Zaufanie bez limitów
17 kwietnia, 2015 2023-08-07 12:44Zaufanie bez limitów
Wśród materiałów, z których produkowane są bardzo wytrzymałe blaty, znajdują się przede wszystkim komponenty pochodzące z natury. Naturalny kamień czy drewno mogą być bazą, z której powstają powierzchnie odporne na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne.
Na ekstremalne czynniki narażone są zwłaszcza blaty stosowane w laboratoriach. O ich jakości świadczy fakt, że wytrzymują konfrontację z tak silnymi środkami, jak kwas solny czy kwas siarkowy. Jak podkreślają przedstawiciele firmy Labro Technologie, blaty Fridurit wykonane z litej ceramiki technicznej są idealnie dostosowane do różnorodnych warunków panujących w laboratoriach. Zachowują nienaruszoną jakość nawet będąc narażone na ciągłe działanie agresywnych substancji chemicznych, wysokiej temperatury czy różnego rodzaju uszkodzeń mechanicznych.
Idealnie zwarta powierzchnia uniemożliwia rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów. Dodatkowo, blaty Fridurit zapewniają doskonałą dezynfekcję i odkażanie. Blaty nie podlegają zmianom nawet w przypadku długotrwałej ekspozycji na działanie stężonych substancji chemicznych oraz wysokich temperatur. Materiał jest też wytrzymały nawet w przypadku kontaktu z bardzo gorącymi przedmiotami oraz nieosłoniętymi płomieniami.
Temperatura im niestraszna
Na dużą wytrzymałość blatów z rodziny Unico zwracają uwagę przedstawiciele firmy Pfleiderer. Produktom takim jak „Volcan”, „Artico”, „Duna”, „Pico”, „Marron” czy „Colina” nie straszna jest wysoka temperatura czy też wszelkiego rodzaju uderzenia, wgniecenia i zarysowania. Przy tym, klienci mogą wybrać dekor odpowiadający ich preferencjom. Różnego rodzaju warianty wyboru możliwe są również w przypadku produktów z kamienia naturalnego.
Przedstawiciele firmy Cavastone.pl zwracają uwagę, że tak blaty z konglomeratów kwarcowych, jak i kamienia naturalnego, dają możliwość wyboru nie tyko obszernej palety kolorystycznej, ale również różnej grubości i różnego wykończenia powierzchni.
Jak zaznacza Daniel Masalski z MSG Granit: Granit jest skałą naturalnego pochodzenia, powstaje poprzez krystalizację magmy stygnącej we wnętrzu ziemi. Kamień przybiera różne barwy – mogą one występować nawet w obrębie jednej kamiennej płyty. Na rynku można znaleźć granity w różnych kolorach, odcieniach szarości, a także typowo czarne. Popularne są również jasne kolory granitu takie jak beż, biel i kolor łososiowy. Struktura granitu jest minimalnie porowata, a jego powierzchnię szlifuje się dla uzyskania matowości lub połysku. Granitowe blaty kuchenne są chłodne w dotyku i bardzo wolno się nagrzewają.
A może blaty graniowe?
Dodaje też, że granit, w przeciwieństwie do innych kamieni, nie pochłania wilgoci i nie możliwe jest jego przesiąknięcie. Niemożliwe jest również wchłonięcie ani wnikanie tłuszczu, środków chemicznych, zabrudzeń i bakterii. Blaty granitowe charakteryzują się też odpornością na wysokie temperatury (jest to materiał niepalny), dzięki czemu jest szczególnie ceniony przez jego użytkowników kuchni. Stosowany jest w pobliżu kuchenek – można na nim postawić gorący garnek bez obaw o zniszczenie blatu – mówi Daniel Masalski.
TEKST: Diana Nachiło
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 4/2015