Design

Najnowsze trendy w kuchni prosto z Mediolanu

Projekt CUCINAnD'O, który szef kuchni Davide Oldani opracował we współpracy z Attilą Veressem, trafił do katalogu ARAN Cucine i jest częścią szerszej refleksji łączącej sztukę kulinarną ze zrównoważonym rozwojem. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.

Najnowsze trendy w kuchni prosto z Mediolanu

Jaka będzie kuchnia przyszłości? Rzućmy okiem na propozycje z targów EuroCucina / FTK 2024.

Dziś, bardziej niż kiedykolwiek, kuchnia to przede wszystkim strategiczne centrum domu. Ponadto jest to przestrzeń dobrze przemyślana i zaprojektowana pod względem zrównoważonego rozwoju. Jakie są więc najnowsze trendy w kuchni, które odsłonił Mediolan? Przekonajmy się.

V3 jest hołdem dla 85. rocznicy powstania Vipp , duńskiej marki specjalizującej się w obróbce metali. Samonośne moduły są pokryte naturalnym anodyzowanym aluminium, z pionowo wytłaczanymi profilami, które zakrzywiają się wzdłuż krawędzi, nadając wykończeniu z efektem metalu subtelną elegancję.  Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
V3 jest hołdem dla 85. rocznicy powstania Vipp , duńskiej marki specjalizującej się w obróbce metali. Samonośne moduły są pokryte naturalnym anodyzowanym aluminium, z pionowo wytłaczanymi profilami, które zakrzywiają się wzdłuż krawędzi, nadając wykończeniu z efektem metalu subtelną elegancję.  Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.

W tym roku w Mediolanie kuchnia została przede wszystkim uznana za najbardziej otwartą przestrzeń. Potwierdziło się też to, iż stanowi serce domu. Jest również uprzywilejowaną przestrzenią do budowania relacji międzyludzkich i wspólnego spędzania czasu.

Koncepcja zwiększonej przestrzeni została przez Veneta Cucine wyniesiona na nowy poziom, zgodnie z ideą „więcej przestrzeni, więcej wolności”. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Koncepcja zwiększonej przestrzeni została przez Veneta Cucine wyniesiona na nowy poziom, zgodnie z ideą „więcej przestrzeni, więcej wolności”. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.

EuroCucina 2024 patrzy w przyszłość

Odpowiedzialność środowiskowa, ekonomiczna i społeczna to wątek, który połączył instalacje, scenografie, projekty, rozmowy i doświadczenia degustacyjne, towarzyszące odbywającym się co dwa lata targom EuroCucina / FTK. W tym roku wszystko odbywało się pod sztandarem sztucznej inteligencji, ekosystemu i neuronauki.

Elementi jest ostatecznym wyrazem stylu minimalistycznego, produktem badań i rozwoju Snaidero, skupiającym się na naturalnej esencji kształtów. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Elementi jest ostatecznym wyrazem stylu minimalistycznego, produktem badań i rozwoju Snaidero, skupiającym się na naturalnej esencji kształtów. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.

Najnowocześniejsze technologie, innowacyjne materiały, współpraca z szefami kuchni i projektantami oraz zrównoważony rozwój we wszystkich najnowszych produktach prezentowanych w Mediolanie – to główne tematy tego wydarzenia odbywającego się co dwa lata.

Dzięki nowemu, odważnemu i autentycznemu ultramarynowemu kolorowi frontu oraz urzekającemu frontowi z lustrzanego szkła, marka premium next125 zaprezentowała przyciągające wzrok elementy, które hipnotyzowały odwiedzających. Koncept next125 został również doceniony przez organizatorów targów za przyciemniane na brązowo szkło lustrzane, które zwiększa przestronność pomieszczenia. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Dzięki nowemu, odważnemu i autentycznemu ultramarynowemu kolorowi frontu oraz urzekającemu frontowi z lustrzanego szkła, marka premium next125 zaprezentowała przyciągające wzrok elementy, które hipnotyzowały odwiedzających. Koncept next125 został również doceniony przez organizatorów targów za przyciemniane na brązowo szkło lustrzane, które zwiększa przestronność pomieszczenia. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.

Dzisiaj kuchnia staje się centrum eksperymentów

To obszar technologii stosowanych nie tylko w świecie cyfrowym, ale także w poszukiwaniu innowacyjnych materiałów, wykończeń i rozwiązań projektowych. Z obserwacji wielu prezentowanych w tym roku produktów wynika, iż znaczna część producentów prowadzi badania nad nową koncepcją kuchni.

Stilo to elegancki i elastyczny system mebli, który studio projektowe Spalvieri & Del Ciotto stworzyło dla włoskiej marki Scavolini. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Stilo to elegancki i elastyczny system mebli, który studio projektowe Spalvieri & Del Ciotto stworzyło dla włoskiej marki Scavolini. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.

Coraz bardziej otwarta kuchnia już od dawna nie jest przeznaczona tylko i wyłącznie do przygotowywania potraw. To przestrzeń do codziennego życia, wzbogacona szlachetnymi materiałami i wyjątkowymi parametrami technicznymi.

Na dużym stoisku na targach EuroCucina / FTK – Technology For the Kitchen, Samsung zaprezentował cały ekosystem współczesnych inteligentnych i połączonych urządzeń za pośrednictwem bezpiecznej platformy Knox. Tak stworzył system Bespoke AI, czyli serię urządzeń, w tym piekarniki, pralki, lodówki i zmywarki , które są w stanie zrozumieć nasze nawyki i pomóc w kuchni oraz w pracach domowych. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Na dużym stoisku na targach EuroCucina / FTK – Technology For the Kitchen, Samsung zaprezentował cały ekosystem współczesnych inteligentnych i połączonych urządzeń za pośrednictwem bezpiecznej platformy Knox. Tak stworzył system Bespoke AI, czyli serię urządzeń, w tym piekarniki, pralki, lodówki i zmywarki , które są w stanie zrozumieć nasze nawyki i pomóc w kuchni oraz w pracach domowych. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.

Najnowsze trendy w kuchni: między materiałami i technologiami

W tegorocznej edycji biennale szczególnie obecne były dwa główne tematy: technologia i materiały. Pierwszy z nich upraszcza obsługę, pomaga przygotować i konserwować żywność. Ponadto oferuje miniaturyzację, minimalne wymiary i powierzchnie oszczędzające miejsce.

Na powierzchni prawie 1 tys. m2 Miele zaprezentowało niespotykaną dotąd odsłonę marki i produktu. Pod hasłem „Puls każdej kuchni” odwiedzający wyruszyli w inspirującą podróż, podczas której poznali dwa nowe światy kolorów i funkcje cyfrowe zapewniające wygodne i zrównoważone życie. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Na powierzchni prawie 1 tys. m2 Miele zaprezentowało niespotykaną dotąd odsłonę marki i produktu. Pod hasłem „Puls każdej kuchni” odwiedzający wyruszyli w inspirującą podróż, podczas której poznali dwa nowe światy kolorów i funkcje cyfrowe zapewniające wygodne i zrównoważone życie. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.

Trudno sobie jednak wyobrazić technologię bez odpowiednich materiałów. Nierozerwalnie wiążą się z nimi poszukiwania perfekcji, luksusu i wyjątkowych parametrów technicznych.

Marka LEICHT zaprezentowała kuchnię BAHIA, główny produkt z najnowszej kolekcji. Najbardziej przyciągającym wzrok elementem był front fornirowany z pionową strukturą rowków. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Marka LEICHT zaprezentowała kuchnię BAHIA, główny produkt z najnowszej kolekcji. Najbardziej przyciągającym wzrok elementem był front fornirowany z pionową strukturą rowków. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.

Nie ma funkcjonalności bez AGD

W kuchni przyszłości, a zwłaszcza w sprzęcie AGD, projektanci dają z siebie wszystko. Dbają o zapewnienie funkcjonalności tam, gdzie wcześniej jej nie było. Najnowsze trendy w kuchni wymagają spotkania technologii z designem.


Według firmy Häcker, niezależnie od tego, jak klienci zaprojektują swoją wymarzoną kuchnię, concept130 nigdy nie będzie wyglądać jak zbiór różnych elementów ułożonych obok siebie. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Według firmy Häcker, niezależnie od tego, jak klienci zaprojektują swoją wymarzoną kuchnię, concept130 nigdy nie będzie wyglądać jak zbiór różnych elementów ułożonych obok siebie. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Bluna+Hily+Zen to trio, które prezentowała podczas EuroCucina 2024 marka Binova. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Bluna+Hily+Zen to trio, które prezentowała podczas EuroCucina 2024 marka Binova. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Prisma zaprezentowała się na targach EuroCucina z marką Abimis. Wysokowydajna stal nierdzewna to kluczowy element kuchni Atria, zrealizowanej w hołdzie sztuce miksologii. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Prisma zaprezentowała się na targach EuroCucina z marką Abimis. Wysokowydajna stal nierdzewna to kluczowy element kuchni Atria, zrealizowanej w hołdzie sztuce miksologii. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Eggersmann przedstawił Nami, proj. Yabu Pushelberg, czyli monolit, który wygląda jakby przybył z kosmosu, ale zawiera najlepsze materiały z Ziemi. To kuchnia wyspowa, w której brąz i kwarcyt spotykają się w obiekcie, który wydaje się unosić. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Eggersmann przedstawił Nami, proj. Yabu Pushelberg, czyli monolit, który wygląda jakby przybył z kosmosu, ale zawiera najlepsze materiały z Ziemi. To kuchnia wyspowa, w której brąz i kwarcyt spotykają się w obiekcie, który wydaje się unosić. Fot. Monica Spezia | Salone del Mobile.Milano.
Dbałość o szczegóły i sposób, w jaki ASKO bierze pod uwagę każdy aspekt, aby stworzyć kompletne doświadczenie – od starannego doboru materiałów po to, jak urządzenia są zaprojektowane pod kątem stylu, wydajności i zrównoważonego rozwoju – to temat przewodni obecności firmy na tegorocznych targach w Mediolanie. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Dbałość o szczegóły i sposób, w jaki ASKO bierze pod uwagę każdy aspekt – od starannego doboru materiałów po to, jak urządzenia są zaprojektowane pod kątem stylu, wydajności i zrównoważonego rozwoju – to temat przewodni obecności firmy w Mediolanie. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Harmonijna fuzja w wydaniu Stosa Cucine umiejętnie łączy elementy i wykończenia, aby stworzyć dynamikę, integrując salon i kuchnię w jednym środowisku. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Harmonijna fuzja w wydaniu Stosa Cucine umiejętnie łączy różne elementy i skrupulatnie dobrane wykończenia, aby stworzyć dynamikę, integrując salon i kuchnię w jednym środowisku. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Kiedy studio projektowe Smeg rozpoczęło projekt mający na celu stworzenie najbardziej energooszczędnej kuchni wolnostojącej na świecie, Portofino było uosobieniem włoskiego wyrafinowania i dlatego też tak nazwano tę kolekcję. Inspiracją były wyjątkowe kolory budynków położonych wzdłuż wybrzeża, kontrastujących z błyszczącymi błękitnymi wodami Morza Śródziemnego. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.
Gdy studio projektowe Smeg rozpoczęło projekt mający na celu stworzenie najbardziej energooszczędnej kuchni wolnostojącej na świecie, Portofino było uosobieniem włoskiego wyrafinowania i dlatego też tak nazwano kolekcję. Fot. Paolo Riolzi | Salone del Mobile.Milano.

ZOBACZ TAKŻE: Modne łazienki 2024 – 18 nowości z Mediolanu

TEKST: Anna Szypulska

Artykuł ukazał się w czasopiśmie NA WYMIAR 2024 – wydaniu specjalnym miesięcznika BIZNES.meble.pl.