Czas jest zasobem
27 marca, 2016 2023-11-24 13:58Czas jest zasobem
Dostawcy maszyn i rozwiązań do zakładów oferujących meble na wymiar zwracają uwagę, że czas jest jednym z najcenniejszych zasobów nowoczesnego zakładu stolarskiego. Oszczędność czasu stoi w centrum uwagi przy konstruowaniu centrów obróbczych lub okleiniarek.
Oszczędność czasu była priorytetem przy konstruowaniu okleiniarki prostoliniowej Tempora 60.12 e-motion marki Format4 firmy Felder. Jej przedstawiciele doskonale wiedzą, że oklejanie obrzeżami musi odbywać się jak najszybciej, najprościej i najwydajniej.
Aby to osiągnąć, modele Tempora w kompaktowym pakiecie łączą takie kompetencje jak szybkość, produktywność, wszechstronność oraz komfort obsługi. Masywne agregaty obróbcze oraz zoptymalizowany korpus obrabiarki nawet przy najszybszych tokach gwarantują stabilność obróbki. Przyjazne użytkownikowi opcje wyposażenia „x-motion plus” i „e-motion” dają gwarancję absolutnej powtarzalności dokładności.
Wraz z indywidualnie tworzonymi programami roboczymi pozwalają błyskawicznie zmieniać materiał i przezbrajać. Z pakietami wyposażenia „Professional” i „Performance” oraz indywidualnym doborem agregatów dla wolnych miejsc na finiszu, okleiniarkę Tempora można optymalnie dopasować do specyficznych wymogów produkcji.
Oszczędność czasu i precyzja
Wydajność i precyzję gwarantuje centrum obróbcze Rover A FT włoskiej marki Biesse, oferowane przez Teknika. Wraz z nowym modelem centrum obróbczego Rover A G FT, Biesse wprowadziła wydajny system rozkroju płyty na formatki do produkcji frontów czy elementów korpusów meblowych. Jak zaznaczają przedstawiciele firmy Teknika, to znaczący krok w rozwoju technologii nestingu i optymalizacji produkcji mebli kuchennych na zamówienie.
Zadaniem Biesse A G FT jest zadbać, by z każdego arkusza płyty optymalnie i precyzyjnie wyciąć elementy korpusów i frontów, zgodnie z przesłanym od projektanta zamówieniem. Zważając na coraz szybsze tempo przekazywania danych, rozwiązanie może znaleźć szerokie grono odbiorców. Szybkość przekazywania danych od zamawiającego kuchnie salonu meblowego do fabryki zwiększa się np. dzięki systemom e-commerce, jak choćby sklepy internetowe.
Jak zaznaczają przedstawiciele Teknika, oczekuje się także, że czas realizacji zamówienia będzie coraz krótszy. Usprawnieniom musi ulec zatem nie tylko czas obróbki elementów, lecz także ich logistyka. To wiąże się z koniecznością automatyzacji procesów podawania surowca i odbioru, a następnie kompletowania elementów.
Bez pustych przebiegów
Tym bardziej zainteresować mogą zalety centrum obróbczego Rover A G TF. Zostało ono tak skonstruowane, że operacje załadunku i rozładunku odbywają się w tym samym czasie. To moment, w którym maszyna skupia się już na obróbce nowych elementów, a w tym czasie operator może bezpiecznie wyjąć gotowe elementy ze stacji rozładunkowej.
Podawanie płyt odbywa się automatycznie przy pomocy przenośników podciśnieniowych. Gwarantuje to nie tylko bezpieczeństwo, ale także brak uszkodzeń płyty podczas załadunku. Jeszcze w trakcie, gdy maszyna obrabia pozostałe płyty, gotowe elementy są automatycznie etykietowane kodem kreskowym.
Pilarka formatowa Fimal Concept 350 oferowana przez Teknika, pomimo niewielkich gabarytów, bardzo dobrze spełnia funkcję formatówki. Po dokonaniu załadunku elementów, wykonuje szybkie rozcinanie i docinanie elementów nie tylko płytowych, ale również wykonanych np. z plex i innych materiałów, które często stosuje się w elementach wyposażenia wnętrz sklepowych, hotelowych czy innych – realizowanych według indywidualnych zamówień.
Maszyna wyposażona jest w system pomiaru szerokości płyty. Dzięki temu automatycznie dopasowuje ustawienie piły tuż przy krawędzi płyty, co wyklucza pusty przebieg i redukuje czas obróbki. Oszczędność czasu i miejsca to największe zalety Concept 350. Jak zaznaczają przedstawiciele firmy Teknika, to prawdopodobnie jedyna na rynku pilarka tej klasy, która zarówno cięcie podstawowe i podcięcie wykonuje za pomocą jednego narzędzia. Niewątpliwie, korzystnie wpływa to na czas obróbki.
TEKST: Diana Nachiło
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 3/2016