Raport IKEA: Jak pandemia wpływa na ludzi?

Fot. Biuro prasowe IKEA.

Raport IKEA: Jak pandemia wpływa na ludzi?

Koncern poprosił tysiące osób o przemyślenia i odczucia na temat ich miejsca zamieszkania. Oto najważniejsze wnioski, jakie zawiera raport IKEA „Życie w Domu” 2021.

Banner targów IFFINA 2024 750x109 px

Dzisiaj dom i samopoczucie, jak również nastrój i relacje są ze sobą powiązane bardziej niż kiedykolwiek. Cyklicznie przeprowadzane badanie marki po raz kolejny ujawnia istotną rolę, jaką odegrały cztery kąty w zaspokajaniu nie tylko racjonalnych, ale także emocjonalnych potrzeb ludzi, szczególnie w czasie pandemii. Raport IKEA pokazuje, że droga do dobrego życia zaczyna się od przestrzeni, w której się przebywa, a zrównoważone podejście pomaga czerpać z niego jak najwięcej.

Jak powstał raport IKEA?

Raport IKEA „Życie w Domu” to jeden z najbardziej kompleksowych projektów badawczych tego typu na świecie. Badanie zostało zrealizowane przez YouGov na zlecenie Ingka Holding B.V. YouGov przeprowadził wywiady na łącznej próbie 34.387 dorosłych z 34 krajów w okresie od 24 czerwca do 28 lipca 2021 roku za pomocą paneli internetowych. Marka w przeprowadzonym badaniu poprosiła tysiące ludzi z całego świata, w tym w Polsce, aby opowiedzieli o swoich doświadczeniach z minionych 12 miesięcy. IKEA konsultowała się z ekspertami i przeprowadzała szeroko zakrojone badania danych zastanych, pragnąc jak najlepiej zrozumieć, czym dla nas wszystkich jest życie w domu.

ZOBACZ TAKŻE: Jak dostosować przestrzeń do nowych potrzeb?

Bazujący na odpowiedziach respondentów z całego świata tegoroczny Raport IKEA, to zbiór informacji na temat odczuć i emocji w domowym życiu, w trudnym czasie naznaczonym pandemią. Przedstawia on wyniki zebrane w kilku kluczowych dla ankietowanych obszarach, takich jak: relacje, społeczność, przestrzeń, nawyki oraz przyszłość.

Wiemy już, że idealny dom to bardziej zielone, przestronne i wygodne miejsce do życia, w którym możemy być blisko ludzi, na których nam zależy i robić to, co sprawia, że czujemy się dobrze. Równowaga w domowym życiu jest ważna dla kondycji psychicznej nas wszystkich, dlatego w IKEA zachęcamy ludzi do wprowadzania drobnych zmian i pomagamy im tworzyć swoje szczęśliwe miejsce – mówi Marcus Engman, dyrektor kreatywny w Grupie Ingka.

Przestrzeń w raporcie IKEA

W tym roku IKEA zaobserwowała znaczną zmianę w sposobie, w jaki ludzie korzystają ze swoich mieszkań i myślą o nich. 60% badanych zmieniło sposób organizacji swojego domu, aby mogli w nim wykonywać wszystkie czynności, które chcą lub muszą. Jednak tylko 41% respondentów twierdzi, że nasze domy odpowiadają naszym potrzebom, jeśli chodzi o miejsce do pracy lub nauki.

Bliskość natury jest ważna – według 27% osób dostęp do terenów zielonych jest istotny dla utrzymania dobrego samopoczucia w domu.

Nawyki w raporcie IKEA

Życie w domu stało się bardziej intensywne, a ludzie stali się bardziej świadomi tego, w jaki sposób korzystają z przestrzeni i jak ona ich reprezentuje. Zaczęli też bardziej świadomie podchodzić do kwestii produktywności oraz relaksu w domu.

ZOBACZ TAKŻE: 60 lat IKEA w Polsce. Mapa sklepów i fabryk

Domy stały się miejscami sprzyjającymi większej aktywności. 26% osób twierdzi, że zajmowanie się hobby lub własnymi projektami jest ważne dla utrzymania dobrego samopoczucia w domu. Jednocześnie ludzie chcą mieć więcej czasu dla siebie we własnej przestrzeni. Sen (55%), relaks (53%) i spędzanie czasu w samotności (38%) zostały uznane za najważniejsze czynniki wpływające na dobre samopoczucie w domu.

Najważniejsze wnioski dotyczące Polski:

• 39% osób w Polsce doświadczyło negatywnego wpływu na swoje zdrowie psychiczne w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
  • Szczęśliwy dom może pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia: 34% osób w Polsce, które w 2021 roku miały lepsze zdanie o swoim domu, zauważyło również poprawę zdrowia psychicznego.
  • Niektórzy uważają jednak, że ich potrzeby w zakresie komfortu psychicznego nie są zaspokajane przez miejsce, w którym mieszkają. Dla 12% Polaków miejsce zamieszkania nie zaspokaja w wystarczającym stopniu tych potrzeb.
  • 46% osób w Polsce twierdzi, że ich relacje z rodziną poprawiły się w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
  • Natomiast 29% osób w kraju stwierdziło, że ich przyjaźnie ucierpiały w tym czasie. W Polsce osoby, do których respondenci zwracają się w pierwszej kolejności, aby porozmawiać o zdrowiu i samopoczuciu psychicznym, to: Partner (54%), Przyjaciel (26%), Rodzic (25%), Rodzeństwo (23%), Terapeuta (18%).
  • Społeczności i sąsiedztwo najbliższej okolicy również odegrały ważną rolę w naszym życiu w ciągu ostatnich 12 miesięcy – 85% osób w Polsce spędza więcej czasu w lokalnych okolicach.
  • Byliśmy również bardzo aktywni w sferze domowej: w skali lokalnej 62% z nas w ciągu ostatnich 12 miesięcy zmieniło coś w miejscu, w którym mieszka, aby móc realizować działania, które chcieliśmy lub musieliśmy podejmować (hobby czy praca).
  • Czynności, które oceniamy jako najważniejsze dla utrzymania równowagi psychicznej w domu to: Sen (61%), Relaks (55%), Czas z partnerem (36%), Jedzenie (31%), Gotowanie (27%).
  • W Polsce w ciągu ostatnich 12 miesięcy wzrosło znaczenie następujących czynników, podczas myślenia o swoim idealnym domu: Bliskość terenów zielonych (37%), Posiadanie prywatnego ogrodu (34%), Bliskość rodziny i przyjaciół (32%), Przestrzeń dla prywatności (32%), Udogodnienia w sąsiedztwie (23%).

Najważniejsze wnioski dotyczące świata:

• 27% ludzi na świecie doświadczyło negatywnego wpływu na swoje zdrowie psychiczne w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
  • Jednak szczęśliwy dom może pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia: 40% ludzi na całym świecie, którzy w 2021 roku czuli się bardziej zadowoleni ze swojego domu, zauważyło również poprawę komfortu psychicznego.
  • Niektórzy uważają, że ich potrzeby w zakresie komfortu psychicznego nie są zaspokajane przez miejsce, w którym mieszkają. W skali globalnej 14% osób uważa, że miejsce zamieszkania nie pokrywa w wystarczającym stopniu ich potrzeb w tym obszarze.
  • 42% osób na świecie stwierdziło, że ich relacje z rodziną poprawiły się w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
  • Tymczasem 19% osób na całym świecie stwierdziło, że ich przyjaźnie w tym czasie ucierpiały.
  • W ujęciu globalnym respondenci deklarują, że aby porozmawiać o swoim zdrowiu psychicznym, zwracają się do: Partnera (50%), Przyjaciela (41%), Rodzica (22%), Rodzeństwa (21%), Terapeuty (16%).
  • Społeczność i sąsiedztwo najbliższej okolicy w ciągu ostatnich 12 miesięcy również odegrały ważną rolę w naszym życiu – 73% ludzi na całym świecie spędza więcej czasu w lokalnych okolicach.
  • Byliśmy również bardzo aktywni w sferze domowej: w skali globalnej 60% z nas w ciągu ostatnich 12 miesięcy zmieniło coś w miejscu, w którym mieszka, aby móc realizować działania, które chcieliśmy lub musieliśmy podejmować (hobby czy praca).
  • Globalnie, czynności, które oceniamy jako najważniejsze dla utrzymania równowagi psychicznej w domu to: Sen (55%), Odpoczynek (53%), Czas spędzany samemu (38%), Czas spędzany z partnerem (36%), Jedzenie (28%).
  • W ujęciu globalnym, podczas myślenia o swoim idealnym domu w ciągu ostatnich 12 miesięcy wzrosło znaczenie następujących czynników: Posiadanie prywatnego ogrodu (36%), Bliskość terenów zielonych (35%), Bliskość rodziny i przyjaciół (31%), Przestrzeń dla prywatności (29%), Przestronny dom (28%).