Ergonomia
14 lutego, 2022 2023-09-08 10:58Słownik meblarski
Ergonomia
Ergonomia – ergonomia (gr. εργον – praca’ i νομος – prawo) to jedna z najważniejszych reguł projektowania wnętrz, a także sprzętów użytkowych, w tym mebli.
Wyraża dążenie do zwiększenia efektywności pracy przy jednoczesnym obniżeniu jej kosztów biologicznych:
- zmęczenia,
- dyskomfortu fizycznego i psychicznego,
- ryzyka wystąpienia wypadków lub pojawienia się różnych dolegliwości.
Ergonomia w kuchni
W latach 20. XX w. opracowano zasadę trójkąta roboczego. Działanie tejże zasady polega na tym, aby strefy, które są najbardziej istotne w kuchni, czyli: stanowisko przygotowywania posiłków, stanowisko czyszczenia oraz stanowisko przechowywania żywności (lodówka) odpowiadały trzem wierzchołkom trójkąta.
Ramiona trójkąta roboczego wyznaczają wyraźne ścieżki między tymi punktami. Bez względu na wielkość i kształt pomieszczenia kuchennego, zasada trójkąta roboczego zawsze powinna być uwzględniana podczas projektowania kuchni.