Cieszyć się życiem
13 sierpnia, 2019 2023-12-28 13:51Cieszyć się życiem
Inteligentne projekty kuchni sprawiły, że przestały one służyć wyłącznie do przygotowywania posiłków, a zaczęły pomagać cieszyć się czasem spędzonym w kuchni i stają się punktem wyjścia do budowania relacji z bliskimi.
Jak pokazuje przykład marki SieMatic, bez wątpienia warto postawić na myślenie o całościowej koncepcji wyposażenia, wchodząc w swoistą interakcję pomiędzy użytkownikiem a przestrzenią. Najnowsze projekty kuchni to kolekcje „Pure”, „Urban”, a także „Classic”.
Dostępne są w ofercie Studio Forma 96. „Pure” utrzymana jest w estetyce minimalizmu. Charakteryzują je, dyskretnie dopełniające architekturę, spokój, harmonia, a także prostota. Elegancki, na wskroś minimalistyczny język stylistyki elementów meblowych, podkreśla perfekcyjne wykonanie – niezależnie od materiału wykończeniowego, na który klient się zdecyduje: ciepłego drewna, szlachetnego wykończenia w kamieniu, a także industrialnego metalu.
Z kolei „Urban” to przede wszystkim pochwała tętniącego życiem miasta. Połączenie nietypowych, pozornie kontrastowych, ale starannie wyselekcjonowanych elementów, odzwierciedla nowoczesne podejście do myśli projektowej. Na szczególną uwagę zasługuje SieMatic 29, czyli reinterpretacja klasycznego kredensu kuchennego, który zdobył wiele międzynarodowych nagród za wyjątkowe wzornictwo.
Kolekcja „Classic” umiejętnie łączy tradycję z nowoczesnością. Miksuje elementy chłodne z ciepłymi, za co odpowiada amerykański projektant Mick De Giulio. Studio Forma 96 sugeruje nieoczywiste łączenie w obrębie kolekcji klasycznych modułów z eklektycznymi, przejrzystymi elementami.
Projekty kuchni ewoluują
Ewelina Dekordy, junior marketing manager marki Halupczok podkreśla, że projekty współczesnych kuchni nieustannie ewoluują, tak by jak najlepiej odpowiadać na rosnące oczekiwania co do poziomu ich komfortu i funkcjonalności.
Nowatorstwo rozwiązań i zaawansowane technologie stosowane przez producentów mebli to siły napędowe, które stanowiąc czynnik przewagi konkurencyjnej, zajmują priorytetowe miejsce w ich biznesowej strategii – podkreśla.
Kuchnia, jako epicentrum wielu domowych obowiązków jest idealną przestrzenią dla innowacyjnych rozwiązań. Niezmiennie od lat, pierwiastek wynalazczości obok oryginalnych form, a także nowoczesnego wzornictwa, jest elementem wyróżniającym kolekcje kuchenne marki Halupczok – mówi Ewelina Dekordy.
Kuchnię „Rivoli” wyposażono w autorski system regulacji wysokości umieszczenia szuflad. Daje on możliwość dostosowania ich do indywidualnych potrzeb, związanych z przechowywaniem różnorodnych gabarytowo elementów wyposażenia kuchennego. Patent ten zwiększa walor funkcjonalny kuchni, intensyfikując jednocześnie poczucie harmonii pomiędzy projektem, a oczekiwaniami i potrzebami domowników.
Coś dla miłośników technologii
Ewelina Dekordy zaznacza, że wyjątkowość współczesnych kuchni kryje się w ich wnętrzu, przybierając postać zaawansowanych technologicznie pionierskich rozwiązań. Tak jest w przypadku modelu „Siena”, pochodzącego z kolekcji marki Halupczok. Uchwyty frontów meblowych podświetlono za pomocą bezkablowej niskonapięciowej instalacji, nagrodzonej w 2019 r. patentem Urzędu Patentowego RP.
Miłośnicy nowoczesnych technologii we wnętrzach kuchennych, mają szansę odnaleźć w kuchniach Halupczok coś tylko dla siebie. Wiele z nich, szczególnie te wyposażone w mobilne rozwiązania, jak ruchome barki, wysuwane blaty czy okapy, doskonale współgrają z inteligentnymi systemami, integrującymi oświetlenie, ogrzewanie czy klimatyzację w całym domu. W kuchni „Toscana” marki Halupczok istnieje możliwość zdalnego uruchomienia blatu wyspy kuchennej, wysunięcia okapu czy włączenia oświetlenia, z każdego miejsca
w domu za pomocą telefonu, lub dedykowanego pilota – zaznacza.
Śpiesz się powoli
Leroy Merlin informuje klientów, że zakup mebli kuchennych powinien być starannie przemyślany i zaplanowany. Przede wszystkim należy dokładnie obliczyć, jak dużą przestrzeń mogą zajmować meble w naszej kuchni. Warto też ustalić, jakie funkcjonalności mebli kuchennych są najważniejsze. Wybór takich elementów, jak fronty, korpusy czy uchwyty stanowi ważny aspekt dekoracyjny. Jak zaznaczają przedstawiciele firmy, nie można zapominać o materiałach z jakich są wykonane meble.
Sylwia Kowlalska-Mikutel, projektantka firmy KAM zwraca uwagę na zalety spersonalizowanych kuchni, gdzie wysokość szuflad dopasowana do przechowywanych w nich przedmiotów i produktów spożywczych. Zamiast uniwersalnego zestawu szuflad, wygodny system modułowy, który elastycznie można dopasować do indywidualnych potrzeb użytkownika. To sposób na optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni i efektywne zagospodarowanie szafek kuchennych – mówi projektantka.
Projekty kuchni obejmują najdrobniejsze nawet detale
Szuflady mają różną wysokość i nie jest ona przypadkowa. Wysokość poszczególnych modułów szuflad dokładnie odpowiada wysokości przedmiotów czy produktów spożywczych, którym są dedykowane. Sztućce nie zajmują tyle miejsca, ile kilogramowa torebka mąki, paczka makaronu czy słoik dżemu.
Można zatem dopasować wysokość każdej szuflady do jej zawartości. „Zaoszczędzoną” w ten sposób przestrzeń można wykorzystać, np. w większej szufladzie, w której zmieści się butelka wody mineralnej, duży karton soku lub pakiet talerzy, a także garnki. Przyszły użytkownik mebli, z pomocą projektanta, może zdecydować, które z proponowanych modułów szuflad lepiej sprawdzą się w jego kuchni i ułatwią mu codzienną pracę.
Rozwiązanie, dostępne w systemach mebli kuchennych firmy KAM, zwiększa ich funkcjonalność i umożliwia wygodne rozmieszczenie przedmiotów. Pozwala również na znaczną swobodę aranżacji zabudowy kuchennej, ponieważ możemy zdecydować o ilości, wysokości poszczególnych modułów i układzie szuflad, który będzie dostosowany do preferencji użytkownika oraz wymogów pomieszczenia – zaznacza Sylwia Kowalska-Mikutel.
TEKST: Diana Nachiło
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2019