Układ optymalny
30 marca, 2015 2023-08-10 9:05Układ optymalny
To, jaki układ przybierze zabudowa kuchenna w dużej mierze zależy od wielkości i kształtu pomieszczenia, którym dysponujemy.
Istotną kwestią jest też, aby zabudowa kuchenna zapewniała maksymalną ergonomię. Dzięki temu prace kulinarne staną się czystą przyjemnością. W opinii Magdaleny Janus-Jung, specjalisty ds. marketingu i eksportu w firmie WFM-Kuchnie (Grupa Szynaka Meble), pierwszą i najważniejszą kwestią przy projektowaniu kuchni jest ocena potrzeb klienta.
Trzeba sobie odpowiedzieć na różne pytania: Czy gotujemy tylko dla siebie, czy też dla rodziny i znajomych? Czy wystarczą nam podstawowe sprzęty czy np. musimy zmieścić dwa piekarniki? Trzeba o tym pomyśleć już na początku, aby przy projektowaniu wziąć pod uwagę wszystko, co uczyni naszą kuchnię zadowalającą – radzi.
Drugą kwestią jest niewątpliwie ergonomia. Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu, ważne jednak, aby tego czasu nie marnować. W dobrze zaprojektowanej kuchni możemy zarówno godzinami eksperymentować nad nowymi kulinarnymi specjałami, jak i przygotować coś szybko i sprawnie, nie tracąc czasu oraz energii na czynności zbędne. Podczas projektowania kuchni należy zatem tak zaplanować jej układ i poszczególne elementy, aby nie wykonywać niepotrzebnych ruchów, błądząc pomiędzy jej jednym a drugim końcem. Gotowanie ma być przecież przyjemnością – dodaje.
Poznaj kuchenny „alfabet”
Z zebranych przez nas komentarzy wynika, że do najpopularniejszych układów kuchennych należą zabudowy w kształcie liter L i U, a także układ z wyspą lub półwyspem. Każdy ma jakieś zalety i wady – wszystkie warto rozważyć, by wybrać rozwiązanie optymalnie dopasowane zarówno do pomieszczenia, jak i wizji przyszłych użytkowników danej kuchni.
ZOBACZ TAKŻE: Standard w opcji, opcja w standardzie
Jak informuje Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywny w firmie Halupczok Kuchnie i Wnętrza, klienci spółki bardzo często decydują się na układ typu wysoka zabudowa z AGD + robocza wyspa. Wynika to z faktu, że spora grupa osób coraz bardziej świadomie wybiera projekt domu i zdaje sobie sprawę z tego, że kuchnia jest tak naprawdę „sercem” domu, gdzie często skupia się życie rodzinne i towarzyskie – mówi.
Pomieszczenia kuchenne są duże lub otwarte na salon. Dzięki temu domownicy nie izolują się od siebie – np. mama przygotowująca posiłek przy wyspie może równocześnie śledzić wzrokiem bawiące się w salonie dzieci. Z tego powodu pokazujemy na naszych ekspozycjach mnóstwo tego typu rozwiązań np. wyspy ze zintegrowanym, wyższym blatem-barkiem lub blatem jadalnianym. Ważna jest też ich duża powierzchnia robocza. Jeśli pomieszczenie nie pomieści wyspy, polecamy klientom inne rozwiązania, oczywiście z zachowaniem „funkcjonalnego trójkąta” w kuchni – dodaje.
Wysoka zabudowa kuchenna ma wiele plusów
Także Justyna Zajc z firmy Zajc Kuchnie jest zwolenniczką wysokiej zabudowy szaf i wielofunkcyjnej wyspy – jej zdaniem jest to rozwiązanie idealne. Wysoka zabudowa pełni rolę współczesnej spiżarni oraz mieści urządzenia AGD, które zamontowane są na ergonomicznej wysokości ze swobodnym dostępem lub zasłonięte wielkoformatowymi drzwiami – uzasadnia.
Wyspa stanowi przede wszystkim niezwykle wygodną powierzchnię roboczą z łatwym dostępem z każdej strony. Służy też jako miejsce do spożywania posiłków. W przypadku kuchni otwartych pełni jeszcze ważną funkcję estetyczną, ponieważ scala kuchnie z salonem – stanowi element przejściowy między tymi pomieszczaniami. Niestety, nie zawsze powierzchnia kuchni pozwala na wprowadzenie tych dwóch typów zabudowy. To właśnie wielkość i układ pomieszczenia determinuje układ zabudowy – jest to zawsze rozwiązanie szyte na miarę, dopasowane do wymiarów i proporcji pomieszczenia oraz stylu życia użytkownika – podsumowuje Justyna Zajc.
Jaka zabudowa kuchenna?
Popularne układy kuchenne:
- Jednorzędowy – najprostszy, ale mało ergonomiczny, bowiem znacznie wydłuża odległości pomiędzy strefami. Zapewnia mało przestrzeni roboczej i miejsca do przechowywania. Polecany jest w przypadku bardzo małych i wąskich kuchni oraz dla osób gotujących sporadycznie.
- Dwurzędowy – jest dość prosty i zapewnia dobrą komunikację ze względu na bliskość wszystkich stref. To dobre rozwiązanie w przypadku, gdy względy techniczne wykluczają zabudowę w kształcie litery U (np. kiedy pod oknem znajduje się grzejnik). Przy takim układzie rzadko jest miejsce na kuchenny stół.
- W kształcie litery L – praktyczny i bardzo popularny, ale wymusza pokonywanie dość długich odcinków pomiędzy strefami, co wydłuża czas pracy. Dobrze się prezentuje i „otwiera” przestrzeń, pozwala też zachować sporą funkcjonalność. Świetnie się komponuje z umieszczonym pośrodku pomieszczenia stołem.
- W kształcie litery U – bardzo korzystny, funkcjonalny i popularny, zwłaszcza w przypadku większych kuchni. Pozwala maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i gwarantuje bliskość wszystkich stref. Zabudowa tego typu zapewnia bardzo dużo miejsca roboczego i miejsca do przechowywania.
- W kształcie litery G – najlepiej sprawdza się w dużych pomieszczeniach, których kształt zbliżony jest do kwadratu. Chętnie wybierany w przypadku połączenia kuchni z salonem lub jadalnią.
- Układ z wyspą – idealny w przypadku dużych przestrzeni. Świetnie sprawdza się, gdy kuchnia łączy się z salonem lub jadalnią, ponieważ optycznie wydziela kuchnię. Zalety wyspy to m.in. dostęp z każdej strony, dodatkowe miejsce do przechowywania, dodatkowa przestrzeń robocza, a także funkcja „towarzyska”.
TEKST: Anna Żamojda
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 3/2015