Rankingi

Pracownia WXCA z międzynarodową nagrodą

Pracownia WXCA zdobyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie.

Pracownia WXCA z międzynarodową nagrodą

WXCA, polska pracownia architektoniczna, wywalczyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie.

Reklama
Banner All4Wood 2024 - 750x100

W projekcie polskich architektów jury zachwyciła przede wszystkim śmiała koncepcja przestrzeni wejściowej. Jest nią platforma, będąca płynnym połączeniem pomiędzy muzeum i miastem. Polska praca miała ogromną konkurencję, bowiem na konkurs przysłano 60 zgłoszeń. Ostatecznie do finału jury zakwalifikowało 18 prac. Projekt, który zgłosiła pracownia WXCA wyróżniony został IV nagrodą, natomiast jury podkreśliło śmiałość proponowanych odpowiedzi oraz myślenie poza utartymi schematami.

Pracownia WXCA zdobyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie.
Pracownia WXCA zdobyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie. Wizualizacje: Piotr Banak. Konsultacje w zakresie projektu zieleni: Łukasz Kowalski.

Projekt zaskoczył nas całkowicie nowym ujęciem sytuacji wejściowej. System łagodnie opadających ku wejściu pochylni, mądrze zakomponowanych między koronami drzew, prowadzi do ogólnodostępnej przestrzeni wejściowej zlokalizowanej w podziemiu istniejącego budynku. Nowa fasada jest zapraszająca i transparentna, ale ukształtowana z szacunkiem do zabytkowego układu zieleni – piszą w uzasadnieniu organizatorzy.

Muzeum wychodzące w XXI wiek

Zespołowi WXCA przyświecała idea współczesnego muzeum jako publicznej instytucji o fundamentalnej funkcji społecznej. Jest to instytucja demokratyczna i stanowiąca aktywne medium dla życia wspólnoty. Formalnie filozofia ta znalazła wyraz w śmiałej koncepcji układu przestrzennego budynku, nowego wejścia i ukształtowania przestrzeni zewnętrznych.

Polscy architekci zaproponowali nowe – metaforyczne i fizyczne – otwarcie muzeum w postaci ciągłego, przepływającego przez kampus muzealny krajobrazu. Nowa strefa wejściowa z funkcjami towarzyszącymi znajduje się na zaadaptowanym poziomie -1. Łączy się z zewnętrznym krajobrazem i miastem, ale pozostawia historyczną oś ogrodu, kierując do wejścia poniżej portalu zabytkowego. To połączenie między muzeum i miastem miałoby stworzyć swoistą platformę interakcji społecznych: spontanicznych spotkań, ekspozycji i aktywności plenerowych czy performance’ów.

Zielona przestrzeń wokół została zaplanowana jako naturalna sceneria. Daje możliwość rozszerzenia programu kulturalnego i wykroczenie poza ramy instytucji z jej zewnętrzem jako żywym, organicznym i bioróżnorodnym eksponatem. Samo wnętrze zaprojektowano w oparciu o elastyczny plan funkcjonalny z przejrzystym układem komunikacyjnym.

Pracownia WXCA zdobyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie.
Pracownia WXCA zdobyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie. Wizualizacje: Piotr Banak. Konsultacje w zakresie projektu zieleni: Łukasz Kowalski.

Gest połączenia wszystkich działów kondygnacją podziemną usprawnia działalność muzeum i realizuje współczesne potrzeby powierzchniowe, jednocześnie czyniąc przestrzeń intuicyjną dla odwiedzających. Obniżenie centralnej części holu głównego ze spektakularnymi eksponatami szkieletów dinozaurów daje do tej pory niemożliwą, nową perspektywę eksplorowania wielkoskalowego eksponatu na różnych poziomach. Zabytkowa tkanka gmachu stanowi tło dla jego wiodącej funkcji, jaką jest ekspozycja zgromadzonych zbiorów z otwartością na zwiedzających.

Nowe środowisko muzeum zostało przemyślane tak, by stworzyć wciągające i wielozmysłowe doświadczenie integrujące historyczne miasto, architekturę i przyrodę z żywym, zróżnicowanym programem wewnętrznych i zewnętrznych instalacji intermedialnych, happeningów, wystaw, wykładów czy warsztatów – opowiadają architekci WXCA.

Pracownia WXCA wśród najlepszych

Obok WXCA jury nagrodziło także:

  • Gmp Architekten + Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten (1 miejsce),
  • Staab Architekten + Levin Monsigny Landschaftsarchitekten (2 miejsce),
  • Allmannwappner + Rabe landschaften (3 miejsce).

Zdobyta w Berlinie nagroda to nie pierwsze znaczące wyróżnienie WXCA na arenie międzynarodowej. Przed kilkoma miesiącami pracownia zajęła III miejsce w konkursie na kompleks kulturalny z muzeum i biblioteką w Incheon w Korei Południowej.

Pracownia WXCA zdobyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie.
Pracownia WXCA zdobyła IV nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym na modernizację siedziby Muzeum Historii Naturalnej w Berlinie. Wizualizacje: Piotr Banak. Konsultacje w zakresie projektu zieleni: Łukasz Kowalski.

Polscy architekci mają też w swoim portfolio wygrany konkurs na Bałtycki Park Sztuki w estońskim Pärnu. Są też autorami wielokrotnie nagradzanego Pawilonu Polskiego na Expo 2020 w Dubaju. Na Cytadeli Warszawskiej powstają zaś Muzeum Historii Polski i Muzeum Wojska Polskiego ich autorstwa. To jeden z największych kompleksów muzealnych we współczesnej Europie.

Pracownia WXCA to: Szczepan Wroński, Marta Sękulska-Wrońska, Anna Dobek, Tomasz Czuban, Michał Czerwiński, Andrzej Bulanda, Piotr Hardt, Mariia Kolomiitseva, Jakub Matela, Anna Majewska, Michał Sokołowski, Bogumiła Chewińska. Lokalnym partnerem przy projekcie była firma Kopperroth (Martin Roth, Dominik Renner, Marcus Kopper).