Brummel kontynuował ambitną koncepcję „Total Living” – ozarządzania przestrzenią od kuchni po salon, od sypialni po garderobę i wreszcie łazienkę. W tym roku w Mediolanie marka zaprezentowała nową ekskluzywną kolekcję „Essenza 2018”, nazwaną tak na cześć swojego pierwszego wykończenia w prestiżowym drewnie Ziricote, z detalami z matowego, patynowanego mosiądzu.
Kuchenne kameleony
Ile prawdy jest w tym, że jeszcze nigdy nie było tak mało kuchni w kuchni? Albo w tym, że nigdy wcześniej kuchnie nie musiały się mieścić na tak małych powierzchniach i jednocześnie zajmować tak dużych przestrzeni?
Reklama
Na reakcje branży w obu tych kwestiach nie trzeba było długo czekać. W tym roku w Mediolanie aż roiło się od innowacyjnych rozwiązań projektowych. Największe zainteresowanie odwiedzających Mediolan i targi „EuroCucina” (17-22 kwietnia) wzbudzały kuchnie konceptualne. Uwagę przykuwały też wyraziste dekory i efektowne kamienie.
EuroCucina: Mediolan, kuchnie, nowości
Najnowsze kolekcje mebli kuchennych, zaprezentowane podczas targów „EuroCucina”, można porównać do kameleonów, które mają szczególną zdolność zmiany barwy. Mogą być wyraziste, ale potrafią też stać się niewidoczne. Tę dwoistość odzwierciedlają także najnowsze tendencje wzornicze. Na targach w Mediolanie dało się zauważyć powrót do używania materiałów organicznych, takich jak drewno, metal i kamień oraz to, że w pełni zintegrowana przestrzeń kuchenna ma na celu promowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Można też było zobaczyć zarówno wielofunkcyjne przestrzenie kuchenne, jak i spersonalizowane, indywidualne kuchnie dostosowane do wymagań danej osoby.
Na targach nie brakowało dowodów na to, że kuchnia ewoluowała. Nie ma już wyraźnego rozróżnienia między salonem a kuchnią, bowiem teraz wszystko tworzy jedną połączoną przestrzeń życiową. Funkcjonalność kuchni musi być więc właściwie ukryta, gdy nie jest używana. Jednocześnie kuchnia powinna pozostać wystarczająca piękna, aby stanowić część każdej otwartej przestrzeni mieszkalnej w domu.
W tym roku najwięksi producenci mebli kuchennych zdecydowali się na prezentację nowości z idealnie skalibrowanymi powierzchniami, wykonanymi z wysokiej jakości materiałów. Postawili na kolekcje, które mogą się szczycić wykorzystaniem nowoczesnych technologii, jeśli chodzi o okucia, zawiasy i systemy przesuwne. Widoczne było również mniej lub bardziej rozległe upodobanie do całkowicie zamkniętych powierzchni. I tak projekt „Logica Celata” dla Valcucine to monolit z niespodzianką. Z kolei integralną propozycją marki Scavolini był „Box Life”, czyli kompletny system dzienny ze schowanymi urządzeniami gospodarstwa domowego, pomieszczeniem gospodarczym, składanym łóżkiem i taboretem za ukrytymi drzwiami.
Ergonomia i kolory w kuchni
Producenci mają tendencję do tworzenia wyższych, poprawiających ergonomię stanowisk pracy i głębszych szafek i szuflad, pozostawiając więcej miejsce na przechowywanie. Nawet kolory zaczynają być zgodne z ogólnymi architektonicznymi tendencjami, które przyjęły kuchnie, a więc paletami od ciepłej szarości po brązowy. Co prawda przetrwały też czarno-białe kontrastujące zestawienia, ale są też inne sprzeczności, które służą zburzeniu ogólnego trendu architektonicznego, jedną z nich jest rosnąca popularność koloru niebieskiego m.in. „Tiffany Blue”.
Świat urządzeń celowo wyłączył się z tego zamieszania, chociaż niektóre sprzęty są zabudowane i kontrastują z kuchniami wokół ich. Elementy te przyjmują zatem wartość zbliżoną do kokpitu w samochodzie silnikowym lub panelu kontrolnego na statku kosmicznym i w tym duchu wizyta na FTK, wystawie odbywającej się równolegle do targów „EuroCucina” wystawa, nabiera konotacji z bardzo realną podróżą w przyszłość. To właśnie technologie prezentowane na FTK wyznaczą kierunki, w których będą zmierzały kuchnie. Kolejna jazda testowa za 2 lata.
„Essential Ltd Blue Tiffany” to kuchnia Toncelli, w której surowość projektu spotyka się i łączy z nowoczesnym stylem.„Blue Sapphire” to wiodący nowy projekt firmy Officine Gullo, który daje poczucie przyjemności i luksusu. To kuchnia, w której każdy szczegół jest wynikiem badań i rękodzieła.W gronie wystawców znalazła się firma Bauformat, która postawiła na kontrastujące zestawienia kolorystyczne.Urządzenia, półki, szuflady, a także systemy przesuwne drzwi w modelu „Barna Tint Olmo” tak połączono, że przestrzeń cechują funkcjonalność i ergonomia, zawsze obecne w kuchniach hiszpańskiej marki Doca.Ancona Grupa wystawiała się w Mediolanie prezentując m.in. własną markę kuchenną, „Moon”. Firma zdecydowała się na odejście od stereotypowego pojmowania kuchni i przejście do projektowania, które da nowe spojrzenie na tę przestrzeń. Po zachęcającej prezentacji na targach „EuroCucina”, której towarzyszyło duże zainteresowanie ze strony architektów, Ancona Grupa nadal będzie rozwijać produkty „Slavonika” w celu przygotowania ich do wejścia na rynek.Myślą przewodnią firmy Abimis, jednego z wystawców targów „EuroCucina 2018”, było zrewolucjonizowanie tradycyjnego wnętrza kuchni i przekształcenie go w wydajne, wielofunkcyjne, profesjonalne miejsce, ale wciąż pełne wartości i tradycji związanych z tą przestrzenią. Współczesne wzornictwo, innowacje technologiczne, najnowszej generacji rozwiązania gwarantujące energooszczędność, a także łatwość użytkowania to cechy charakterystyczne kuchni prezentowanych przez markę Abimis.Marka Valcucine przedstawia „Logica Celata”, proj. Gabriele Centazzo, najnowsze odkrycie w badaniach z nowatorskim podejściem do wykorzystania przestrzeni. Na nowo definiuje ergonomię, a ponadto planuje nowe, ekscytujące sposoby wykorzystania kuchni. Dzięki zaawansowanemu mechanizmowi równoważenia przeciwwagi drzwi przesuwają się delikatnie w górę, ukazując cały obszar roboczy: dużą, w pełni konfigurowalną przestrzeń. Po zamknięciu „Logica Celata” staje się eleganckim meblem.System modułowy „Cun” firmy Jokodomus spełnia wszystkie wymagania innowacyjnych opcji gotowania wewnątrz i na zewnątrz. Poszczególne moduły można elastycznie i dynamicznie łączyć.Model „Pompei”, który marka Scic zaprezentowała podczas targów „EuroCucina” inspirowany jest wielkością miasta Pompeje, którego historia fascynowała pokolenia. Fronty wykonano z lawy wulkanicznej. To właśnie od spotkania z tym materiałem narodziła się wyjątkowa kuchnia.Scis reinterpretuje model „Labirinto”, zaprojektowany przez Studio Cattaneo + R & D, prezentując go w Mediolanie z nową kombinacją kształtów i materiałów. Wyrafinowany styl uzyskano przez połączenie materiałów: mosiądzu antycznego, marmuru patagońskiego i drewna orzechowego.Scavolini wprowadza na rynek nową kolekcję „DeLinea” zaprojektowaną przez Vuesse. Charakterystyczne cechy tego modelu kuchennego to otwarte przestrzenie, które umożliwiają ruch i zwielokrotniają powierzchnię przechowywania. Kuchnia zyskuje nowy wygląd dzięki eleganckiemu panelowi ściennemu z otwartymi frontami i dodatkowym schowkiem biegnącym wzdłuż całej przestrzeni roboczej. „DeLinea „umożliwia tworzenie wielu kompozycji.Badania, innowacje technologiczne i eksperymenty materiałowe to założenia, które towarzyszyły marce Rossana 50 lat temu, gdy rozpoczynała działalność. Dzisiaj wciąż się rozwija, w każdej nowej kolekcji podkreślając ekspresyjną moc materiałów. Taki był również cel ekspozycji w Mediolanie, którą utrzymano w ciemnej tonacji i rozjaśniono za pomocą kamienia „Aria”, a także drewna jesionu.Z intuicji projektowej marki Poliform powstał „Phoenix”, kuchnia charakteryzująca się szczególną konstrukcją. Innowacyjne rozwiązanie zamknięto w estetycznych detalach, które harmonizują z każdym rodzajem wykończenia, a także ze wszystkimi pozostałymi elementami kuchni.Marka Cesar zaprezentowała na targach Eurocucina 2018 nowy koncept. Składa się on z trzech współdziałających ze sobą elementów: „Williamsburg”, „The 50’s” i „Intarsio”, proj. Garcia Cumini. To kompletna, innowacyjna kuchnia, w której każda część pozostaje w harmonii z drugą, a jednocześnie zachowuje unikalne funkcje i indywidualność. Doświadczenie w dziedzinie rzemiosła pozwoliło uzyskać iluzję ciągłości. W rezultacie powstało złudzenie optyczne, w którym prawdziwe zakłócenia są ukryte.„Lounge” to innowacyjny system kuchenny stworzony przez Veneta Cucine. To przedłużenie linii „Essence”, oferujące nową i bardziej rozwiniętą interpretację koncepcji maksymalnej funkcjonalności. Połączenie dwóch różnych materiałów: drewna „Abete Ossidato” i lśniącego, futurystycznego wykończenia z brązu „Metallo Liquido” jest motywem spajającym tej kompozycji.Ekspozycja marki Stosa Cucine.W widocznym na przykładzie kuchni marki Häcker wariancie z czarnym szkłem, Blaupunkt udowadnia, że urządzenia kuchenne – podobnie jak powierzchnie i fronty – określają styl kuchni.Kuchnię „Prime design Dada R&D” zaprojektowano, by wyrazić pełny potencjał kuchennej przestrzeni i spełniać najbardziej wyrafinowane wymagania estetyczne. To rozwiązanie oferujące szerokie możliwości personalizacji. Propozycję marki Dada zaprezentowano w układzie liniowym z półwyspem i z lakierowaną na połysk jednostką ścienną, którą wyróżnia nowy, naturalny kamień „Billiemi”, pochodzenia sycylijskiego.Matowe szkło i lśniący lakier, czyli nowoczesne połączenie materiałów, ale też kolorów, wprowadza orzeźwienie do kuchni „Largo-FS” marki Leicht.„Carbon” firmy Elio Home to kuchnia o zdecydowanie męskim charakterze. Jej opis w języku perfumiarzy brzmiałby tak: kompozycja z mocną drewnianą nutą. Systemy przechowywania i urządzenia gospodarstwa domowego są w niej ukryte za panelami z naturalnej okleiny.Kuchnia „Archetipo” marki L’Ottocento to spotkanie klasyki i nowoczesności w niezwykłym dialogu pomiędzy kombinacjami kolorystycznymi.Kolekcję „Chronos” wykonano zgodnie z najsurowszymi standardami kunsztu rzemieślniczego firmy L’Ottocento. To rezultat twórczej pomysłowości, która określa styl i dbałość producenta o każdy szczegół, by zaspokoić potrzebę komfortu w kuchni.Kuchnia otwarta na salon, a także doskonale dobrane detale funkcjonalne – to główne cechy kolekcji „Bondi-E” marki Leicht. Eleganckie, matowe lakierowane powierzchnie kontrastują ze strukturą drewna.W kuchni „Toronto GL” Häcker zaprezentował nowy, zoptymalizowany szklany blat roboczy.W Mediolanie Häcker nie tylko prezentował innowacje w świecie kuchni. Pod hasłem „120 lat inspiracji” obchodził 120 rocznicę powstania firmy. Uwagę zwiedzających przyciągał m.in. system regałowy w metalowej obudowie w czarnym kolorze, który harmonijnie uzupełniał wygląd kuchni „AV 5040”.