Produkty

Więcej niż relaks

Zaprojektowane przez firmę SYN Architects w wiosce Tiangang Zhixing budynki przekształcone z pierwotnego budynku komitetu wiejskiego, przychodni zdrowia i sceny gminnej.

Więcej niż relaks

Projekty hoteli i restauracji, zrealizowane na całym świecie w ciągu ostatniego roku, pokazują zmiany w tym sektorze. Inwestorzy i architekci stawiają nie tylko na stworzenie warunków do wyciszenia i relaksu, ale podejmują się też integracji lokalnej społeczności oraz ochrony krajobrazu przyrodniczego i kulturowego.

Reklama
Banner All4Wood 2024 - 750x100

Niezależnie od tego, czy obiekty zlokalizowane są w Europie, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy Chinach, tendencje są podobne. Nowoczesne hotele i restauracje nie ignorują tak ważnych aspektów, jak ekologia czy społeczna odpowiedzialność. Zachowują przy tym wyjątkowe, oryginalne i charakterystyczne dla danego regionu smaki wizualne i kulturalne.

Zasób środowiska

Turner Arquitectos to pracownia architektoniczno-projektowa z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem w Chile. Niedawno studio otworzyło nowy oddział w Madrycie w Hiszpanii. Turner Arquitectos z dumą zaprezentowało kasyno i hotel Ovalle, położone około 3 km od centrum miasta Ovalle, z dala od tętniącej życiem sieci miejskiej, tworząc cytadelę pośród malowniczej doliny Limarí.

Ogólna perspektywa restauracji La Maruca de López de Hoyos w Madrycie, Hiszpania.
Ogólna perspektywa restauracji La Maruca de López de Hoyos w Madrycie, Hiszpania. Źródło zdjęcia: David Zarzoso. Fot. v2.com.

Czerpiąc inspirację z życia starożytnych mieszkańców doliny, którzy szukali schronienia w wąwozach, architektoniczna interwencja miała na celu stworzenie nowego wąwozu w nowym otoczeniu. Z wyjątkiem hotelu, wszystkie inne budynki mają hermetyczną konstrukcję, natomiast ich ściany są fornirowane kamieniami pochodzącymi z okolicy. Przywołują lokalną atmosferę, która jest hołdem dla skalistych ścian wąwozów doliny Limarí.

Kasyno i sala balowa zajmują jednopiętrową dużą lożę, ale dostępną z przeciwnych kierunków i ozdobioną ogrodem botanicznym na dachu, w którym uprawia się dominujące w regionie gatunki kaktusów. Hotel wyróżnia się metaliczną okładziną, inspirowaną geometrycznymi formami kultury Diaguita, przypominającymi motyw Greca.

Spa składa się z szeregu zamkniętych przestrzeni o długości 75 metrów. Znajdują się w nich baseny z podgrzewaną wodą, pokoje do zabiegów na ciało i podobne obiekty, których kulminacją jest odkryty basen. Na końcu ścieżki znajduje się Muzeum Diaguita, monumentalny sześcian wykonany z odsłoniętych płyt betonowych.

Realizacja Asaggio w Bressanone, Włochy.
Realizacja Asaggio w Bressanone, Włochy. Fot. FORESTIS. Fot. v2.com.

W duchu marynistycznym

Kolejnym przykładem realizacji szanującej lokalny krajobraz jest restauracja La Maruca de López de Hoyos w Madrycie. Materiały zastosowane w projekcie są ściśle związane z marynistycznym charakterem:

  • morskie drewno tekowe z czarną spoiną na bazie polimeru, stosowane na pokładach statków jako podłoga w obszarach przejścia projektu;
  • mikro lastryko z minerałami w kolorach ziemi na podłogi w pokojach dziennych; biały polerowany cement jako wykończenie wszystkich kubatur tworzących wnętrze budynku;
  • listwy z drewna tekowego na pionowe elementy projektu, w tym kolumny i filary;
  • gładkie białe sufity o bardzo wysokim stopniu pochłaniania dźwięku.
Pokój hotelowy z widokiem na dolinę Limari.
Pokój hotelowy z widokiem na dolinę Limari. Źródło zdjęcia: Felipe Díaz C. Fot. v2.com.

Inną cechą charakterystyczną projektu są łazienki, wyniesione na konstrukcję, która wykracza poza granice lokalu. Konstrukcja otwiera się na zewnętrzny taras, jak molo, jako bardzo rozpoznawalny element, który nadaje charakter tej przestrzeni zewnętrznej. Łazienki – lub kabiny – zostały zaprojektowane przy użyciu tylko dwóch elementów: listew z drewna tekowego i cokołu z półokrągłych elementów ceramicznych o tej samej szerokości co listwy. Spektakularna otwarta i odsłonięta kuchnia znajduje się w centrum wnętrza budynku.

Z betonu i szkła

Położony w dzielnicy Mile-Ex w Montrealu, Le Relais Boréale to miejsce spotkań i degustacji dla miłośników piwa. Minibrowar zajmuje narożną przestrzeń w kompleksie Fabrik8, budynku z certyfikatem WELL. Zaprojektowany przez L’Abri projekt umożliwił przekształcenie komercyjnego apartamentu, wykonanego z betonu i szkła, w wydajną warzelnię i ciepłą jadalnię mogącą pomieścić 60 osób.

SYN Architects stworzyło łukowatą bryłę wzdłuż ściany zwróconej w stronę ulicy, zapewniającą przyjazne wejście dla gości.
SYN Architects stworzyło łukowatą bryłę wzdłuż ściany zwróconej w stronę ulicy, ale zapewniającą przyjazne wejście dla gości. Źródło zdjęcia: ArchiTranslator. Fot. v2.com.

Układ wykorzystuje lokalizację o podwójnej wysokości, tworząc antresolę nad komorami chłodniczymi, w których znajdują się beczki z piwem. Fermentory ze stali nierdzewnej znajdują się na górze, ale są w pełni widoczne za dużą szklaną ścianą w dębowej ramie. Ta strategia optymalizuje przestrzeń produkcyjną, natomiast po stronie sali degustacyjnej zaokrąglone rogi lady pozwalają klientom wygodnie usiąść. Ten długi bar z 16 rzędami kranów jest punktem powitalnym przy wejściu do browaru.

Wykorzystanie naturalnych materiałów, takich jak rodzime drewno, lokalny granit i wapienny tynk, a także delikatne oświetlenie, przyczyniają się do ocieplenia atmosfery jadalni. Wybór dużych roślin, którym towarzyszy ściana winorośli, oddaje hołd borealnemu lasowi i przyczynia się do ekologicznego i społecznego środowiska.

Lobby hotelowe.
Lobby hotelowe. Źródło zdjęcia: Felipe Díaz C. Fot. v2.com.

Proponując ekologiczne podejście, mikrobrowar nawiązał współpracę z firmą, która odzyskuje młóto browarnicze z pozostałości browarniczych i przetwarza je na mąkę dla lokalnych piekarni. Projekt obejmuje również sprzęt używany, w tym zbiorniki browarnicze i inne materiały. Projekt uwzględnia względy środowiskowe, ale traktuje priorytetowo lokalną produkcję i zaopatrzenie. Aby stworzyć wyjątkowe meble i oświetlenie, zespół projektowo-budowlany L’Abri i Construction Modulor otoczył się rzemieślnikami z sąsiedztwa, którzy wyznają podobne wartości.

Smaki kulturowe

Laguarda.Low Architects (LLA), znana na całym świecie firma architektoniczna, z dumą ogłosiła wybitne osiągnięcie podczas 11. dorocznej ceremonii rozdania nagród A+, której gospodarzem jest Architizer, wiodąca na świecie platforma internetowa poświęcona architekturze. Wizjonerskie projekty LLA dla Chengdu Co-Innovation & Cooperation Center i OCT Bao’an OH BAY zostały uhonorowane tytułem Zwycięzcy Popular Choice odpowiednio w kategorii Office-Highrise oraz Urban & Masterplan. Zwycięskie projekty Laguarda.Low pokazują niezachwiane zaangażowanie firmy w tworzenie niezwykłych przestrzeni architektonicznych, które płynnie integrują się z otoczeniem, ucieleśniając silne poczucie odpowiedzialności społecznej architektów.

Wschód spotyka się z Zachodem w hotelu Transformed Vogue w Montrealu.
Wschód spotyka się z Zachodem w hotelu Transformed Vogue w Montrealu. Źródło zdjęcia: Alex Lesage. Fot. v2.com.

Chengdu jest pierwszym miastem w Chinach, które opowiada się za ewolucyjną koncepcją „Park City”. Projekt to wyjątkowy przypadek pomysłowego połączenia biznesu z parkami i zieloną ekologią. Częściowo zatopiony centralny ogród dobrze wykorzystuje poczucie przestrzeni, przygotowując scenę dla różnych działań łączących zielone środowisko z konsumpcją. Projekt skierowany jest do 250 tys. mieszkańców i 490 tys. pracowników biurowych w promieniu trzech kilometrów.

Instalacje artystyczne na świeżym powietrzu łączą sztukę współczesną z lokalną kulturą, tworząc interaktywną przestrzeń. Projekt otwiera kultowy punkt orientacyjny w dzielnicy Dayan. Stał się już miejscem spotkań towarzyskich i idealnym miejscem spotkań biznesowych, a także miejscem odpoczynku dla rodzin z sąsiedztwa. Zapewnia społeczności wysokiej jakości zieloną ekologię i zróżnicowaną przestrzeń umożliwiającą równowagę między życiem zawodowym a prywatnym.

GAO – wietnamski bar na wynos w Kanadzie.
GAO – wietnamski bar na wynos w Kanadzie. Źródło zdjęcia: Diane Blanchard. Fot. v2.com.

Odnowiony hotel Vogue zapewnia Montrealowi nowatorskie doświadczenie luksusowej gościnności inspirowane kulturą wielkich hoteli Azji i Bliskiego Wschodu. Centralna przestrzeń jest zbudowana wzdłuż klasycznej kolumnady, która biegnie przez całą długość hotelu. W połączeniu z strzelistymi sufitami nadaje atmosferę nowoczesnej wielkiej sali.

Najważniejsze jest oświetlenie

Oświetlenie również odgrywa kluczową rolę w podniesieniu przestrzeni. Przeprojektowana szklana fasada od podłogi do sufitu autorstwa Lemay-Michaud otwiera teraz hotel na ulicę. Pozwalając jednocześnie naturalnemu światłu wchodzić w interakcję z wnętrzami i podkreślać poetycki kontrast. Szereg tureckich elementów wystroju stanowi ukłon w stronę dziedzictwa nowych właścicieli hotelu. Jednocześnie przemawia do wielkości przestrzeni, w której Wschód spotyka się z Zachodem.

Kontynuując ideę pierwotnego miejsca leczniczego, czyli stuletniego budynku głównego, wszystkie pokoje FORESTIS wychodzą na słońce.
Kontynuując ideę pierwotnego miejsca leczniczego, czyli stuletniego budynku głównego, wszystkie pokoje FORESTIS wychodzą na słońce. Fot. FORESTIS. Fot. v2.com.

Aby wzmocnić więzi między hotelem a jego okolicą, polegaliśmy na płynnym połączeniu wnętrza z otoczeniem. Strategiczne rozmieszczenie oferty F&B wzdłuż szklanej fasady zwiększa możliwości integracji ludzi. Podejście skoncentrowane na użytkowniku, połączone dzięki integracji pracy lokalnych artystów, pozwoliło nam stworzyć wyjątkowe doświadczenie. Jest ono równie atrakcyjne dla mieszkańców Montrealu, jak i dla turystów – wyjaśnił architekt i główny partner Martin Leblanc.

Praca Perron dla GAO, wietnamskiego baru znajdującego się na ulicy Saint-Jean w Quebecu, miała na celu aktualizację wizerunku i ogólnej atmosfery jadalni, przy jednoczesnym poszanowaniu przyjaznego klimatu i rodzinnych tradycji właścicieli, co jest znakiem rozpoznawczym restauracji. Perron ściśle współpracował z rodziną Phan, aby dokładnie przedstawić ich kulinarną wizję w funkcjonalnej i przyjemnej przestrzeni roboczej.

Pierwotny budynek komitetu wiejskiego w Chinach składał się z pięciu jednopiętrowych łuków i ganków, spadzistych dachów i ceglanych ścian, które wcześniej były nieco ukryte przed mieszkańcami wsi.
Pierwotny budynek komitetu wiejskiego w Chinach składał się z pięciu jednopiętrowych łuków i ganków, spadzistych dachów i ceglanych ścian. Rytm tworzony przez powtarzające się łuki dostarczył architektowi inspiracji. Biorąc łuki za punkt wyjścia, SYN Architects utworzyło serię brył w kształcie trąbki, z dachem i ścianami utworzonymi przez cienką, zakrzywioną betonową konstrukcję skorupową. Źródło zdjęcia: ArchiTranslator. Fot. v2.com.

Podczas pandemii zespół GAO wymyślił się na nowo, oferując nową ofertę menu na wynos. Perron wsparł ją poprzez zaprojektowanie głównego blatu. Dawniej nazywana La Campagne, GAO oferuje teraz możliwość odkrywania wietnamskich smaków i tradycji w ciepłym i przytulnym otoczeniu.

Duch lokalu

Od wstępnych etapów procesu projektowego kreowano wyrafinowaną i świetlistą atmosferę, aby podkreślić kolory pikantnych dań restauracji w jadalni i przy ladzie, nad którą zawieszono stalową skrzynkę na kwiaty. Dobór neutralnej kolorystyki przywodzącej na myśl ryż i makaron, ale w połączeniu ze szlachetnymi materiałami, nadaje przestrzeni wytworny charakter. Dodatkowo, odzwierciedla ducha lokalu, który obejmuje gotowanie prostych potraw, które wytrzymują próbę czasu.

Zrobiony przez Perron dla GAO, wietnamskiego baru znajdującego się w Quebecu, projekt miał na celu aktualizację wizerunku i ogólnej atmosfery jadalni.
Zrobiony przez Perron dla GAO, wietnamskiego baru znajdującego się w Quebecu. Projekt miał na celu aktualizację wizerunku i ogólnej atmosfery jadalni, przy jednoczesnym poszanowaniu przyjaznego klimatu i rodzinnych tradycji właścicieli. Źródło zdjęcia: Diane Blanchard. Fot. v2.com.

Duża lada, rozciągająca się od recepcji do tylnej jadalni, podkreśla atmosferę serdeczności. Jednocześnie łączy dwie przestrzenie i definiuje doświadczenie klienta za pomocą tapety z wzorem ryżu. Użycie łuku jest hołdem dla tradycyjnej architektury wietnamskich świątyń i związanej z nią obfitości zieleni i lokalnej roślinności — powiedziała  Nathalie Perron, projektantka i założycielka firmy Perron.

TEKST: Diana Nachiło

Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2023