Najdroższe słowo świata
12 listopada, 2020 2023-01-21 20:48Najdroższe słowo świata
Gdy czytam informacje o aktualnych trendach i modach, którym się bezwiednie poddajemy, przychodzi mi do głowy myśl, że w naszym wybujałym konsumpcjonizmie, w ciągu zaledwie jednego pokolenia, dotarliśmy do ściany. Nie potrafimy się przez nią przebić, więc usiłujemy się na nią wspiąć.
Pewnie dlatego marketingowcy wykreowali trend, który jak linę zwiesili nam z wierzchołka ściany konsumpcjonizmu. Chwytając tę linę, widzimy czasem niebo. Zaspokajamy ich oczekiwania. To tylko trzy litery, ale jakże sprawcza jest ich moc? Trzy litery poruszające nasze emocje, serca i umysły. Generujące medialny potencjał. Trzy litery, skłaniające do tego, byśmy za kupowane produkty zapłacili więcej pieniędzy.
To trzyliterowe słowo radykalnie zwiększa koszty produkcji wszystkiego, a zwłaszcza żywności. Jednocześnie dało nam złudny wybór pomiędzy tym, czy chcemy tylko tanio kupować, czy może dojrzeliśmy do tego, by świadomie konsumować? Wraz z wymyśleniem najdroższego słowa świata, pojawiło się niedostępne dla kieszeni zwykłego konsumenta kryterium jakościowego wyboru.
Zdrowe życie, za sprawą „marketingowców” stało się przynależne jedynie „elicie”. Elicie, do której zostaniemy dopuszczeni dopiero po kosztownej zmianie naszych zachowań i przyzwyczajeń. Mało kogo na to stać, ale przecież każdy może się o to starać. Przecież jak cię nie stać, to możesz wziąć kredyt. Elitarność kosztuje.
Zapytasz jakież to tajemnicze słowo jest przepustką do tej, współczesnej, konsumenckiej elity?
To jest słowo EKO. Trzyliterowe słowo, które dzisiaj kilkukrotnie zwiększa koszt wyprodukowania czegokolwiek. Za solenną dopłatą, kreatorzy marketingowych trendów oferują nam eko-meble, eko-opakowania, eko-samochody. Świat stanął dziś na „eko-logicznej głowie”.
Jednocześnie, obok nas, swoim krótkim bytem żyją skoszarowane, w przemysłowych hodowlach zwierzęta, które codziennie jedzą produkty, którymi mogliby się wyżywić ludzie. Dzisiejsze krowy już nie jedzą trawy. One jedzą pasze na bazie mączki rybnej i kiszonej kukurydzy. Kurczaki już nie grzebią w ziemi szukając pędraków. Po kilka złotych za kilogram kupujemy mięso kurczaków, które w swoim kilkutygodniowym życiu, nigdy nie widziały nieba. Co najdziwniejsze, po drugiej stronie, zdeklarowani wegetarianie zajadają się surogatem tofu, wyprodukowanym z modyfikowanej genetycznie soi. Mleko od krowy pasącej się na łące i jaja zniesione przez kury biegające po zagrodzie, stały się niedostępnym rarytasem. W sklepach pojawiły się regały z eko-żywnością, ale marketingową zagadką pozostaje status wszystkich pozostałych, oferowanych przez te sklepy produktów? Dlaczego one nie są promowane jako „nadające się do zjedzenia pożywne syntetyki”? Ceny jajek eko poszybowały tak wysoko, że niektórym hodowcom zagrodowych kur, opłaca się zmywać stemple z jajek pochodzących z kurzych ferm, by potem przerabiać je na „eko-jajka”, ręcznie turlając je w błocie i w kurzych g… po gospodarskiej eko-zagrodzie.
A jak ma się trend EKO, w branży meblarskiej? Czy wycinanie najpiękniejszych okazów drzewDrzewa – duże, wieloletnie rośliny o pojedynczym, wyraźnie wykształconym pniu i mniej lub bardziej wyraźnej koronie. Organizmy nie mające sobie równych pod względem wymiarów (wysokość – do ok. 100 m, np. Eucalyptus regnans – eukaliptus królewski, rosnący w Australii) i długowieczności (długość życia – do ok. 5 tys. lat, np. Pinus longaeva – sosna długowieczna, rosnąca w Kalifornii). Źródło: L. do produkcji ekskluzywnych mebliMebel – to sprzęt użytkowy należący do wyposażenia ruchomego oraz stałego wnętrz mieszkalnych, biurowych, hotelowych itp., służy do przechowywania, pracy, siedzenia, leżenia, wypoczynku, spożywania posiłków. Każdy mebel może być użytkowany indywidualnie, w kompletach mebli lub zestawach mebli. Jak dzielą się meble? Ze względu na konstrukcję meble można podzielić na • meble skrzyniowe,• meble szkieletowe,• meble tapicerowane. Źródła: • Swaczyna I., jest eko? A może przerabianie, zawierających 10-15% formaldehydu mocznikowego, odpadów z płyt wiórowychPłyta (płyta wiórowa) – 1) Tworzywo drzewne w postaci płyty, wytworzone przez sprasowanie pod wpływem temperatury, małych cząstek drewna, np. wióry drzewne, wióry strugane, trociny, wióry waflowe, wióry pasmowe i/lub inne cząsteczki lignocelulozowe np. paździerze lniane, paździerze konopne, bagassa z klejem. Najczęściej produkuje się płyty wiórowe jedno- lub trójwarstwowe. Cechy charakterystyczne płyty wiórowej • Gęstość płyty wiórowej: 600-680 kg/m3,• Gęstość na pelet zwany „Eko-groszkiem” jest eko?
Śledząc współczesne media, wydaje mi się że chyba najbardziej „eko”, jest autorskie wymyślanie i pisanie marketingowych przekazów. Ich laptopy zużywają niewiele prądu, a autorzy stosunkowo niewiele wina.
Taki design!
Każdy z nas jest kowalem swojego losu. Ale nie pozwólmy, by reklamodawcy zaprojektowali go dla nas, za nas.
TEKST: Zdzisław Sobierajski