Kuchenne kameleony
7 sierpnia, 2018 2023-03-27 11:25Kuchenne kameleony

Kuchenne kameleony
Ile prawdy jest w tym, że jeszcze nigdy nie było tak mało kuchniKuchnia – 1) pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych, naczyń do serwowania, gotowania potraw itp. W kuchni istotne jest zapewnienie ergonomii pracy, który uwarunkowany jest tworzeniem tzw. trójkąta ergonomicznego, na który wpływają następujące strefy: przechowywania produktów, obróbki produktów i zmywania naczyń oraz przygotowania potraw i obróbki termicznej (lodówka, zlewozmywak, kuchenka). Jakie są rodzaje kuchni? Układ funkcjonalny uwarunkowany jest w kuchni? Albo w tym, że nigdy wcześniej kuchnieKuchnia – 1) pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych, naczyń do serwowania, gotowania potraw itp. W kuchni istotne jest zapewnienie ergonomii pracy, który uwarunkowany jest tworzeniem tzw. trójkąta ergonomicznego, na który wpływają następujące strefy: przechowywania produktów, obróbki produktów i zmywania naczyń oraz przygotowania potraw i obróbki termicznej (lodówka, zlewozmywak, kuchenka). Jakie są rodzaje kuchni? Układ funkcjonalny uwarunkowany jest nie musiały się mieścić na tak małych powierzchniach i jednocześnie zajmować tak dużych przestrzeni?
Na reakcje branży w obu tych kwestiach nie trzeba było długo czekać. W tym roku w Mediolanie aż roiło się od innowacyjnych rozwiązań projektowych. Największe zainteresowanie odwiedzających Mediolan i targi „EuroCucina” (17-22 kwietnia) wzbudzały kuchnie konceptualne. Uwagę przykuwały też wyraziste dekory i efektowne kamienie.
Najnowsze kolekcje mebliMebel – to sprzęt użytkowy należący do wyposażenia ruchomego oraz stałego wnętrz mieszkalnych, biurowych, hotelowych itp., służy do przechowywania, pracy, siedzenia, leżenia, wypoczynku, spożywania posiłków. Każdy mebel może być użytkowany indywidualnie, w kompletach mebli lub zestawach mebli. Jak dzielą się meble? Ze względu na konstrukcję meble można podzielić na • meble skrzyniowe,• meble szkieletowe,• meble tapicerowane. Źródła: • Swaczyna I., kuchennych, zaprezentowane podczas targów „EuroCucina”, można porównać do kameleonów, które mają szczególną zdolność zmiany barwyBarwa, kolor – wrażenie wzrokowe wywoływane przez promieniowanie elektromagnetyczne o długości fali z zakresu widzialnego, zależnie od tego w jakiej mierze dane ciało pochłania fale świetlne określonej długości. Źródła:
• L. Helińska-Raczkowska, Leksykon nauki o drewnie, Poznań 1999.
• F. Krzysik, Nauka o drewnie, PWN, Warszawa, 1978.
. Mogą być wyraziste, ale potrafią też stać się niewidoczne. Tę dwoistość odzwierciedlają także najnowsze tendencje wzornicze. Na targach w Mediolanie dało się zauważyć powrót do używania materiałów organicznych, takich jak drewnoDrewno – 1) Część pnia drzewa, gałęzi i korzeni zawarta między rdzeniem i korą; kompleks tkanek wytworzony przez kambium po jego wewnętrznej stronie; główna tkanka przewodząca i wzmacniająca pni, gałęzi i korzeni; przewodzi wodę i składniki mineralne z korzeni do liści. 2) Surowiec ze ściętych drzew formowany przez obróbkę w różnego rodzaju sortymenty (gr. ksylon – drewno). Źródło: L. Helińska-Raczkowska,, metal i kamień oraz to, że w pełni zintegrowana przestrzeń kuchenna ma na celu promowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Można też było zobaczyć zarówno wielofunkcyjne przestrzenie kuchenne, jak i spersonalizowane, indywidualne kuchnie dostosowane do wymagań danej osoby.
Na targach nie brakowało dowodów na to, że kuchniaKuchnia – 1) pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych, naczyń do serwowania, gotowania potraw itp. W kuchni istotne jest zapewnienie ergonomii pracy, który uwarunkowany jest tworzeniem tzw. trójkąta ergonomicznego, na który wpływają następujące strefy: przechowywania produktów, obróbki produktów i zmywania naczyń oraz przygotowania potraw i obróbki termicznej (lodówka, zlewozmywak, kuchenka). Jakie są rodzaje kuchni? Układ funkcjonalny uwarunkowany jest ewoluowała. Nie ma już wyraźnego rozróżnienia między salonem a kuchniąKuchnia – 1) pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych, naczyń do serwowania, gotowania potraw itp. W kuchni istotne jest zapewnienie ergonomii pracy, który uwarunkowany jest tworzeniem tzw. trójkąta ergonomicznego, na który wpływają następujące strefy: przechowywania produktów, obróbki produktów i zmywania naczyń oraz przygotowania potraw i obróbki termicznej (lodówka, zlewozmywak, kuchenka). Jakie są rodzaje kuchni? Układ funkcjonalny uwarunkowany jest, teraz wszystko to tworzy jedną połączoną przestrzeń życiową. Funkcjonalność kuchni musi być więc właściwie ukryta, gdy nie jest używana. Jednocześnie kuchnia powinna pozostać wystarczająca piękna, by stanowić część każdej otwartej przestrzeni mieszkalnej w domu.
EuroCucina: Mediolan, kuchnie, nowości
W tym roku najwięksi producenci mebli kuchennych zdecydowali się na prezentację nowości z idealnie skalibrowanymi powierzchniami, wykonanymi z wysokiej jakości materiałów. Postawili na kolekcje, które mogą się szczycić wykorzystaniem nowoczesnych technologii, jeśli chodzi o okuciaOkucia – konstrukcja, funkcjonalność, estetyka czy standard mebla zależą w znacznej mierze od tego, w jakie okucia zostanie wyposażony. Z tego względu okucia oraz akcesoria muszą spełniać wiele zróżnicowanych wymagań w kontekście bezpieczeństwa użytkowania – przenosić duże obciążenia, być niezawodne i trwałe oraz estetyczne. Okucia często stanowią ozdobę mebli. Jakie są rodzaje okuć? Najogólniej okucia można podzielić na: • okucia, zawiasyZawias – zawias, zawiasa, bant (staropol.); przegub metalowy lub z innych materiałów służący do obrotowego zawieszania skrzydeł drzwi, okien itd. Z czego wykonane są zawiasy? Znane od starożytności – pierwsze wykonywane były ze sznurka lub rzemienia bądź drewna. W starożytnej Grecji wykonywane z drewna, kości, kamienia, brązu itp. W V-IV wieku p.n.e. stosowano zawias podobny do dzisiejszego taśmowego, złożony z i systemy przesuwne. Widoczne było również mniej lub bardziej rozległe upodobanie do całkowicie zamkniętych powierzchni. I tak projekt „Logica Celata” dla Valcucine to monolit z niespodzianką. Z kolei integralną propozycją marki Scavolini był „Box Life” – kompletny system dzienny ze schowanymi urządzeniami gospodarstwa domowego, pomieszczeniem gospodarczym, składanym łóżkiemŁóżko – łoże, łożnica (przestarzale); mebel o konstrukcji szkieletowej lub skrzyniowej, służący do spania, leżenia, siedzenia, pracy itp. Pierwsze łóżko to prymitywne legowisko głównie z drewna – prycza; później rama wyplatana położona na palach wbitych w ziemię – początek wszystkich następnych konstrukcji, które rozwinęły się już w starożytności. Najstarsze łóżka Na Dalekim Wschodzie (Chiny, Japonia) były to przeważnie niskie, twarde i taboretemTaboret – fr. tabouret, taburet (przestarz.), stolec (staropol.), odmiana stolika, mały mebel do siedzenia, przeważnie prostokątny, kwadratowy lub okrągły, bez oparcia i poręczy, czasami z niskim, dekoracyjnym oparciem z jednej, dwóch lub trzech stron, z siedzeniem twardym lub tapicerowanym, wsparty przeważnie na czterech nogach, czasami z wiązaniem u dołu, u góry najczęściej połączonych oskrzynieniem. Jakie są rodzaje taboretów? Rozwinęły się za ukrytymi drzwiamiDrzwi – 1) Ruchoma część ściany izolującej, umożliwiająca komunikację. Składają się z ościeżnicy i z jednego lub większej liczby skrzydeł albo stanowią same skrzydła, osadzone bezpośrednio w otworze budowlanym. Drzwi mają nie tylko charakter użytkowy, pełnią również funkcję dekoracyjną. Mogą być integralną częścią wyposażenia wnętrz, głownie poprzez formę i użytą kolorystykę. Drzwi mogą być wykonane w różnych stylach np. nowoczesnym.
Producenci mają tendencję do tworzenia wyższych, poprawiających ergonomię stanowisk pracy i głębszych szafekSzafka – zespół spełniający funkcję pojemnika w meblach skrzyniowych i meblach szkieletowych, np. szafka biurka, szafka sekretarzyka (w regale) itp. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. i szufladSzuflada – pojęcie szuflada pochodzi od słowa schublade (z j. niemieckiego), co oznacza wysuwaną część jakiegoś mebla (np. komody, biurka), rodzaj otwartej skrzynki służącej do przechowywania. Jest to podzespół mebli (najczęściej mebli skrzyniowych oraz mebli szkieletowych). Od kiedy wykonuje się szuflady? Szuflada pojawiła się w życiu człowieka praktycznie wtedy, kiedy zaczęto wytwarzać meble z drewna, a wraz z rozwojem przemysłu, pozostawiając więcej miejsce na przechowywanie. Nawet kolory zaczynają być zgodne z ogólnymi architektonicznymi tendencjami, które przyjęły kuchnie, a więc paletami od ciepłej szarości po brązowy. Co prawda przetrwały też czarno-białe kontrastujące zestawienia, ale są też inne sprzeczności, które służą zburzeniu ogólnego trendu architektonicznego, jedną z nich jest rosnąca popularność koloru niebieskiego m.in. „Tiffany Blue”.
Świat urządzeń celowo wyłączył się z tego zamieszania, chociaż niektóre sprzęty są zabudowane i kontrastują z kuchniamiKuchnia – 1) pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych, naczyń do serwowania, gotowania potraw itp. W kuchni istotne jest zapewnienie ergonomii pracy, który uwarunkowany jest tworzeniem tzw. trójkąta ergonomicznego, na który wpływają następujące strefy: przechowywania produktów, obróbki produktów i zmywania naczyń oraz przygotowania potraw i obróbki termicznej (lodówka, zlewozmywak, kuchenka). Jakie są rodzaje kuchni? Układ funkcjonalny uwarunkowany jest wokół ich. ElementyElement mebla – 1) Pojedynczy, podstawowy składnik konstrukcji mebla. Może być wykonany z jednego materiału lub z kilku różnych materiałów trwale ze sobą połączonych. Łączenie materiałów może prowadzić do uzyskania po stosownej obróbce elementu w postaci bryły (np. klejenie warstwowe) lub elementu w formie warstwowej z pustymi przestrzeniami (np. płyta komórkowa). Zazwyczaj do uzyskania elementu wymagane jest pełne spektrum produkcyjne te przyjmują zatem wartość zbliżoną do kokpitu w samochodzie silnikowym lub panelu kontrolnego na statku kosmicznym i w tym duchu wizyta na FTK, wystawie odbywającej się równolegle do targów „EuroCucina” wystawa, nabiera konotacji z bardzo realną podróżą w przyszłość. To właśnie technologie prezentowane na FTK wyznaczą kierunki, w których będą zmierzały kuchnie. Kolejna jazda testowa za 2 lata.

























TEKST: Anna Szypulska
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2018