Nowy termin „Heimtextil 2021”

Trend space. Fot. Messe Frankfurt.

Nowy termin „Heimtextil 2021”

Targi „Heimtextil 2021” zostały przeniesione ze stycznia na 4-7 maja 2021 r., kiedy to we Frankfurcie nad Menem odbędą się równolegle z „Techtextil” i „Texprocess”.

Obecna sytuacja pandemiczna i związane z nią ograniczenia w podróżach międzynarodowych spowodowały, że Messe Frankfurt przesunęło „Heimtextil”, największe na świecie targi artykułów gospodarstwa domowego i tekstyliów kontraktowych, z planowanego w styczniu terminu na nowy – 4-7 maja 2021.

Większość międzynarodowego sektora tekstyliów domowych i kontraktowych chce, abyśmy zorganizowali „Heimtextil 2021”. Wiele firm ma nadzieję na to, że ich biznes zyska dzięki udziałowi w targach po restarcie. Uważamy to za większe zobowiązanie niż kiedykolwiek wcześniej, że mamy w tym swój udział – wyjaśnia Detlef Braun, członek zarządu Messe Frankfurt. – Jednak obecne ograniczenia w podróżowaniu i ponowny wzrost liczby zakażeń stanowią dużą przeszkodę do zorganizowania naszych międzynarodowych targów. Jesteśmy w stałym kontakcie z wystawcami i odpowiednimi władzami i zrobimy wszystko, co w naszej mocy, by zapewnić bezpieczny i udany „Heimtextil 2021”.

Ponad 90% wystawców przyjeżdża na „Heimtextil” we Frankfurcie spoza Niemiec. W ramach prac przygotowawczych do międzynarodowych targów tego typu w styczniu trzeba np. zlecać budowę stoisk, wysyłać towary i rezerwować loty i hotele we wrześniu. Zatem, w związku z obecnymi ograniczeniami w podróżach, przenosząc „Heimtextil 2021” na maj, zyskano większą pewność planowania dla wszystkich zaangażowanych w przygotowania.

Zorientowane na trendy cykle zamówień w sektorze tekstyliów domowych i kontraktowych wymagają corocznego wydarzenia na początku roku. „Techtextil” i „Texprocess” to odbywające się co dwa lata targi, które zaplanowane są na maj 2021. Dla „Heimtextil” to możliwość przyłączenia się do dwóch targów tekstylnych w celu obsługi całego łańcucha wartości tekstyliów w tym samym czasie na terenach wystawowych we Frankfurcie – mówi Olaf Schmidt, wiceprezes Textiles & Textile Technologies.