„Drema” w nowych okolicznościach

Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

Biorąc pod uwagę sytuację, targi „Drema” wraz z salonami „Furnica” i „Sofab” były wyczekiwanym spotkaniem sektora przemysłu drzewno-meblarskiego w Polsce. W tegorocznej edycji wzięły udział takie firmy, jak: Atrium Centrum Ploterowe, Felder Group Polska, IMA Schelling, Intex oraz Nestro.

Część branży, obawiając się o zdrowie pracowników, ale też kwestionując zasadność organizowania wydarzenia, na którym nie pojawi się wielu kluczowych wystawców i które przyciągnie mniej odwiedzających niż w minionych latach, zrezygnowała z obecności w Poznaniu. Owszem, tegoroczna impreza była kameralna, co nie zmienia faktu, że wydarzenie, którego organizatorem jest Grupa MTP, należy do ścisłej czołówki największych wystaw światowych, dedykowanych branży obróbki drewna. W rankingu tym plasuje się na 5. miejscu, tuż obok niemieckich targów „Ligna” czy włoskiego „Xylexpo”. Dla przypomnienia, pierwsza z wymienionych imprez zaplanowana jest na maj 2021 r., druga została w tym roku odwołana i odbędzie się dopiero w 2022 r. Kongres Europejskiej Federacji Producentów Maszyn do Obróbki Drewna EUMABOIS, który 18 września 2020 r. obradował online, zatwierdził listę światowych wystaw poświęconych maszynom do drewna oficjalnie rekomendowanych w 2021 r. „Drema” ponownie znalazła się w gronie 14 kluczowych wystaw międzynarodowych.

O TARGACH:

Nazwa: Międzynarodowe Targi Maszyn i Narzędzi dla Przemysłu Drzewnego „Drema”

Organizator: Grupa MTP

Termin: 15-18 września br.

Miejsce: Poznań

Złote Medale MTP:

1. Ploter frezujący „1325 ATC” – Polska Grupa CNC Damian Laskowski – zgłaszający i producent;

2. Odpylacz strumieniowy „Vaco Max” – Nawara Serwis Marzena i Rafał Nawara – zgłaszający i producent;

3. „Abrys SysTEM” – Oprogramowanie Online do Projektowania i Konfiguracji Mebli, Sprzedaży i Produkcji Sterowanej Zamówieniami – Abrys Maciej Rezner – zgłaszający i producent;

4. Ploter „LED-UV EFI PRO 16H” – Atrium Centrum Ploterowe – zgłaszający i producent;

5. Zrobotyzowana linia do produkcji mebli na wymiar dla małych i średnich firm – Infotec CNC – zgłaszający i producent;

6. „Iskra” – Technologia produkcji mebli, K&K Katarzyna Brzezińska – zgłaszający i producent;

7. Jednowarstwowy cutter do tkanin Gerber Technology „Z1”, Intex – zgłaszający, Gerber Technology – producent.

Statutetki Acanthus Aureus:

Weinig Vertrieb Und Service, Technodrewno, Cehpol Poznań, Infotec CNC,

Felder Group Polska.

Następna edycja: 14-17 września 2021 r.

Tekst: Anna Szypulska

Więcej w miesięczniku „BIZNES meble.pl” 11/2020, w wydaniu online TUTAJ.

Napisz do autorki:

a.szypulska@meble.pl