Rynek mieszkań – trendy i prognozy

Rynek mieszkań – trendy i prognozy

Jaki metraż jest najbardziej popularny? Czym kierują się kupujący przy wyborze własnego „M”? Jakie tendencje zdominują rynek nieruchomości w najbliższym czasie?

Najnowsze dane Głównego Urzędu Statystycznego pokazują, że w okresie od stycznia do listopada 2020 roku polscy deweloperzy oddali do użytku swoim Klientom prawie 200 tysięcy mieszkań. Jest to 6,0% wzrost w stosunku do poprzedniego roku. W tym samym czasie zmniejszyła się jednak liczba rozpoczętych inwestycji – o 6,6% oraz liczba uzyskanych pozwoleń na budowę – o 2,8%. Szacuje się, że koniec listopada 2020 roku w budowie pozostawało niemal 836 tys. mieszkań . Oznacza to, że deweloperzy będą musieli zadbać o popyt oraz dostosować swoje oferty do aktualnych trendów i zmieniających się preferencji Polaków.

Wszystko wskazuje na to, że w 2021 roku utrzymującym się trendem będzie zakup mieszkania w formie inwestycji. W 2020 bowiem, liczba mieszkań przeznaczonych pod inwestycję przez deweloperów, których budowę rozpoczęto w zeszłym roku, zwiększyła się o 13,5% w stosunku do roku 2019. Mieszkań na wynajem było w tym okresie również aż 49-krotnie więcej . Czy jest to efekt pandemii? Według ekspertów JLL – tak. Co więcej, COVID-19 spowodował kurczenie się grupy indywidualnych inwestorów poszukujących mieszkań, na rzecz osób szukających solidnej formy zabezpieczenia własnych oszczędności.

Jakich mieszkań szukają Polacy?

W 2020 roku najbardziej popularnymi metrażami w Warszawie, Krakowie, Wrocławie i Trójmieście był przedział od 30 do 39 m2. Drugie miejsce zajął z kolei metraż 40-49 m2, a trzecie 50-59 m2. Inwestorzy, którzy poszukują mieszkań na wynajem zazwyczaj decydują się na średnią powierzchnię wynoszącą ok. 38 m2

W 2021 roku przewidujemy utrzymanie trendu popularności kawalerek oraz mieszkań dwupokojowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się również mieszkania z ogródkami lub przestronnymi tarasami oraz lokale z oddzielnymi pokojami, w których można zaaranżować np. domowe biuro – mówi Mariusz Delura, Lider Biura Sprzedaży Osiedla Zakątek Cybisa firmy Profbud.