Rozmowy przy stole to zawsze coś więcej niż zwykłe rozmowy. Rozmowy o stołach to zawsze coś więcej niż opowieści o miejscu do jedzenia. Stół to mebel obowiązkowy w każdym domu.
Reklama
Jacek Augustyniak, prezes Zarządu Trebord jest zdania, że chyba komukolwiek trudno wyobrazić sobie dom bez stołu. Dlatego też ten sektor meblowy rozwija się bardzo dynamiczne. Nasza firma jest tego doskonałym przykładem, odczuwamy bowiem wyraźny wzrost zapotrzebowania na tego rodzaju produkty. Nasza sprzedaż wzrosła w ciągu roku o ponad 30%.
Smak sukcesu
Czy stół może być wyróżnikiem sukcesu? Jeśli osiągnęliśmy w życiu więcej niż inni, zbudujmy dłuższy stół, a nie wyższy płot. Tak mówi powiedzenie, które ponownie stawia stół w centrum uwagi.
Pod literacką lupę biorą go również autorzy książek, nie tylko kulinarnych. Od rozmowy o gotowaniu często rozpoczyna się rozmowa o człowieku. Na przykład „Rozmowy przy stole” Natalii Sosin-Krosnowskiej wydane przez Znak wiele mówią nie tylko o współczesnej polskiej kuchni. Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są i jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi. Mówią, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, a także co ich inspiruje. Wyjaśniają, dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność.
Reklama
Z najnowszych publikacji dowiemy się również jak jadano na królewskim stole, a także poznamy historię rodziny Kuroniów czy Iwaszkiewiczów. Miłośnicy powiązań historii ze stołem wiele ciekawych smaczków znajdą w książkach Witolda Szabłowskiego.
Stół: jaki wybrać?
Rafał Trawiński, koordynator marketingu Szynaka-Meble, podkreślił, że strefę jadalni wypełni praktyczny rozkładany stół i krzesła. Doskonałym przykładem mogą być uniwersalne stoły dębowe: „Polaris”, „Merkury” czy „Hermes” z firmowej oferty. Ich masywna konstrukcja, a także jakość wykonania zapewnią bezpieczeństwo i radość użytkowania przez długie lata – zaznaczył Rafał Trawiński.
Dobry stół to mebel mocny, bezpieczny i odporny. Prym wiodą stoły z drewna, chociaż popularne są też stoły z płyty MDF pokrytej bezpiecznym laminatem, często też wykorzystywanym do produkcji blatów kuchennych. Sylwia Gulewicz-Wysocka z Galerii Wnętrz Domar
Mateusz Nowotnik, właściciel Miloni jest zdania, że bez pomocy profesjonalisty, przy wyborze stołu zawsze warto mieć na uwadze wielkość pomieszczenia, w którym ma być ustawiony. Klienci Miloni, posiadający dużą jadalnię, wybierają zazwyczaj większe modele. Wśród standardowych wymiarów mamy więc stoły dochodzące do wielkości 200 cm lub więcej. Poza tym klienci mogą każdorazowo poprosić o rozmiar stworzony na indywidualne zamówienie. Biorąc pod uwagę centralną rolę tego mebla i zadania przed nim stawiane, większość osób decyduje się na stół z opcją rozkładaną. W przypadku małego domu sugerujemy wybór stołu, który wyraźnie wyróżni się kształtem i rozmiarem w stosunku do zastanej przestrzeni, bez przekraczania proporcji oraz zdecydowanie się na model rozkładany, który pomieści zaproszonych gości i całą rodzinę. Szczególną popularnością cieszą się obecnie nasze modele z systemami rozkładania bez dzielenia blatu – powiedział.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.