Produkty

Każda restauracja jest inna

W projekcie białostockiego hotelu Ibis Styles wykorzystano inspirowane dmuchawcami fotele „Comfee” (proj. Anna Hrecka, prod. Noti).

Każda restauracja jest inna

Trudno mówić o trendach jeśli chodzi o meble do restauracji. Przedstawiciele firm współpracujących z rynkiem kontraktowym podkreślają, że aranżacja lokalu zawsze uzależniona jest od jego charakteru i klimatu, jaki inwestor chce stworzyć.

Reklama
Banner All4Wood 2024 - 750x100

Zdaniem Iwony Piskorz, dyrektor marketingu w firmie Ton Polska, obecnie wzornictwo siedzisk w tym segmencie jest bardzo zróżnicowane. Zawsze jednak styl, jeśli chodzi o meble, nawiązuje do konceptu restauracji. Współczesna aranżacja wnętrz restauracyjnych często bazuje na kontrastowych zestawieniach barw, mieszaniu różnych stylów architektonicznych, a także łączeniu materiałów – mówi.

Stół „Primal Wood” (prod. Metaform, dystr. Le Pukka Concept Store) to produkt o bardzo oryginalnym designie.
Stół „Primal Wood” (prod. Metaform, dystr. Le Pukka Concept Store) to produkt o bardzo oryginalnym designie. Klasyczne, naturalne drewno zestawiono tu z nowoczesną, stalową nogą. Blat wykonano z litego drewna (dębowego, orzecha amerykańskiego lub buku rdzeniowego) i wykończono oflisem. Stół dostępny jest w różnych wariantach. Wymiary – 260×100 cm.

Zauważamy jednak dominujący trend jakim jest drewno, które ociepla wnętrze i sprawia, że staje się ono bardziej przytulne i nastrojowe. Najbardziej popularne gatunki drewna siedzisk to buk i dąb. Solidna konstrukcja z litego drewna połączona jest z lekkim, gięto-klejonym drewnem na siedzisku i oparciu. Dominuje ciepła kolorystyka drewna, naturalne odcienie uwidaczniające jego strukturę. Często siedziska dla jeszcze lepszego komfortu pokrywane są tkaniną. Jej wybór (skład, struktura, kolorystyka) determinowany jest pobudkami praktycznymi – w pierwszej kolejności wybierane są tkaniny o wysokich parametrach ścieralności – dodaje.

Meble do restauracji – przede wszystkim wygoda

Iwona Piskorz zauważa również, że restauratorzy dbają o wygodę swoich gości, dlatego ergonomia i jakość wykończenia to ważne czynniki przy wyborze siedziska. Dla świadomych inwestorów jakość potwierdzona atestami to standard przy wyborze mebli – podkreśla.

W firmie Ton produkty podlegają skrupulatnej kontroli w trakcie całego procesu produkcji. Dodatkowo są również testowane, zgodnie z normą PN-EN 16139:2013 Meble – Wytrzymałość, trwałość i bezpieczeństwo. Badania prowadzone są na specjalnej maszynie, na której krzesło jest wielokrotnie poddawane przepisowemu obciążeniu w miejscach takich jak siedzisko, oparcie czy podłokietnik. Wszystkie krzesła bez problemu poradzą sobie z obciążeniem do 130 kg. Te zabiegi, w połączeniu z wysoką jakością materiałów, pozwalają nam na udzielenie 5-letniej gwarancji na całą naszą ofertę mebli – mówi Iwona Piskorz.

ZOBACZ TAKŻE: Indywidualizm w cenie

W opinii Tomka Rygalika, dyrektora kreatywnego w firmie Paged, trudno mówić o trendach w zakresie wyposażenia restauracji. Każdy obiekt jest inny – zaznacza. Inaczej wyposażane są eleganckie restauracje, gdzie najlepiej sprawdzają się miękko tapicerowane krzesła, zapewniające wysoki komfort w trakcie długich spotkań. Inaczej aranżowane są miejsca o mniej formalnym charakterze. W tym wypadku coraz częściej są to obiekty łączące kilka funkcji. Za przykład mogą posłużyć popularne klubokawiarnie, w których obok części restauracyjnej funkcjonuje często księgarnia lub galeria. Oferta Pagedu pokrywa zapotrzebowanie na wyposażenie do każdego rodzaju restauracji. Realizujemy meble na indywidualne zamówienia inwestorów, oferujemy również kilka linii krzeseł, foteli i stołków barowych marki Paged Collection, które ostatnio wzbogaciły się o praktyczne stalowe podstawy – wyjaśnia.

Meble też tworzą klimat

Z obserwacji Zuzanny Mikołajczyk, dyrektora ds. marketingu i handlu, członka Zarządu Mikomax Smart Office, wynika, że architektura restauracyjna coraz częściej odchodzi od tradycyjnych rozwiązań. Wystrój wnętrza staje się ważnym elementem wpływającym na atrakcyjność miejsca, a także jego popularność i rozpoznawalność wśród klientów – przekonuje. Odpowiednio dobrane meble będą wspierały charakter lokalu. Zarówno w niewielkich kawiarniach, jak i lokalach gastronomicznych o dużej, otwartej powierzchni wydzielane są miejsca, które zapewnią poczucie kameralności, a także izolację akustyczną w głośnym lokalu – dodaje.

Do restauracji we wnętrzach poznańskiego hotelu Regatta wykorzystano meble pochodzące z oferty firmy Noti.
We wnętrzach poznańskiego hotelu Regatta wykorzystano dużo naturalnego drewna, a także kolor turkusowy przywodzący na myśl wodę. Wszystkie meble pochodzą z oferty firmy Noti.

Dodaje, że dynamiczny rozwój nowych technologii, zmiana stylu życia i wejście pokolenia Y na rynek pracy wpływają na rosnącą popularność pracy zdalnej. Jako jej miejsce często wybierane się właśnie kawiarnie, które dążą do optymalizacji przestrzeni i przygotowania propozycji wspierającej także takie działania – zauważa. Odpowiedzią są systemy, które będą sprzyjały koncentracji, kameralnym czy mniej formalnym spotkaniom biznesowym oraz pracy na laptopie. Tego typu rozwiązania zakładają wygodny dostęp do zasilania prądem i odgradzają użytkowników od otoczenia – dodaje.

Kolekcja „Nin-Bit” firmy Jafra wykonana jest z dębu pochodzącego z certyfikowanych plantacji i wykończona nieszkodzącymi środowisku olejo-woskami.
Kolekcję „Nin-Bit” firmy Jafra wykonano z dębu pochodzącego z certyfikowanych plantacji. Na meblach widoczne sęki i usłojenia, co dodaje im uroku. Wszystkie elementy dostępne są także w fortepianowej czerni i perłowej bieli.

O charakterystykę aktualnych trendów w tym segmencie poprosiliśmy także Zenona Klorka, dyrektora handlowego w firmie Jafra. Jego zdaniem dominują kolory spokojne, naturalne, zaczerpnięte z przyrody, drewno zaś charakteryzuje się widoczną strukturą. Meble do restauracji wykonuje się w różnych technologiach naturalnych (woskowanie, olejowanie). Czasem łączy się są z metalem.

We wnętrzu sopockiej restauracji Crudo wykorzystano fotel „No 30 by Ton” (dystr. Ton Polska).
We wnętrzu sopockiej restauracji Crudo wykorzystano fotel „No 30 by Ton” (dystr. Ton Polska). To model z podłokietnikami i otwartym tylnym oparciem. Projekt wnętrza – Interior Design, arch. Maciej Ryniewicz. Fot. Tom Kurek.

Wystrój restauracji zależy od charakteru obiektu. Inny będzie w pałacu czy dworku, inny w nowoczesnym centrum kongresowym – podkreśla. – Dziś popularnością cieszy się rewitalizacja obiektów „historycznych” (np. miejskich kamienic), ich adaptacja na zespoły hotelowo-restauracyjno- rekreacyjne. Znajdzie się w nich miejsce zarówno dla mebli pałacowych, jak również klasycznych w niestandardowych połączeniach (współczesna klasyka). Bardzo modny jest też wysoki połysk czarny i biały.

Prostota w cenie

Katarzyna Kuźma, właścicielka firmy Le Pukka Concept Store, zauważa, że do restauracji klienci wybierają najczęściej meble modernistyczne, o prostej formie. Popularne są drewniane, często duże tzw. socjalne stoły, przy których goście mogą wspólnie siedzieć i poczuć przyjazny klimat lokalu – mówi.

Do warszawskiej restauracji InFormal trafiły meble (krzesła, fotele i krzesła barowe) z kolekcji „Merano” (proj. Alex Gufler, prod. Ton, dystr. Ton Polska).
Do aranżacji warszawskiej restauracji InFormal wykorzystano meble (krzesła, fotele i krzesła barowe) z kolekcji „Merano” (proj. Alex Gufler, prod. Ton, dystr. Ton Polska). Projekt wnętrza – Lange & Lange Design. Fot. Dorota Koperska Photography.

Dominują jasne barwy, drewno i ciekawe kształty krzeseł. Modny jest styl loftowy z elementami betonu, chromowana stal, metalowe krzesła w połączeniu z meblami, które ocieplą surowe wnętrze (np. drewnianymi stołami), a także ogromne materiałowe lampy i zieleń. Chętnie wybiera się również małe stoliki śniadaniowe o francuskim charakterze, tworzące klimat wielkomiejskiego, szybkiego życia. Na topie są także przytulne kawiarnie w stylu włoskim, gdzie dominują duże, różnorodne kanapy, fotele, regały z książkami i mnóstwo dekoracji – dodaje.

Meble do restauracji pod gołym niebem

Zdaniem Elżbiety Muchy, specjalisty ds. sprzedaży w firmie Faber, której domeną jest sprzedaż mebli do ogródków restauracyjnych, w tym sezonie – podobnie jak w poprzednich – największą popularnością cieszą się meble technorattanowe.

„Chillout” marki Mikomax Smart Office to system mebli o szerokim zastosowaniu. Na zdjęciu meble „Chillout”, które znalazły się w łódzkiej restauracji Bawełna.
„Chillout” marki Mikomax Smart Office to system mebli o szerokim zastosowaniu. Sprawdzi się doskonale w miejscach publicznych, kawiarniach czy restauracjach. Na zdjęciu „Chillout” w łódzkiej restauracji Bawełna.

Coraz więcej naszych klientów stawia na najwyższą jakość i trwałość, a to właśnie dają meble technorattanowe. Są odporne na warunki atmosferyczne i promieniowanie UV, dzięki czemu mogą służyć przez wiele sezonów. Ważną ich cechą jest również to, że są lekkie. Przy meblach ogrodowych odgrywa to dużą rolę, gdyż często trzeba nimi manewrować. Są również bardzo łatwe w utrzymaniu i pielęgnacji. Kolejne powody, dla których klienci sięgają po meble technorattanowe to: komfort użytkowania, bogate wzornictwo i kolorystyka – wymienia.

Widoczna na zdjęciu realizacja firmy Faber dobrze wpisuje się w mocno dominujący w tym sezonie trend na jasne kolory.
Widoczna na zdjęciu realizacja firmy Faber dobrze wpisuje się w mocno dominujący w tym sezonie trend na jasne kolory. Do projektu wybrano krzesło technorattanowe „Modus” w kolorze białym oraz stoliki z blatem werzalitowym w kolorze „Ponderosa biała” i podstawą żeliwną także w kolorze białym.

Z jej obserwacji wynika, że w kwestii kolorów nastąpiła w tym sezonie spora zmiana. Klienci coraz częściej sięgają po jasne kolory: wszelakie odcienie bieli, beżów, a także szarości. Popularny jest także styl francuski, rodem ze słonecznej Prowansji, który zawitał nie tylko do wnętrz, ale wypełnił również przestrzenie na zewnątrz.

Serię „Packman” (proj. Tomasz Augustyniak, prod. Mikomax Smart Office) wyróżnia oryginalny design i wygoda. Na zdjęciu „Packman” w restauracji Bawełna w Łodzi.
Serię „Packman” (proj. Tomasz Augustyniak, prod. Mikomax Smart Office). Na system składają się funkcjonalne siedziska wyposażone w ścianki oferujące izolację akustyczną. Na zdjęciu „Packman” w restauracji Bawełna w Łodzi.

Hitem wciąż pozostają blaty werzalitowe, które są doskonałym rozwiązaniem dla profesjonalnej gastronomii – dodaje Elżbieta Mucha. Dzięki opatentowanej technologii produkcji, pozostają piękne przez długie lata. A ogromny wybór wzorów i kształtów jest w stanie zaspokoić wszystkie gusta. Najważniejsze jest jednak to, że tego typu blaty są produktem praktycznie niewrażliwym na czynniki zewnętrzne – konkluduje.

TEKST: Anna Żamojda

Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2016