Nowa normalność w handlu meblami

IKEA w Lublinie. Fot. IKEA.

Nowa normalność w handlu meblami

To ważny dzień nie tylko dla branży meblarskiej. 4 maja rozpoczyna się drugi etap odmrażania polskiej gospodarki. Ponownie otwierane są sklepy meblowe, budowlane oraz centra handlowe.

Jak informuje Ministerstwo Rozwoju, po weekendzie majowym będziemy powoli wracać do tzw. nowej normalności. Mają w tym pomóc wytyczne, które zostały przygotowane dla odmrażanych sektorów polskiej gospodarki. Dotyczą one m.in. funkcjonowania sklepów meblowych i budowlanych.

Nowe zasady funkcjonowania

Dla centrów handlowych, sklepów o powierzchni pow. 2 tys. m2 oraz sklepów budowlanych i meblowych wprowadzony został limit osób – na 1 osobę musi przypadać 15 m2 powierzchni handlowej. Co ważne – do powierzchni sprzedażowej nie wlicza się powierzchnia korytarzy. Klienci galerii handlowych muszą zachować 2-metrowy dystans między sobą. Wymagane jest też zasłanianie ust i nosa (maseczką lub innym materiałem).

Na tym etapie odmrażania gospodarki w strefie gastronomicznej będzie możliwe kupowanie żywności wyłącznie na wynos i w ramach dostaw. Dania nie mogą być spożywane na miejscu, w galerii ani na ulicy.

Sklepy stacjonarne IKEA znów otwarte

W poniedziałek 4 maja, po siedmiu tygodniach czasowego zamknięcia, 11 stacjonarnych sklepów IKEA znów przyjmie klientów w dotychczasowych godzinach funkcjonowania. Podczas zakupów będą obowiązywać nowe zasady bezpieczeństwa, zgodne z aktualnymi wymogami prawnymi oraz panującymi w IKEA globalnymi standardami. W sklepach niezmiennie będzie można odbierać zamówienia dokonane w sklepie internetowym.

Choć wielu klientów skorzystało w ostatnich tygodniach z możliwości zakupu online poprzez stronę internetową IKEA.pl, to jednak wiemy, że większość z nich z wielką niecierpliwością czekała na wiadomość o ponownym otwarciu sklepów IKEA – mówi Carolina Garcia Gomez, prezeska IKEA Retail Polska i dyrektorka ds. zrównoważonego rozwoju. Zdrowie i bezpieczeństwo naszych pracowników oraz klientów zawsze jest dla nas najważniejsze. Dlatego też wszystkie nasze sklepy są bardzo dobrze przygotowane pod względem bezpieczeństwa na przyjęcie klientów. Ponowne uruchomienie sprzedaży stacjonarnej w sklepach IKEA jest również elementem naszej troski o ciągłość biznesu i tym samym utrzymanie stabilizacji życiowej naszych pracowników.

Jose Villamil, dyrektor ds. komercyjnych dodaje: Otwierając ponownie swoje sklepy, chcemy zrobić to przede wszystkim w sposób odpowiedzialny, aby klienci i nasi pracownicy czuli się bezpiecznie podczas zakupów i pracy. To właśnie bezpieczeństwo jest naszym priorytetem. W celu ochrony odwiedzających i zatrudnionych pracowników podjęliśmy wiele różnych działań.W miarę rozwoju sytuacji będziemy nadal śledzić i wdrażać zalecenia oraz wytyczne władz lokalnych. Proces ponownego otwarcia na innych rynkach IKEA pozwala nam na optymizm, ponieważ spotkał się z bardzo przychylnym odbiorem i widzimy, że nasz biznes stopniowo wraca do normy. Planujemy dalsze inwestycje w dotychczasowe miejsca spotkań z klientami w Polsce, jednocześnie koncentrując się na rozwoju naszej internetowej sieci biznesowej i dostaw do domu. Naszym celem jest zapewnienie większej przystępności cenowej, dostępności oraz zrównoważonego rozwoju.

Najważniejsze stałe zasady bezpieczeństwa

Jak informuje resort rozwoju, stopniowy powrót do normalności nie zwalnia nikogo z przestrzegania zasad bezpieczeństwa, które muszą stać się podstawą codziennego funkcjonowania.

O czym należy pamiętać szczególnie?

– Zachowuj 2-metrową odległość od innych w przestrzeni publicznej.

– Obowiązkowo zasłaniaj nos i usta w miejscach publicznych.

– Pracuj i ucz się zdalnie, jeśli tylko jest to możliwe.

– Ściśle przestrzegaj zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu).

– Kwarantanna i izolacja dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.