Dobry farsz to podstawa
9 lutego, 2016 2023-11-23 14:48Dobry farsz to podstawa
Wielu potrawom wyjątkowy smak nadaje odpowiednio dobrane nadzienie. Podobnie jest z meblami kuchennymi. Czym zatem warto je „faszerować”, by nasza kuchnia była nie tylko ładna, ale też funkcjonalna i praktyczna?
Arkadiusz Lis, ekspert Studiów Kuchennych sieci salonów Agata, podkreśla, że nowoczesna i funkcjonalna kuchnia powinna być dopasowana do potrzeb osób z niej korzystających. Nawet na niewielkiej przestrzeni można zmieścić niezbędny sprzęt AGD i elegancko wkomponować go w szafki – przekonuje.
W naszych salonach przede wszystkim doradzamy klientom, by już na etapie projektu zadbali o wygodę pracy i poruszania się w kuchni. Ergonomia w tej przestrzeni jest niezwykle istotna. W naszej ofercie znajdują się rozwiązania, które powstały w odpowiedzi na to zapotrzebowanie – są to m.in. kosze cargo w różnych rozmiarach i różnej pojemności oraz kosze obrotowe do szafek narożnych – dodaje.
Jak zauważa Agnieszka Sikorska, menedżer ds. aranżacji wnętrz w firmie Black Red White, dziś klienci mają możliwość samodzielnego wyboru elementów wyposażenia kuchni, dzięki czemu mogą dostosować funkcjonalność mebli do własnych potrzeb. Na uwagę zasługują kosze typu cargo, systemy wysuwanych półek „Le Mans” i wkłady do szuflad, które pozwalają przystosować ich wnętrze do przechowywania każdego rodzaju zawartości, dbając jednocześnie o porządek – wymienia.
ZOBACZ TAKŻE: Duma gospodarzy
Niemałym zainteresowaniem cieszą się też sortowniki na odpady, dzięki którym możemy w prosty sposób dbać o środowisko naturalne. W popularne trendy aranżacyjne wpisują się także nowatorskie rozwiązania oświetleniowe, zwłaszcza energooszczędne oświetlenie LED, które pozwala lepiej doświetlić blat roboczy, zawartość szuflad i wnętrza szafek. Coraz powszechniejsze wśród naszych klientów są także technologie typu „soft motion”. Systemy cichego domykania spotykamy częściej w koszach cargo i systemach segregacji śmieci, podobnie jak otwieranie wspomagane elektrycznie „Servo-drive”, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem w szafkach zlewozmywakowych z koszem na odpady – wyjaśnia Agnieszka Sikorska.
Optymalne wykorzystanie przestrzeni
Ergonomia to podstawa i nasi klienci są tego świadomi – zaznacza Małgorzata Błaszczak z Pracowni Mebli Vigo. W dalszym ciągu najchętniej wybierają duże, szerokie i pojemne szuflady, które można doposażyć w dodatkowe akcesoria, a także wysokie szafki zagospodarowane co do centymetra. Takie rozwiązania cieszą się uznaniem, ponieważ dzięki takiemu zagospodarowaniu przestrzeni komfort pracy w kuchni jest bardzo wysoki.
Również z jej doświadczenia wynika, że coraz częściej meble wyposażane są w wewnętrzne oświetlenie szafek czy szuflad. Wpływa to nie tylko na estetykę mebli, ale również rozjaśnia wnętrza szafek, dzięki czemu wszystko można łatwiej odnaleźć – zauważa.
Zdaniem Katarzyny Jaros-Puzio, dekoratora wnętrz i projektanta IKEA, na uwagę zasługuje wiele mechanizmów m.in. zintegrowane oświetlenie LED sterowane pilotem czy też oświetlenie szuflad uruchamiające się automatycznie zaraz po ich otwarciu. Cenionymi rozwiązaniami są również samodomykające się szafki i szuflady, a także cienkie blaty wykonane z wytrzymałych materiałów – dodaje.
Do szuflad kuchennych proponujemy też wkłady i pojemniki dostępne nie tylko z plastiku, ale także z drewna bambusowego. Akcesoria te zapewniają doskonałą organizację – dzięki nim łatwiej jest odnaleźć odpowiednie przybory i składniki. W kuchni świetnie sprawdzają się również baterie z wbudowanym perlatorem i wyciąganą końcówką, która ułatwia płukanie naczyń – mówi Katarzyna Jaros-Puzio.
Funkcjonalna kuchnia, czyli jaka?
Uwadze klientów polecamy ponadto elektrycznie otwieraną szufladę pod zlew z pojemnikami do segregowania odpadów, dzięki której sortowanie śmieci stanie się łatwiejsze. Funkcjonalnym i atrakcyjnym rozwiązaniem rekomendowanym przez IKEA są także wewnętrzne szuflady ukryte za jednym frontem. Dzięki temu zabiegowi można uzyskać gładkie i jednolite powierzchnie zabudowy, które są bardzo modne – dodaje.
Także z obserwacji Tomasza Zontka, koordynatora projektu w firmie Lotar1, wynika, że wszelkie rozwiązania, które pozwalają na zaoszczędzenie przestrzeni, a mówiąc precyzyjniej – na jej efektywne wykorzystanie, cieszą się bardzo dużą popularnością, szczególnie jeżeli pojawia się wspomaganie np. w postaci samowysuwających / zamykających się szuflad, koszy cargo itp.
Projektując nowe linie wzornicze skupiamy się nie tylko na nowych, atrakcyjnych dekorach, ale proponujemy też nowoczesne okucia, które podnoszą komfort użytkowania kuchni – podkreśla Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka w firmie KAM. – Są to systemy wspomagające otwieranie, dzięki którym nawet ciężka, wypełniona zastawą, garnkami czy produktami spożywczymi szuflada wysunie się bez najmniejszego wysiłku.
Standardem stają się systemy zapewniające ciche domykanie, które pozwalają wyeliminować problem trzaskających frontów. Ponadto, wraz z modą na duże, jednorodne powierzchnie do kuchni wkroczyły szerokie szafki i pojawiła się potrzeba wzmocnienia półek, aby nie uginały się pod ciężarem swojej zawartości. Udało nam się obejść ten problem proponując rozwiązanie w postaci piątego punktu podparcia – dodaje.
Funkcjonalna kuchnia i rozwiązania jutra
Przedstawicieli firm oferujących meble kuchenne spytaliśmy też to, z jakimi udogodnieniami w tym segmencie możemy mieć do czynienia w najbliższej przyszłości.
Będą to indywidualnie tworzone na potrzeby klienta aplikacje np. do centralnego sterowania wbudowanych sprzętów AGD czy elektryczna blokada wszystkich szafek przed dziećmi. A wszystko to będzie dostępne z poziomu urządzeń mobilnych, z których na co dzień korzystamy – prognozuje Tomasz Zontek.
Natomiast Katarzyna Jaros-Puzio zdradza, że IKEA pracuje obecnie m.in. nad inteligentnym blatem, który w dalszej przyszłości może się stać sprzętem wielofunkcyjnym. Dzięki specjalnym technologiom i sensorom będzie on mógł jednocześnie pełnić funkcję płyty kuchennej, wagi czy inteligentnego ekranu, na którym wyświetlają się gotowe przepisy kulinarne – opisuje. – Umieszczone na nim składniki będą mogły być rozpoznane i zważone, a konsekwencją tego będzie otrzymanie gotowej propozycji dania.
Obecnie na rynku jest już chyba wszystko, czego potrzebuje projektant, by stworzyć kuchnię w 100% dobrze zorganizowaną – puentuje Małgorzata Błaszczak. – Wciąż jednak pojawiają się nowości, które jeszcze zaskakują. Myślę, iż w przyszłości kuchnie dalej będą zmierzać w stronę minimalistycznych rozwiązań i elektronicznych gadżetów, dopasowanych do obecnie projektowanych wnętrz i obiektów.
TEKST: Anna Żamojda
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 2/2016