Krzesła na kontrakcie
1 sierpnia, 2015 2023-08-01 7:32Krzesła na kontrakcie
Krzesła restauracyjne stanowią podstawowe wyposażenie restauracji i kawiarni, ale można je też spotkać w większości pokojów hotelowych, w holach i hotelowych salach konferencyjnych. Są tak różne, jak wnętrza, do których je „zatrudniono”.
Tomek Rygalik, dyrektor kreatywny w firmie Paged, podkreśla, że każdy obiekt jest inny. Dlatego trudno w tym wypadku wyciągnąć wspólny mianownik w postaci trendów. Paged dopasowuje ofertę do wymagań każdego inwestora – od wyposażenia barów po wysokiej klasy restauracje – dodaje.
Zdaniem Dominiki Kawęckiej, specjalisty ds. PR w firmie Sits, wyobraźnia i budżet to jedyne ograniczenia, które wpływają na ostateczny wygląd przestrzeni. Najważniejsze są pomysł, idea – od nich wszystko się zaczyna – przekonuje.
Michał Gorczyca, dyrektor sprzedaży w firmie Noti, zauważa, że do hoteli wybierane są krzesła, które łatwo przestawić. Stąd bardzo popularne są modele na płozach, jak kolekcja „Mishell”, zastosowana w hotelu Regatta czy „Linar”, wykorzystana w hotelu Novotel. Są one nowoczesne wzorniczo, a zarazem funkcjonalne, np. łatwe w przesuwaniu podczas sprzątania – opisuje.
Krzesła restauracyjne – nie tylko drewno
Rezygnuje się z krzeseł drewnianych na rzecz podstawy ze stali nierdzewnej bądź lakierowanej. Oczywiście są też stylizowane obiekty, gdzie drewniane krzesła świetnie się wpasowują np. restauracja Grand Cru w Gdańsku z krzesłami „Su” – dodaje.
Jako najchętniej wybierane obicia w tym segmencie rynku Michał Gorczyca wskazuje ekoskórę (ze względów praktycznych) oraz melanżowe, ciemne tkaniny. W salach konferencyjnych ważna jest również funkcja sztaplowania krzeseł – przekonuje Michał Gorczyca. Gdy raz organizuje się konferencję na kilkaset osób, a innym razem mniejsze eventy, kluczowe jest przechowywanie niepotrzebnych mebli, które nie mogą zajmować dużo miejsca – dodaje.
Z obserwacji Tomka Rygalika wynika, że obecnie powstaje w tym sektorze coraz więcej nieformalnych miejsc o nieco industrialnym charakterze. Do takiej estetyki świetnie pasują meble Paged Collection oraz, nadal bardzo popularne, meble gięte – zapewnia. Specjalnie z myślą o tego typu lokalach zaprojektowano model „Benko”. Nawiązuje on do klasycznych, thonetowskich krzeseł, które do dziś mocno się kojarzą z wyposażeniem kawiarni i restauracji – mówi.
W opinii Dominiki Kawęckiej aktualnie coraz bardziej na znaczeniu zyskuje trend „slow life”. Z tego powodu we wnętrzach zaczyna się pojawiać naturalny len, który prostym pomieszczeniom nadaje ciepło i przytulność – zauważa. – W zmiany te wpisuje się m.in. nasz model „Mia”.
TEKST: Anna Żamojda
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2015