Czekając na Salone del Mobile.Milano

Salone del Mobile.Milano. iSaloni. Targi w Mediolanie.

Czekając na Salone del Mobile.Milano

Organizatorzy iSaloni uzależniają przygotowania do targów od gwarancji rządowych, a te mają się pojawić 6 kwietnia. Czy wydarzenie, na które czeka świat designu, stoi pod znakiem zapytania?

Banner targów IFFINA 2024 750x109 px

Przypominamy, że targi Salone del Mobile.Milano zwyciężyły w organizowanym w styczniu przez www.biznes.meble.pl plebiscycie na najbardziej oczekiwane przez branżę wydarzenie 2021 roku.

Koniec z odwoływaniem i przekładaniem?

W 2020 roku targi, które tradycyjnie odbywały się w kwietniu, zostały odwołane z powodu pandemii, a wydarzenie zaplanowane na kwiecień 2021 roku zostało przełożone na wrzesień w nadziei, że ograniczenia związane z COVID-19 zostaną do tego czasu zniesione.

Federlegno Arredo Eventi zaapelowało do władz o wyznaczenie terminu wznowienia targów. Salone del Mobile.Milano jest cennym narzędziem do ponownego uruchomienia sektora, Mediolanu, całego kraju – podkreślił Claudio Luti, prezes Salone del Mobile, który w ostatnich dniach odbył dwa ważne spotkania: z burmistrzem Mediolanu – Giuseppe Sala oraz z przewodniczącym władz włoskiego regionu Lombardia – Attilio Fontana.

ZOBACZ TAKŻE: Salone del Mobile z zupełnie nową datą

Jak poinformował Claudio Luti, do wyznaczonej daty tegorocznej edycji pozostało kilka miesięcy. Targi zgodnie z planem powinny odbyć się w dniach 5-10 września 2021 roku.

Pracujemy nad tym, by uzyskać potwierdzenie możliwości zorganizowania imprezy i uspokoić wystawców i gości – powiedział Claudio Luti. – Ale wciąż są pewne przeszkody do usunięcia, które są całkowicie niezależne od naszych możliwości. Każdy chce pojechać na Salone w interesach, ale także po to, by na nowo odkryć socjalizację, której tak bardzo brakowało w tych ciężkich i bolesnych miesiącach pandemii. Jednak ważne jest, by instytucje rządowe udzieliły nam precyzyjnych odpowiedzi. Czekamy na zapewnienia ze strony rządu.

Wszystko zależy od dekretu rządu

W komunikacie prasowym opublikowanym przez organizatorów Salone Internazionale del Mobile, Luti wzywał rząd do wytyczenia ścieżki, która pozwoli na kontynuowanie prac nad targami. Przełom może nastąpić 6 kwietnia, kiedy rząd włoski wyda kolejny dekret w sprawie pandemii, czyli DPCM.

Prezes Salone del Mobile.Milano zwrócił się do władz z prośbą o wyjaśnienia dotyczące 4 ważnych kwestii:

1. programu szczepień,
  2. paszportów zdrowotnych,
  3. wznowienia lotów międzynarodowych,
  4. organizacji targów, które są obecnie zakazane.

Będziemy w stanie potwierdzić termin i formułę wydarzenia tylko wtedy, gdy DPCM z 6 kwietnia da zielone światło dla odbywania się targów – powiedział Luti.

Prezes Salonde del Mobile.Milano wezwał również do przeprowadzenia dużej międzynarodowej kampanii promującej targi, które w przeszłości przyciągały do miasta w północnych Włoszech ponad 300 tys. osób.

Offline czy online?

Na wrzesień zaplanowano setki wydarzeń, określanych jak Fuorisalone, które zbiegną się w czasie z przełożonym Salone del Mobile.Milano. Oczekuje się, że zostaną one zorganizowane nawet w przypadku odwołania głównych targów.