FSC zajmuje stanowisko wobec wojny

stanowisko FSC wobec wojny

FSC zajmuje stanowisko wobec wojny

FSC oznajmia, że będzie podejmować działania w związku z wojną na Ukrainie.

Wojna zobowiązuje nas do zajęcia stanowiska i do działania. Będziemy działać zgodnie z naszą misją, a w trakcie podejmowania niezbędnych decyzji, będziemy Państwa na bieżąco informować o naszych dyskusjach, przemyśleniach i śledztwach. W tym celu, co kilka dni będziemy publikować na naszych stronach krótkie wideo i aktualne informacjeczytamy w stanowisku FSC dotyczącym wojny Rosji przeciw Ukrainie.

Podkreślono, że FSC będzie podejmować działania w związku z wojną na Ukrainie, ale będzie starać się robić to mądrze, słuchając partnerów reprezentujących społeczeństwo obywatelskie na Ukrainie, Białorusi i Rosji.

Do komunikatu dołączono wiadomość, którą nagrał Kim Carstensen, dyrektor zarządzający FSC International:

banner-przewodnik-architekta-300x250

FSC wyszczególnia najważniejsze informacje, które przekazał Kim Carstensen:

1. Ukraińscy, białoruscy i rosyjscy członkowie FSC International zgadzają się, że wojna jest sprzeczna z wartościami, które wyznajemy jako FSC. Wszyscy zgadzają się, że jako FSC musimy podjąć działania.
2. FSC to platforma, na której społeczeństwo obywatelskie spotyka się w celu znalezienia rozwiązań dla odpowiedzialnej gospodarki leśnej. Tak było w przeszłości i tak musi być w przyszłości.
3. Zanim w najbliższych dniach ogłosimy działania związane z Ukrainą, Białorusią i Rosją, chcemy mieć pewność, że podejmiemy mądre decyzje, które zapewnią dalszą odpowiedzialną gospodarkę leśną w tych krajach. To jest nasza odpowiedzialność wobec mieszkańców tych krajów i świata.