Heimtextil przełożony na 2022 rok

Fot. Pietro Sutera, Messe Frankfurt.

Heimtextil przełożony na 2022 rok

Heimtextil, największe targi tekstyliów domowych i kontraktowych, zostały przełożone na przyszły rok i odbędą się w terminie 11-14 stycznia 2022 r. Zmianie uległy również terminy Techtextil i Texprocess, Prolight + Sound oraz International Consumer Goods Show.

We wrześniu 2020 roku Messe Frankfurt, organizator wydarzeń targowych, zrezygnował z jakichkolwiek fizycznych wydarzeń w pierwszym kwartale 2021 roku. Teraz, po konsultacjach z klientami, konieczne stało się przełożenie międzynarodowych targów zaplanowanych na kwiecień i maj, w tym targów Heimtextil. Przyczyną są przepisy i ograniczenia w podróżowaniu. Obecnie nie widać końca pandemii. Eventy w Niemczech są zakazane, a trwające ograniczenia w podróżach międzynarodowych oznaczają, że nie można zaplanować targów na wiosnę 2021 roku.W centrum uwagi znalazła się pandemia koronawirusa, nasze plany nie uniknęły jego wpływu. W obecnej sytuacji nie byłoby możliwe, aby spełnić wymagania naszych klientów dotyczące międzynarodowych targów branżowych w kwietniu lub maju – powiedział Detlef Braun, członek Zarządu Messe Frankfurt.

Właśnie dlatego, Messe Frankfurt po dokładnych konsultacjach z klientami i partnerami, zdecydowało, aby odłożyć na później hybrydowy Prolight + Sound, wydarzenie planowane na kwiecień oraz targi tekstylne: Heimtextil, Techtextil i Texprocess zaplanowane na maj oraz International Consumer Goods Show zaplanowane na kwiecień. Coroczne wiosenne wydarzenia są niezbędne dla cyklów zamówień opartych na trendach w rozrywce, technologii, dobrach konsumpcyjnych i przemyśle tekstylnym, co oznacza, że odkładanie tych wydarzeń na drugą połowę roku nie służyłoby interesom wystawców. Ponadto, jest to czas, kiedy przemysł zwykle włącza wysoki bieg w zakresie logistyki i realizacji. Jest to szczególnie istotne dla wystawców w Techtextil i Texprocess, z których niektórzy muszą przywieźć maszyny do Frankfurtu na prezentacje. W wyniku obecnej sytuacji i trwających ograniczeń podróży, wystawcy stają przed ogromną niepewnością, czy będą mogli być obecni i czy ich kontakty z klientami będą możliwe.

Ponieważ wydarzenia fizyczne nie są możliwe, Messe Frankfurt stworzyło wiele cyfrowych ofert dla swoich klientów. Na przykład, podczas Consumer Goods Digital Day 20 kwietnia 2021 r. oferuje klientom możliwość spotkania w cyfrowej lokalizacji. Tematyka Digital Day koncentruje się na sposobach, w jakich detaliści mogą pomóc swoim firmom, ponieważ od Ambiente 2020 nie udało się zorganizować żadnych międzynarodowych targów flagowych we Frankfurcie z odpowiednimi możliwościami prezentacji. Propozycje te zostaną wzbogacone o możliwości, jakie daje Nextrade, pierwszy digitalny portal targowy do zarządzania i składania zamówień dla sektora domowego i mieszkalnego.

Detlef Braun, zaznaczył również: Zamknięcie sklepów detalicznych w krajach naszych gości sprawiło, że przekazywanie informacji na bieżąco stało się niezbędne. Robimy wszystko, co w naszej mocy, aby umożliwić bezpieczne i udane targi, bo nic nie zastąpi spotkań twarzą w twarz.

Heimtextil odbędzie się w terminie 11-14 stycznia 2022 r., Christmasworld 28 stycznia -1 lutego 2022 r., Paperworld i Creativeworld 29 stycznia -1 lutego 2022 r., Ambiente 11-15 lutego 2022 r., a następnie Prolight + Sound 26-29 kwietnia 2022 r., Techtextil i Texprocess w drugim kwartale 2022 r.