Produkty

Stół orkiestra

Stół „Rude 200” (prod. Loftdecora, dystr. Euroforma) ma następujące wymiary: długość – 200 cm, szerokość – 80 cm, wysokość – 72 cm, grubość blatu – maks. 32 mm.

Stół orkiestra

Bardzo często w polskich domach i mieszkaniach stół pełni szereg ważnych funkcji – jest miejscem spożywania posiłków, towarzyskich spotkań, centrum gier i zabaw z dziećmi, odrabiania lekcji oraz wieczornej pracy po godzinach. Dlatego z bogatej oferty rynkowej warto wybrać taki model, który poradzi sobie ze wszystkimi naszymi potrzebami i oczekiwaniami, zarówno na co dzień, jak i od święta.

Reklama
Banner All4Wood 2024 - 750x100

Trudno nie przyznać racji Rafałowi Trawińskiemu z działu marketingu w firmie Szynaka Meble, który mówi: Stół jest podstawowym, a zarazem najważniejszym elementem wyposażenia do każdej jadalni. Jego wybór powinien być szczególnie przemyślany. Zanim zdecydujemy się na konkretny model, musimy ustalić, jakie będzie przeznaczenie jadalni oraz jak często i ile osób będzie do niego zasiadać.

ZOBACZ TAKŻE: Wygoda to podstawa…

Podkreśla również, że kształt i rozmiar stołu zależą od wielkości i rodzaju wnętrza, w którym ma się znajdować. Klienci cenią i poszukują praktycznych rozwiązań, które pozwalają urządzić wygodną i funkcjonalną przestrzeń – zauważa.

Jaki stół do jadalni?

Dużym powodzeniem cieszą się stoły rozkładane, których wielkość można swobodnie zmieniać dzięki dodatkowym wkładkom. W ostatnim czasie do łask wróciły stoły  okrągłe, które doskonale sprawdzają się w mniejszych pomieszczeniach. Odpowiedni model, oprócz funkcji, powinien się odznaczać także ładnym wyglądem oraz odpornością na zarysowania, wilgoć i temperaturę. Najmodniejsze i najchętniej kupowane dziś stoły to modele osadzone na czterech nogach. Wśród dekorów drewna dominują jasne i ciepłe barwy, natomiast laminowane stoły najchętniej kupowane są w kolorach: białym, wenge i „Dąb Sonoma” – dodaje Rafał Trawiński.

Z obserwacji Anny Borkowskiej z KMK Kolekcja Mebli wynika, że wybierając stół do jadalni klienci biorą pod uwagę wiele czynników. To m.in. jego parametry, funkcjonalność, styl całego wnętrza i cenę. Przy czym dla większości osób zakup stołu to inwestycja długoterminowa, dlatego istotna jest relacja jakość – cena – zastrzega.

Stół z kolekcji „Provance” na nogach krzyżakowych firmy Meble Krysiak. Pomieści nawet 10-12 osób. Wykonany niemal w całości z drewna sosnowego, łączy naturalną estetykę i wyrafinowany styl.
Stół z kolekcji „Provance” na nogach krzyżakowych jest często wybierany do przestronnych jadalni przez klientów firmy Meble Krysiak. Gruby blat w kolorze drewna postarzanego prezentuje się okazale, a jego wielkość zachęca do organizowania rodzinnych biesiad – stół pomieści bowiem nawet 10-12 osób. Wraz z krzesłami z tej samej kolekcji wprowadza do wnętrza ciepły, śródziemnomorski klimat. Wykonany niemal w całości z drewna sosnowego, łączy naturalną estetykę i wyrafinowany styl.
Rozkładany stół z kolekcji „Futura” firmy Dignet Lenart. Kolumnowa podpora z ciekawymi, futurystycznymi frezami zapewni swobodny dostęp i wygodę korzystania.
Rozkładany stół z kolekcji „Futura” firmy Dignet Lenart nawiązuje do najnowszych trendów w jadalni. Kolumnowa podpora z ciekawymi, futurystycznymi frezami zapewni swobodny dostęp i wygodę korzystania ze stołu przez większą liczbę osób. Kolekcja „Futura” dostępna jest wyłącznie w sieci Agata.
Wykonany z litego drewna stół z grupy „T53” marki Klose pasuje do każdej jadalni.
Wykonany z litego drewna stół z grupy „T53” marki Klose pasuje do każdej jadalni. Model dostępny w dwóch systemach rozkładania: z szyną synchroniczną i wkładką motylkową oraz w wersji „frontslide”.

Połączenie funkcjonalności z jakością, wytrzymałością i naturalnym pięknem drewna sprawia, że to rozkładane stoły drewniane najczęściej wybierają klienci. Liczy się również ich uniwersalność, pasują bowiem do każdego stylu. Polacy przywiązują dużą wagę do funkcjonalności, stąd skłonność do zakupu stołów, które z łatwością można samodzielnie rozłożyć i powiększyć, przesunąć w inne miejsce, a także modeli, które mają schowane pod blatami szuflady – mówi Anna Borkowska.

Połączyć funkcjonalność z jakością

Maciej Skowroński, dyrektor handlowy w firmie MC Akcent, zauważa, że do jadalni klienci poszukują przede wszystkim stołów rozkładanych. Im mniejszy stół do jadalni przed rozłożeniem i większy po rozłożeniu, tym lepiej – przekonuje. – Coraz częściej klienci wybierają stoły na czterech nogach, kosztem stołów kolumnowych, kierując się większą możliwością ustawienia krzeseł.

Stół „Wiktoria” na nodze kolumnowej (prod. Mebin) to piękny, klasyczny mebel do reprezentacyjnej jadalni.
Stół „Wiktoria” na nodze kolumnowej (prod. Mebin) to piękny, klasyczny mebel do reprezentacyjnej jadalni. Dzięki wsadom książkowym (zapasowe blaty chowane w nodze), możliwe jest ponad dwukrotne zwiększenie długości stołu.
Największy wymiar stołu „Varino” firmy Willisau na 4 nogach, bez dodatkowych wsporników, to 340x104 cm, przy grubości blatu jedynie 28 mm. Dystrybutorem marki Willisau w Polsce jest Alnus.
Największy wymiar stołu „Varino” na czterech nogach, bez dodatkowych wsporników, to 340×104 cm, przy grubości blatu jedynie 28 mm. Producentem stołu jest szwajcarska firma Willisau. Dystrybutorem marki Willisau w Polsce jest firma Alnus.
Stół rozkładany „Merkury” firmy Szynaka Meble to doskonała propozycja do jadalni dla osób ceniących przestrzeń i nowoczesne rozwiązania.
Stół rozkładany „Merkury” firmy Szynaka Meble to doskonała propozycja do jadalni dla osób ceniących przestrzeń i nowoczesne rozwiązania. Istnieje możliwość rozłożenia blatu, dzięki czemu zmieści się przy nim więcej osób.

O odpowiedź na pytanie Jakiego rodzaju stoły są najczęściej kupowane przez Polaków? poprosiliśmy także Katarzynę Przepiórę, specjalistę ds. sprzedaży w firmie Meble Krysiak. Warto przytoczyć jej komentarz, bo pokazuje on, że wybory klientów wcale nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Patrząc na statystyki sprzedaży mogę powiedzieć, że zainteresowaniem cieszą się różne stoły, zarówno tradycyjne prostokątne na czterech nogach, na nogach krzyżakowych, jak i okrągłe – mówi.

Na pewno ważnym aspektem dla klientów, gdy wybierają stół do jadalni jest jego wymiar. Nie każdy ma miejsce na duży stół, dlatego mamy w ofercie różne rozmiary. Ponadto, ważna jest opcja rozkładanego blatu, dzięki której nawet mniejszy stół jest w stanie pomieścić większą liczbę osób. Natomiast jeśli chodzi o kolorystykę, to zdecydowanie najlepiej sprzedają się meble jasne: białe i białe postarzane, połączone z drewnem postarzanym. Takie zestawienie nadaje wnętrzu charakter i prezentuje się naprawdę wyjątkowo – podkreśla Katarzyna Przepióra.

Wygodne rozkładanie

W opinii Doroty Binkowskiej, współwłaścicielki firmy Mebin, ze względu na standardowy metraż mieszkań, klienci najczęściej decydują się na rozsuwany wariant stołu. Interesuje ich niewielki format 130-140 cm, który docelowo osiąga 220 cm po rozłożeniu – precyzuje. Z jej obserwacji wynika, że przy zakupie klienci zwracają uwagę nie tylko na wymiary, ale również na wygodny mechanizm rozkładania (najlepiej, jeśli jest automatyczny).

Stół „Primal Wood” marki Metaform (dystr. Le Pukka Concept Store) to bestseller wśród drewnianych stołów do jadalni.
Stół „Primal Wood” marki Metaform (dystr. Le Pukka Concept Store). Blat wykonano z naturalnego olejowanego drewna zakończonego oflisem. Stalowa podstawa stanowi idealny kontrast do ciężkiego, ciepłego drewna.
Rozkładany stół do jadalni na czterech nogach „Peter” (dystr. MC Akcent) wykonano z olejowanego drewna dębowego.
Rozkładany stół do jadalni na czterech nogach „Peter” (dystr. MC Akcent) wykonano z olejowanego drewna dębowego. Model dostępny jest w kilku wymiarach: 140(220)x80, 160(250)x90 oraz 200(300)x100 cm.
Dla wygody siedzących przy stole „Nature” z oferty marki Vox w jego centralnej części zaprojektowana została metalowa wnęka, w której można ustawić np. doniczki z ziołami czy przekąski.
Dla wygody siedzących przy stole „Nature” z oferty marki Vox w jego centralnej części zaprojektowana została metalowa wnęka, w której można ustawić np. doniczki z ziołami czy przekąski.

Dużym zainteresowaniem cieszą się prowadnice synchroniczne, które umożliwiają szybkie rozłożenie stołu – wystarczy, że pociągniemy za nogi lub blat z jednej strony, by całość łatwo się rozsunęła – wyjaśnia. Do reprezentacyjnej, dużej jadalni stół ma być solidny i stabilny – dodaje.

Nowoczesne i klasyczne

Dorota Binkowska zauważa też, że popularne są zarówno stoły w nowoczesnej stylistyce, z blatem szklanym lub w naturalnej okleinie, jak i klasyczne, których urok tkwi w finezyjnej linii wzorniczej czy dekoracyjnym sposobie frezowania krawędzi blatu. Stół, jak każdy przedmiot użytkowy jest narażony na uszkodzenia mechaniczne, dlatego klienci często pytają o skuteczne zabezpieczenia. Nasze stoły pokrywane są lakierami odpornymi na działanie wysokich temperatur, alkohol i zarysowania – podkreśla.

W stołach marki Malita drewno (także w wersji egzotycznej) zestawiane jest np. z mchem, żywicą czy błękitnym szkłem.
Oferująca nietuzinkowe stoły polska marka Malita Just Wood zrodziła się z pasji tworzenia w 2016 r. Jej założyciele i jednocześnie projektanci – Ela Malita i Przemek Stępień – łączą klasyczne rzemiosło z nowoczesnymi rozwiązaniami. W stołach tej marki drewno (także w wersji egzotycznej) zestawiane jest np. z mchem, żywicą czy błękitnym szkłem.
Stół „Linares” firmy Zakor jest nowoczesną i intrygującą propozycją do jadalni, łączącą w sobie naturalne ciepło dębowego blatu z oryginalnymi nogami wykonanymi ze stali szlachetnej.
Stół „Linares” firmy Zakor jest nowoczesną i intrygującą propozycją do jadalni, łączącą w sobie naturalne ciepło dębowego blatu z oryginalnymi nogami wykonanymi ze stali szlachetnej. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycję, która mimo zastosowania tak różnych materiałów daje poczucie harmonii.
Stół „Gent” (prod. Black Red White) idealnie pasuje do nowoczesnych jadalniach.
Stół „Gent” (prod. Black Red White) idealnie pasuje do nowoczesnych jadalniach. Prosta konstrukcja ma funkcję rozkładania – długość blatu można zmieniać w zależności od wielkości wnętrza i potrzeb chwili. Trzy warianty długości pozwalają rozłożyć blat ze 160 do 200 bądź 240 cm.

Agnieszka Durnaś z działu marketingu firmy Seart zauważa, że klienci najczęściej decydują się na rozkładane stoły o długości 160 cm. Niezmiennie wybierają również stoły białe oraz masywne w odcieniach brązu – dodaje. – Niesłabnącą popularnością cieszą się stoły z litego drewna. Od kilku sezonów najchętniej kupowane są modele rozkładane – z dodatkowym blatem w środku lub bocznymi dostawkami. Ogólnie, jako stoły najbardziej komfortowe i funkcjonalne, pomimo że zajmują dużo miejsca, klienci wskazują stoły prostokątne i takie też najchętniej wybierają do swoich jadalni.

Królują stoły drewniane

Zdaniem Julitty Maciejewskiej-Walczak, prezes firmy Swarzędz Home, Polacy zdecydowanie preferują stoły drewniane, z blatami fornirowanymi. Z jednej strony są one eleganckie i przyjemne w kontakcie, z drugiej – lekkie i łatwe do przenoszenia. Są też z pewnością najbardziej przystępne cenowo – podkreśla.

Przyznaje także, że wielu klientów szuka stołów rozkładanych: Polska gościnność i przywiązanie do organizacji spotkań rodzinnych lub towarzyskich w domu nie idzie zawsze w parze z dostateczną powierzchnią mieszkań i domów. Z pewnością liczebnie dominują stoły prostokątne, choć ostatnio wielu klientów pyta także o okrągłe i owalne. Coraz częściej zresztą nawet te prostokątne są pozbawione ostrych krawędzi i rogów – moda na styl „vintage” wpływa na wzrost popularności takich łagodnie zaoblonych kształtów.

Stół „Avangard” polskiej marki Trebord ma dębowy, olejowany blat o nieregularnym kształcie i nogę w formie „Standard V”, w kolorze czarnym.
Stół „Avangard” polskiej marki Trebord ma dębowy, olejowany blat o nieregularnym kształcie i nogę w formie „Standard V”, w kolorze czarnym.
Stół „Appia” cieszy się powodzeniem wśród klientów firmy Endo, którzy do jadalni poszukują mebla przede wszystkim funkcjonalnego.
„Appia” firmy Endo. Stół stoi na module, który gwarantuje dużą swobodę w rozstawieniu krzeseł. Ponadto, ma funkcję rozsuwania synchronicznego, a dodatkową wkładkę można wygodnie schować w środku stołu.
Jednym z najpopularniejszych stołów marki Miloni jest „Blox”.
Jednym z najpopularniejszych stołów marki Miloni jest „Blox”. Zarówno nogi, jak i blat wykonano z drewna dębowego, którego siła i wytrzymałość przekłada się na solidność i stabilność konstrukcji. Oferta to 11 wersji rozmiarowych.

Analizując nasze statystyki sprzedaży można wyciągnąć wniosek, że Polacy mają coraz więcej przestrzeni w swoich domach, a także, że jadalnia połączona z salonem już na stałe weszła do kanonu architektury w krajowym budownictwie. Wskazuje na to fakt, że coraz więcej klientów decyduje się na stoły Miloni w wersji nierozkładanej o długości nawet 3 metrów. Nasza firma realizuje również coraz częściej zamówienia na stoły nietypowe, w tym rozkładane do ponad 4 metrów, bez żadnych dodatkowych nóg podporowych. Takie konstrukcje są do wykonania wyłącznie z drewna, które jest podstawowym materiałem w naszych stołach – podkreśla Magda Nowotnik, designer z firmy Miloni.

Stół do jadalni ma być komfortowy

Z doświadczenia Bogusławy Ślączki, dyrektor ds. strategii i rozwoju w Fabryce Stołów i Krzeseł Jaker, wynika natomiast, że dużym zainteresowaniem cieszą się stoły, które dzięki swojej formie zapewniają komfort użytkowania.

Stół idealny to stół, który potrafi się dostosować do danego wnętrza, także jadalni. Zapewnia to sprawny system rozkładania i dobre wykończenie. Niezmiernie ważna jest też doskonała jakość, która podczas codziennego użytkowania pozostanie niezmienna. Prawdziwy renesans przeżywa dzisiaj drewno dębowe, które dzięki swojej słoistości nadaje wnętrzom charakter, klasę i smak. Ogólnie Polacy najczęściej sięgają po stoły drewniane, fornirowane, funkcjonalne i wyprodukowane w Polsce, co mnie bardzo cieszy – puentuje Bogusława Ślączka.

W przypadku jadalni zaaranżowanych w kuchni lub zaraz przy niej dobrym rozwiązaniem jest stół dopasowany do zabudowy kuchennej. Na zdjęciu – kuchnia „Olivia Soft” firmy KAM.
W przypadku jadalni zaaranżowanych w kuchni lub zaraz przy niej dobre rozwiązanie to stół dopasowany do zabudowy kuchennej. Od kilku lat firma KAM wprowadza do oferty stoły i taborety dedykowane do konkretnych kolekcji kuchennych. Na zdjęciu – kuchnia „Olivia Soft” w dekorze „Dąb złoty” oraz stół i taborety w takim samym kolorze. Całość sprawia wrażenie przestrzeni niezwykle uporządkowanej, harmonijnej i dobrze przemyślanej.
„Big Table” (proj. Alain Gilles, prod. Bonaldo, dystr. Akademia Architektury) to mebel nieprzeciętny i niedający się wpisać w żadne schematy.
„Big Table” (proj. Alain Gilles, prod. Bonaldo, dystr. Akademia Architektury) to mebel nieprzeciętny i niedający się wpisać w żadne schematy. Wymyślne nogi nadają całości dynamiczny charakter, a prosty, jednolity blat wprowadza stabilność i harmonię. Nogi wykonano z ciętej laserowo stali. Stół jest dostępny także w wersji rozkładanej, która pozwala na przedłużenie blatu o 100 cm.
Projektanci marki Vinotti dołożyli wszelkich starań, by stół „Tahiti” był wyjątkowy, elegancki, trwały i funkcjonalny.
Projektanci marki Vinotti dołożyli wszelkich starań, by stół „Tahiti” był wyjątkowy, elegancki, trwały i funkcjonalny. Do jego produkcji wybrano egzotyczne drewno kauczukowe, szykowne drewno orzecha amerykańskiego, masywną płytę MDF fornirowaną orzechem włoskim oraz hartowane szkło i plecionkę z trawy morskiej. Ze względu na małe gabaryty, stół ten doskonale nadaje się zarówno do domu, jak i mieszkania. Wymiary: długość – 180, szerokość – 90, wysokość – 77 cm.

TEKST: Anna Żamojda

Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 3/2017