 tys. To wzrost o prawie 8 tys., czyli 2,2% w porównaniu z rokiem 2019.