Duma gospodarzy
1 lutego, 2016 2023-10-09 13:18Duma gospodarzy
W zapomnienie poszły już czasy, kiedy do kuchni mieli wstęp wyłącznie domownicy. Dziś estetycznie i funkcjonalnie urządzona otwarta kuchnia jest integralną częścią strefy dziennej, a w wielu domach także ulubionym miejscem spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Zdaniem Piotra Matuka, marketing managera w firmie WFM Kuchnie, jednym z bardzo wyraźnych trendów w projektowaniu kuchni jest tendencja do ich otwierania na pokój dzienny. W epoce, kiedy czas staje się luksusem, chcemy jak najczęściej przebywać razem. Dlaczego więc osoba przygotowująca posiłek miałaby być odizolowana od reszty rodziny? – pyta retorycznie. Przecież kuchnia otwarta ułatwia wspólne spędzanie czasu czy organizowanie imprez – odpowiada.
Kuchnia otwarta w małym mieszkaniu?
Przyszłość przyniesie nam coraz mniejsze mieszkania, w których pomieszczenia multifunkcyjne będą koniecznością. W społeczeństwie sieci otwarta kuchnia stanie się miejscem pracy zarobkowej wykonywanej w domu. Prognozuje się, że liczba osób pracujących w domu będzie rosła. Przy nowoczesnych pochłaniaczach problem kuchennych zapachów przestał być kontrargumentem dla kuchni otwartej. Z powyższych względów coraz więcej kuchni jest i będzie łączonych z salonem. Dotyczy to nie tylko nowo budowanych mieszkań, ale także remontowanych – dodaje Piotr Matuk.
Justyna Zajc, właściciel marki Zajc Kuchnie, obserwuje zacieranie się różnic w wyglądzie mebli kuchennych i salonowych. Jest to szczególnie widoczne w przypadku kuchni otwartej, będącej częścią strefy reprezentacyjnej domu – podkreśla. Zabudowa kuchenna zostaje zredukowana do dwóch architektonicznych brył: wysokich szaf i wyspy. Meble mają najczęściej proste, neutralne wzornictwo, które harmonijnie wtapia się w aranżację wnętrza – dodaje.
ZOBACZ TAKŻE: Dobry farsz to podstawa
Największą rolę grają w nich wypracowane detale, jednolite powierzchnie oraz najwyższej jakości wykończenia: lakiery, forniry, stal, szkło i kompozyty. Obecnie sporą popularnością cieszą się szare odcienie lakierów oraz jaśniejsze forniry – dąb lub orzech o pionowym rysunku słojów. Wszelkie akcesoria, urządzenia AGD, a niekiedy nawet części robocze są ukryte przed wzrokiem. Bywa też przeciwnie – w kuchni pojawiają się sporej wielkości otwarte półki przypominające biblioteki wyjaśnia Justyna Zajc.
Nie tylko biel
Małgorzata Błaszczak z Pracowni Mebli Vigo zauważa, że pomimo pojawiających się nowych zestawień kolorystycznych, coraz śmielszych kontrastów, na rynku wciąż dominują jasne kolory – w szczególności biały. Rzadziej już łączy się go z klasyczną czernią, obecnie najchętniej wybierane są zestawienia z ciepłym drewnem – mówi. Całość uzupełniają jasne blaty, w przypadku których klienci stawiają na jakość i najczęściej wybierają blaty kwarcowe – dodaje.
Z kolei z obserwacji Katarzyny Śliwińskiej, kierownika działu marketingu w firmie RuckZuck, wynika, że największą popularnością cieszą się meble kuchenne wykończone na wysoki połysk. Wyróżnia je elegancki, nowoczesny wygląd. Do najchętniej wybieranych kolorów należy biel, która jest uniwersalna i ponadczasowa, sprawdza się w różnych stylach. Ponadto optycznie powiększa przestrzeń, wprowadzając do niej harmonię – mówi.
Kuchnia otwarta – prostota formy
Duże zainteresowanie wzbudzają także zestawy w intensywnych, żywych barwach. Soczyste bordo czy głęboki turkus dodają energetyzującego klimatu, dzięki czemu kuchnia staje się miejscem przyciągającym wszystkich domowników. We wzornictwie prym wiodą natomiast proste, minimalistyczne formy. Gładkie fronty przełamywane są niekiedy przeszkleniami z satynowego szkła, które odgrywają rolę subtelnej ozdoby – dodaje.
Jak informuje Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka w firmie KAM, w propozycjach wzorniczych tego producenta na 2016 rok znajdą się zarówno nowoczesne, minimalistyczne zabudowy (cieszące się wciąż największym zainteresowaniem), jak i eleganckie, bardziej okazałe meble, adresowane do odbiorcy o bardziej klasycznych upodobaniach. Wspólnym mianownikiem linii wzorniczych są piękne dekory strukturalne, które idealnie odwzorowują rysunek drewna lub kamieni naturalnych – dodaje. – Dzięki temu nie tylko wyglądem, ale również strukturą przypominają naturalne surowce.
Ożywić wnętrze kuchni
Firma nie boi się również odważnych kolorów. Już w ubiegłym roku zaproponowaliśmy w linii „KAMPlus” kilka ciekawych wybarwień np. szafran czy turkus, które wprowadzone z umiarem na pewno ożywią wnętrze kuchni – przekonuje Sylwia Kowalska-Mikutel. – Kolor może zaistnieć nie tylko na frontach, ale też jako przyciągający uwagę akcent, np. we wnętrzach otwartych półek, które są zdecydowanym „must have” najnowszych aranżacji kuchennych.
Zwraca również uwagę na fakt, że choć fronty w wysokim połysku wciąż są bardzo popularne, to jednak powoli ustępują miejsca wybarwieniom matowym. W naszej ofercie znalazło się już kilka oryginalnych dekorów matowych, jak wspomniany wcześniej szafran czy porcelana – nowy, ciekawy dekor, który jest interesującą alternatywą dla dominujących dotychczas frontów „high gloss” w bieli czy odcieniu wanilii – zauważa.
Kuchnia otwarta w segmencie premium
O komentarz na temat aktualnych trendów w tym sektorze poprosiliśmy także Karola Jakubka, mistrza stolarskiego i właściciela firmy Torus. Oferta kuchni systemowych produkowanych przez fabryki została „ubogim krewnym” kuchni premium, tworzonych przy współpracy architekta wnętrz z solidnym, nowoczesnym zakładem rzemieślniczym – przekonuje. Indywidualizm i profesjonalizm zastąpiły meble fabryczne montowane przez byle kogo.
Jego zdaniem w kuchniach nadal dominuje kolor biały, jednak już w nieco zmienionej formie. Połysk przeszedł w półmat, łatwiejszy w utrzymaniu w czystości niż pełen mat. Czysta, zimna biel została już dawno wyparta przez inne odcienie tego koloru. Fronty częściej przechodzą z płaskich w delikatne ramiaki (pod warunkiem, że nie jest to tandetnie frezowany MDF). Granit na blacie jest podstawą, jaką sprzedajemy, jednak blat pomocniczy już nie. Modne są blaty imitujące beton, jednakże moda ta dopiero się zaczyna – ze względu na brak zaufania co do trwałości tych rozwiązań.
Twardsze niż granit
Coraz częściej pojawiają się materiały o wiele trwalsze niż granit, typu „Dekton” i „Neolith”, przy czym grubość 3 mm stosuje się już nawet na fronty. Moda zdecydowanie podąża w kierunku blatów o grubości 10-12, góra 20 mm. Wyjątkiem są wyspy kuchenne, gdzie dominuje fantazja. Kolejny trend to dąb – kiedyś pospolity, dzisiaj wyeksponowany, w różnej formie, odcieniach i fakturach, powoli detronizuje mnogość naturalnych oklein dostępnych w Polsce, wchodząc na obłożenie ścian, blaty pomocnicze, elementy wykończeniowe, a nawet wymagające dbałości blaty woskowane – podsumowuje Karol Jakubek.
W opinii Jerzego Kwiatka ze Studia Starimex Meble (sieć Max Kuchnie), współczesny Polak ma określone wymagania. Chce, by jego kuchnia była przyjazna dla domowników oraz by jej aranżacja zachwycała swym pięknem i wyjątkowością formy.
Kuchnia przyjazna
Trendem dominującym w ostatnich miesiącach jest wysoka zabudowa oraz jasne, najczęściej białe, lakierowane fronty – mówi. Ten nowoczesny akcent przełamywany jest poprzez wykończenia wykonane z surowego drewna (blaty, podłoga, elementy zabudowy). Połączenie to spajają stalowe dodatki: urządzenia, lampy i elementy dekoracyjne – dodaje.
TEKST: Anna Żamojda
Artykuł został opublikowany w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 2/2016