Jaka będzie kuchnia przyszłości? Rzućmy okiem na propozycje z targów EuroCucina / FTK 2024.
Dziś, bardziej niż kiedykolwiek, kuchnia to przede wszystkim strategiczne centrum domu. Ponadto jest to przestrzeń dobrze przemyślana i zaprojektowana pod względem zrównoważonego rozwoju. Jakie są więc najnowsze trendy w kuchni, które odsłonił Mediolan? Przekonajmy się.
W tym roku w Mediolanie kuchnia została przede wszystkim uznana za najbardziej otwartą przestrzeń. Potwierdziło się też to, iż stanowi serce domu. Jest również uprzywilejowaną przestrzenią do budowania relacji międzyludzkich i wspólnego spędzania czasu.
EuroCucina 2024 patrzy w przyszłość
Odpowiedzialność środowiskowa, ekonomiczna i społeczna to wątek, który połączył instalacje, scenografie, projekty, rozmowy i doświadczenia degustacyjne, towarzyszące odbywającym się co dwa lata targom EuroCucina / FTK. W tym roku wszystko odbywało się pod sztandarem sztucznej inteligencji, ekosystemu i neuronauki.
Najnowocześniejsze technologie, innowacyjne materiały, współpraca z szefami kuchni i projektantami oraz zrównoważony rozwój we wszystkich najnowszych produktach prezentowanych w Mediolanie – to główne tematy tego wydarzenia odbywającego się co dwa lata.
Dzisiaj kuchnia staje się centrum eksperymentów
To obszar technologii stosowanych nie tylko w świecie cyfrowym, ale także w poszukiwaniu innowacyjnych materiałów, wykończeń i rozwiązań projektowych. Z obserwacji wielu prezentowanych w tym roku produktów wynika, iż znaczna część producentów prowadzi badania nad nową koncepcją kuchni.
Coraz bardziej otwarta kuchnia już od dawna nie jest przeznaczona tylko i wyłącznie do przygotowywania potraw. To przestrzeń do codziennego życia, wzbogacona szlachetnymi materiałami i wyjątkowymi parametrami technicznymi.
Najnowsze trendy w kuchni: między materiałami i technologiami
W tegorocznej edycji biennale szczególnie obecne były dwa główne tematy: technologia i materiały. Pierwszy z nich upraszcza obsługę, pomaga przygotować i konserwować żywność. Ponadto oferuje miniaturyzację, minimalne wymiary i powierzchnie oszczędzające miejsce.
Trudno sobie jednak wyobrazić technologię bez odpowiednich materiałów. Nierozerwalnie wiążą się z nimi poszukiwania perfekcji, luksusu i wyjątkowych parametrów technicznych.
Nie ma funkcjonalności bez AGD
W kuchni przyszłości, a zwłaszcza w sprzęcie AGD, projektanci dają z siebie wszystko. Dbają o zapewnienie funkcjonalności tam, gdzie wcześniej jej nie było. Najnowsze trendy w kuchni wymagają spotkania technologii z designem.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.