Jakie są amerykańskie kuchnie?
13 sierpnia, 2023 2023-08-11 9:56Jakie są amerykańskie kuchnie?
Kuchnie amerykańskie to przestrzeń, dużo słońca i mebli, wyspa i doskonały sprzęt. Dominuje biel, ale obecne są detale w odcieniach złota, srebra i czerwieni.
Amerykańskie kuchnie w są inne od europejskich. Amerykanie cenią duże przestrzenie, dzięki czemu domy czy apartamenty w USA są znacznie większe niż na naszym kontynencie. Podobnie jest z kuchniami. Najczęściej są one otwarte na salon i znajdują się w dostępnej dla gości części mieszkania. Od pół wieku niemal obowiązkowym elementem każdej amerykańskiej kuchni jest wyspa.
Amerykańskie kuchnie to luksusowe materiały i klasyczne wykończenia
Cechą, która charakteryzuje kuchnie amerykańskie są zdobione na modłę klasyczną fronty z litego drewna. Rzadko można spotyka fronty z płyt meblowych, co ma oczywiście znaczący wpływ na koszt wykonania takiej kuchni. Najczęściej spotyka się drewno, takie jak dąb, orzech, sosna lub wiśnia. Z kolei szafy wypełniają szuflady, wieszaki, schowki i obrotowe półki do przechowywania. Dominantą kolorystyczną jest bądź odcień naturalnego drewna, bądź biel. Kuchni amerykańskiej często jest blisko do stylu rustykalnego, dlatego znajduje się w niej wiele dekoracji, pudełeczek, słoiczków i akcesoriów.
Potężne urządzenia
Amerykanie uwielbiają w kuchni drewno, ale lubią też akcenty ze stali nierdzewnej – mówi Maciej Michalak z showroomu amerykańskiej marki urządzeń kuchennych Sub-Zero/Wolf Poland. Z niej jest najczęściej okap, chłodziarka oraz obudowy piekarników i kuchni. To, co przemawia do gustów amerykanów to po prostu trwałość – dodaje.
Urządzenia w kuchni muszą też być duże, dlatego Amerykanie lubią rozwiązania typu French Door: ogromne chłodziarko-zamrażarki z podwójnymi drzwiami i szufladami. Na te potrzeby już w latach 40. ubiegłego wieku trafnie odpowiedział Westye F. Bakke tworząc w swoim garażu rodzinną firmę. Jej historia jest niczym spełnienie amerykańskiego snu.
W kuchniach jego rodaków znajdziemy dzisiaj również rozbudowane kuchenki gazowe, podwójne piekarniki, miksery stojące i profesjonalne ekspresy do kawy. Wszystkie te urządzenia mają zapewniać najwyższy poziom przygotowywania posiłków.
W Ameryce wszystko jest większe, więc i kuchnie są większe. Wszystko też ma swoje wydzielone miejsce i podporządkowane jest temu, aby ułatwić przyrządzanie posiłków oraz przechowywanie żywności. To stylowe, pełne światła i naturalnych materiałów pomieszczenia. Ich sercem są wysokiej klasy urządzenia, których nie powstydziłby się profesjonalny kucharz – mówi Maciej Michalak.