Słownik meblarski

Jedlica

Jedlica (daglezja) – rodzaj Pseudotsuga; rodzina sosnowate – Pinaceae; ang. Douglas fir; niem. Douglasie.

Występowanie: siedem gatunków w zachodniej części Ameryki Północnej i wschodniej Azji; w Polsce może być uprawiany tylko jeden: jedlica zielona (jedlica, P. menziesii); gatunek sprowadzony do Europy z Ameryki Północnej.

Wygląd drewna: twardzielowe, biel żółtawo-biały, twardziel jasno żółto-brązowa do jasno czerwono-brązowej. Słoje bardzo wyraźne, udział drewna późnego bardzo duży (znaczne zróżnicowanie twardości drewna wczesnego i późnego), występują przewody żywiczne.

Cechy drewna: średnio ciężkie, dość twarde, łatwo łupliwe.

Zastosowanie: budownictwo wodne i lądowe, drewno sklejkowe i tartaczne.

Źródło: L. Helińska-Raczkowska, Leksykon nauki o drewnie, Poznań 1999.