Idzie nowe…
12 lutego, 2018 2024-01-15 14:45Idzie nowe…
Co można zrobić, by nasza kuchnia była inna niż wszystkie? Na przykład postawić na innowacyjne rozwiązania i materiały, które nie są jeszcze powszechnie stosowane, ale które można już znaleźć w ofertach niektórych polskich producentów i dystrybutorów, zwłaszcza kuchni z segmentu premium.
W opinii Agnieszki Polkowskiej, specjalisty ds. kluczowych klientów w Studiu Prostych Form, w kuchni zawsze dużo się dzieje, również w zakresie tworzenia rozwiązań, akcesoriów czy nowych, innowacyjnych materiałów, z których można wykonać meble. Najlepszym przykładem takiego materiału jest „Ecomalta” – wskazuje.
Jest to zaprawa kwarcowa, którą możemy pokryć niemal każdą powierzchnię, uzyskując niesamowite efekty estetyczne i trwałą, wytrzymałą strukturę. „Ecomalta” świetnie spisuje się właśnie w kuchniach, gdyż jest odporna na wilgoć i wysoką temperaturę. Poza tym nie plami się i można ją wybarwić w każdym niemal kolorze. Jej głównym składnikiem jest kwarc, który sprawia, że materiał jest twardy jak kamień, a sposób nakładania pozwala uzyskać bezspoinowe powierzchnie blatów i frontów mebli. Co ważne, „Ecomalta” jest w pełni ekologiczna. Nie zawiera ani nie wydziela szkodliwych substancji lotnych, nie wywołuje alergii, może mieć kontakt z żywnością. To materiał, który spełnia wszelkie oczekiwania dzisiejszego użytkownika, nie szkodząc przyszłym pokoleniom – dodaje.
Kolejną wartą uwagi innowacją jest „Fenix”, materiał nanotechnologiczny włoskiej firmy Arpa Industriale. Agata Guzewicz ze Studia Italia podkreśla, że „Fenix” nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim jest to materiał high-tech, unikalny ze względu na jego cechy. Uzyskuje je, przechodząc przez określoną serię procesów, w tym wielowarstwową powłokę i wykorzystanie nanocząstek nowej generacji i żywic akrylowych – wyjaśnia.
ZOBACZ TAKŻE: Ciemna strona kuchni
Dzięki procesowi utwardzania wiązką elektronów, powierzchnia materiału jest rozproszona gęstą siatką krzyżową z własną pamięcią. W przypadku małych zadrapań zakłócających tę pamięć, można ją reaktywować za pomocą ciepła, dzięki czemu powierzchnia odzyskuje swój pierwotny wygląd. Proces ten nie tylko sprawia, że „Fenix” jest odporny na odciski palców, miękki w dotyku, nieprzejrzysty i wyjątkowo trwały (dzięki czemu jest w stanie wytrzymać poważne uderzenia i zadrapania), ale czyni go także wysoce odpornym na agresywne działanie rozpuszczalników i odczynników używanych zazwyczaj do czyszczenia w domu. Jest również odporny na wysoką temperaturę – mówi.
Dodatkowo, jeśli powierzchnia ma mikroskopijne zadrapania czy uszkodzenia, ciepło faktycznie pomaga je naprawić. Jest także wodoodporny, higieniczny i odporny na pleśń. Wszystko to sprawia, że „Fenix” jest idealnym materiałem do kontaktu z żywnością i bardzo łatwym do czyszczenia. Wymienione cechy czynią go perfekcyjnym materiałem na blaty kuchenne, okładziny ścienne oraz fronty szafek. Klienci doceniają go również za ciekawe, inspirowane naturą kolory, a producenci coraz szerzej stosują go w swoich wyrobach – dodaje Agata Guzewicz.
Wśród innowacji dominującą rolę zaczyna odgrywać kuchnia interaktywna, łącząca w sieć inteligentne urządzenia domowe. Zintegrowany system pozwala zdalnie kontrolować funkcjonowanie poszczególnych urządzeń i koordynować ich wzajemną pracę, co wpływa na większe poczucie bezpieczeństwa i komfortu. Ewelina Dekordy, Halupczok Kuchnie i Wnętrza
Firma Remeb wprowadziła ostatnio do oferty nowe wykończenia frontów kuchennych. Pierwszym, trafionym eksperymentem okazał się lakier imitujący stal kortenową, który świetnie sprawdza się we wnętrzach w stylistyce industrialnej i loftowej. To stal niskostopowa, na powierzchni której po wystawieniu na działanie powietrza i deszczu samoczynnie pojawia się powłoka ochronna przypominająca rdzę.
Efekt przerósł nasze oczekiwania – przyznaje Agata Jakubek-Oktaba, projektant wnętrz w firmie Remeb. Front wygląda bardzo prawdziwie – można na nim zauważyć fragmenty rdzy. Taki efekt uzyskaliśmy po wielu próbach ręcznego lakierowania frontów meblowych.
Kolejnymi nowymi materiałami w ofercie Remebu są mosiądz i miedź. Kuchnię z mosiężnymi frontami firma zaprezentowała na targach „Warsaw Home 2017”, w październiku ub.r. Wiele osób odwiedzających nasze stoisko dotykało materiału i zachwycało się efektem, jaki daje zastosowanie prawdziwego metalu – opowiada Agata Jakubek-Oktaba.
Jej zdaniem, takie materiały są dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą aby wnętrze ich mieszkania lub domu odznaczało się na tle wielu podobnych do siebie aranżacji czymś wyjątkowym. Nowe materiały wykończenia wnętrz sprawiają, że posiadacze takich rozwiązań mogą się wyróżnić i kreować trendy – przekonuje.
O innowacje w kuchni zapytaliśmy też Mirellę Kobylarską, głównego architekta i współwłaścicielkę sopockiego Studia Estima. W jej opinii, popularny od dłuższego czasu trend projektowania kuchni otwartej na salon zrodził potrzebę stworzenia zabudowy, która ukryje sprzęty AGD i typowo kuchenne wyposażenie, spajając tym samym oba pomieszczenia.
Wiodący producenci mebli kuchennych odpowiedzieli na tę potrzebę proponując „Pocket Doors” i „Complanar Doors” – zauważa. „Pocket Doors” wyróżnia mechanizm, który umożliwia obrót drzwi o 90 stopni i wsunięcie ich w przestrzeń między szafkami. Ułatwia tym samym poruszanie się w kuchni w trakcie przygotowywania posiłków. Możliwość umieszczenia na froncie ciekawej grafiki pozwala spersonalizować mebel i dopasować go do wnętrza. Z kolei „Complanar Doors”, czyli drzwi licujące się, tworzą gładką płaszczyznę zabudowy, dającą wrażenie „wtopionej” w aranżację. Po otwarciu drzwi nasuwają się na siebie – dzięki temu rozwiązaniu skrzydło nie utrudnia komunikacji. Moduły pozwalające na ukrycie wyposażenia kuchni, zaopatrzone dodatkowo w półki (w tym model z wysuwanym teleskopowo blatem, umożliwiającym – w razie potrzeby – zwiększenie powierzchni użytkowej), stanowią dopełnienie obu systemów i zapewniają optymalne wykorzystanie przestrzeni w mieszkaniu.
TEKST: Anna Żamojda
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 2/2018