Ile prawdy jest w tym, że jeszcze nigdy nie było tak mało kuchni w kuchni? Albo w tym, że nigdy wcześniej kuchnie nie musiały się mieścić na tak małych powierzchniach i jednocześnie zajmować tak dużych przestrzeni?
Reklama
Na reakcje branży w obu tych kwestiach nie trzeba było długo czekać. W tym roku w Mediolanie aż roiło się od innowacyjnych rozwiązań projektowych. Największe zainteresowanie odwiedzających Mediolan i targi „EuroCucina” (17-22 kwietnia) wzbudzały kuchnie konceptualne. Uwagę przykuwały też wyraziste dekory i efektowne kamienie.
EuroCucina: Mediolan, kuchnie, nowości
Najnowsze kolekcje mebli kuchennych, zaprezentowane podczas targów „EuroCucina”, można porównać do kameleonów, które mają szczególną zdolność zmiany barwy. Mogą być wyraziste, ale potrafią też stać się niewidoczne. Tę dwoistość odzwierciedlają także najnowsze tendencje wzornicze. Na targach w Mediolanie dało się zauważyć powrót do używania materiałów organicznych, takich jak drewno, metal i kamień oraz to, że w pełni zintegrowana przestrzeń kuchenna ma na celu promowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Można też było zobaczyć zarówno wielofunkcyjne przestrzenie kuchenne, jak i spersonalizowane, indywidualne kuchnie dostosowane do wymagań danej osoby.
Na targach nie brakowało dowodów na to, że kuchnia ewoluowała. Nie ma już wyraźnego rozróżnienia między salonem a kuchnią, bowiem teraz wszystko tworzy jedną połączoną przestrzeń życiową. Funkcjonalność kuchni musi być więc właściwie ukryta, gdy nie jest używana. Jednocześnie kuchnia powinna pozostać wystarczająca piękna, aby stanowić część każdej otwartej przestrzeni mieszkalnej w domu.
Reklama
W tym roku najwięksi producenci mebli kuchennych zdecydowali się na prezentację nowości z idealnie skalibrowanymi powierzchniami, wykonanymi z wysokiej jakości materiałów. Postawili na kolekcje, które mogą się szczycić wykorzystaniem nowoczesnych technologii, jeśli chodzi o okucia, zawiasy i systemy przesuwne. Widoczne było również mniej lub bardziej rozległe upodobanie do całkowicie zamkniętych powierzchni. I tak projekt „Logica Celata” dla Valcucine to monolit z niespodzianką. Z kolei integralną propozycją marki Scavolini był „Box Life”, czyli kompletny system dzienny ze schowanymi urządzeniami gospodarstwa domowego, pomieszczeniem gospodarczym, składanym łóżkiem i taboretem za ukrytymi drzwiami.
Ergonomia i kolory w kuchni
Producenci mają tendencję do tworzenia wyższych, poprawiających ergonomię stanowisk pracy i głębszych szafek i szuflad, pozostawiając więcej miejsce na przechowywanie. Nawet kolory zaczynają być zgodne z ogólnymi architektonicznymi tendencjami, które przyjęły kuchnie, a więc paletami od ciepłej szarości po brązowy. Co prawda przetrwały też czarno-białe kontrastujące zestawienia, ale są też inne sprzeczności, które służą zburzeniu ogólnego trendu architektonicznego, jedną z nich jest rosnąca popularność koloru niebieskiego m.in. „Tiffany Blue”.
Świat urządzeń celowo wyłączył się z tego zamieszania, chociaż niektóre sprzęty są zabudowane i kontrastują z kuchniami wokół ich. Elementy te przyjmują zatem wartość zbliżoną do kokpitu w samochodzie silnikowym lub panelu kontrolnego na statku kosmicznym i w tym duchu wizyta na FTK, wystawie odbywającej się równolegle do targów „EuroCucina” wystawa, nabiera konotacji z bardzo realną podróżą w przyszłość. To właśnie technologie prezentowane na FTK wyznaczą kierunki, w których będą zmierzały kuchnie. Kolejna jazda testowa za 2 lata.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.