Ergonomia w kuchni ułatwia gotowanie
30 marca, 2015 2023-12-05 9:49Ergonomia w kuchni ułatwia gotowanie
Tomasz Jakubiak o tym, dlaczego ergonomia w kuchni jest bardzo ważna i jak powinno się urządzić kuchnię.
Kuchnia jest bezapelacyjnie moim królestwem. To chyba jedyne miejsce w domu, do którego nie pozwalam się nikomu zbliżać :), ważne więc, by urządzono ją z głową. Żeby żadna rzecz i żaden sprzęt nie znalazły się w niej przypadkowo lub pojawiły się bez celu. Ergonomia kuchni jest ważna, bo ułatwia gotowanie. Przemyślany projekt wnętrza jest naprawdę ważny.
Gotowałem w wielu kuchniach i czasami potrzebowałem na to dwa razy więcej czasu, bo wszystkie moje ruchy w kuchni mocno ograniczała bezsensowność rozstawienia sprzętu. 🙂 Muszę mieć w kuchni duży zlew. Najlepiej dwukomorowy, tak aby w jednej komorze myć na bieżąco potrzebne naczynia, a w drugiej warzywa, owoce czy też mięso.
ZOBACZ TAKŻE: Ergonomia nieunikniona
Kuchenka nie może być umieszczona obok zlewu, ale w innej części blatu, tak aby było dużo miejsca do odstawiania miseczek, przypraw itp. No i koniecznie dużo miejsca na krojenie. To naprawdę kilka prostych rzeczy, które bardzo ułatwiają nam życie i przede wszystkim komfortowe gotowanie.
W mojej kuchni wszystko jest przemyślane, więc mogę tam spędzać długie godziny, w ogóle się nie męcząc 🙂
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 3/2015