Branża

Jak skrócić czas pracy w kuchni?

Łukasz Konik.

Jak skrócić czas pracy w kuchni?

Łukasz Konik o tym, jak dobrze zaprojektowana kuchnia skraca czas potrzebny do przygotowania posiłku.

Reklama
visby.pl banner z promocją na łóżko

Podobno na co dzień najwięcej przebywa się w kuchni. Dobre rozmieszczenie sprzętów spowoduje skrócenie czasu potrzebnego do przygotowania posiłku nawet do 30%. Aby korzystać z kuchni w sposób przyjemny i praktyczny, należy zgodnie z zasadami ergonomii umiejscowić nie tylko szafki kuchenne, ale też cały sprzęt AGD. Wszystko to pozwoli skrócić czas pracy oraz zmniejszyć obciążenia z nią związane.

Jednak najważniejszym elementem kuchni, z którego będziemy korzystać najczęściej jest blat roboczy. Będziemy go używać nie tylko do codziennej pracy, ale także do umieszczania na nim drobnego sprzętu. To najczęściej powoduje, iż część robocza pozostaje niewielka.

Łukasz Konik: kluczowa jest kolejność umieszczania sprzętów kuchennych

W kuchni od zawsze obowiązkowa jest tzw. kolejność umieszczania sprzętów kuchennych. Najlepiej aby zlew był dwukomorowy. Ewentualnie może być jeden, ale jeśli jest na tyle duży, żeby spokojnie zmieścić w nim największy garnek, jaki będzie nam służył podczas gotowania. Pod zlewem, gdzie tak naprawdę zawsze znajduje się najwięcej odpadów, najczęściej umieszcza się kosz na śmieci, co umożliwia łatwe pozbywanie się odpadków. Obok zlewu powinien się znaleźć niewielki blat połączony z kuchenką. Jeśli nie ma możliwości rozdzielenia zlewu i kuchenki częścią blatu, połóżmy na kuchenkę część specjalnej nakładki, która posłuży jako mały blat.

ZOBACZ TAKŻE: Ergonomia nieunikniona

Pamiętajmy również o wykorzystaniu maksymalnie jak największej liczby szafek mających w większości szuflady. Szufladę zawsze można otworzyć i cały sprzęt mamy wtedy w zasięgu ręki. W przypadku szafek jest o wiele trudniej, gdyż trzeba się zginać i przewracać całą zawartość, by wyjąć pożądany przedmiot. Lodówkę powinno się umieścić po przeciwnej stronie zlewu i kuchenki. Minimalna odległość między tymi sprzętami powinna wynosić, co najmniej 120 cm. Umożliwi nam to swobodne poruszanie się po kuchni.

Nadrzędną kwestią na pewno dobór odpowiedniego oświetlenia. Należy je montować najlepiej pod blatami, w punkcie centralnym oraz nad stołem. Jeśli mamy niewielką kuchnię, to stół powinien być dostosowany do przebywania przy nim przynajmniej dwóch osób. W przypadku takich sprzętów AGD, jak: kuchenka mikrofalowa, czajnik bezprzewodowy czy toster najlepszą opcją jest podwieszenie ich, tak by zaoszczędzić powierzchnię blatu roboczego.

Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 3/2015