Branża

Ergonomia w kuchni ułatwia gotowanie

Tomasz Jakubiak.

Ergonomia w kuchni ułatwia gotowanie

Tomasz Jakubiak o tym, dlaczego ergonomia w kuchni jest bardzo ważna i jak powinno się urządzić kuchnię.

Reklama
Banner targów IFFINA 2024 750x109 px

Kuchnia jest bezapelacyjnie moim królestwem. To chyba jedyne miejsce w domu, do którego nie pozwalam się nikomu zbliżać :), ważne więc, by urządzono ją z głową. Żeby żadna rzecz i żaden sprzęt nie znalazły się w niej przypadkowo lub pojawiły się bez celu. Ergonomia kuchni jest ważna, bo ułatwia gotowanie. Przemyślany projekt wnętrza jest naprawdę ważny.

Gotowałem w wielu kuchniach i czasami potrzebowałem na to dwa razy więcej czasu, bo wszystkie moje ruchy w kuchni mocno ograniczała bezsensowność rozstawienia sprzętu. 🙂 Muszę mieć w kuchni duży zlew. Najlepiej dwukomorowy, tak aby w jednej komorze myć na bieżąco potrzebne naczynia, a w drugiej warzywa, owoce czy też mięso.

ZOBACZ TAKŻE: Ergonomia nieunikniona

Kuchenka nie może być umieszczona obok zlewu, ale w innej części blatu, tak aby było dużo miejsca do odstawiania miseczek, przypraw itp. No i koniecznie dużo miejsca na krojenie. To naprawdę kilka prostych rzeczy, które bardzo ułatwiają nam życie i przede wszystkim komfortowe gotowanie.

W mojej kuchni wszystko jest przemyślane, więc mogę tam spędzać długie godziny, w ogóle się nie męcząc 🙂

Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 3/2015