Nowa fabryka paneli akustycznych w Polsce

W 2024 roku dzięki inwestycji firmy Ecophon, powstanie nowa fabryka w Polsce, które będzie produkowała systemy akustyczne.

Nowa fabryka paneli akustycznych w Polsce

Ecophon, wiodący producent i dostawca produktów i systemów akustycznych, otworzył nową linię produkcyjną w gliwickiej fabryce i zaprezentował budowaną obecnie halę produkcyjną o powierzchni 11 tys. m2. Co wyróżnia tę inwestycję?

Banner targów IFFINA 2024 750x109 px

Jak poinformowała firma, rozbudowa zakładu w Gliwicach zapewni nowe miejsca pracy w regionie. Nowa fabryka w Polsce umożliwi industrializację pieców elektrycznych, zgodnie z planem wycofania wszystkich kopalnych źródeł energii przez spółkę. Inwestycja rozbudowy zostanie ukończona w 2024 roku i będzie kosztować ok. 19 mln euro.

Jak nowa fabryka w Polsce wpłynie na konkurencyjność firmy?

Inwestycja w Gliwicach jest strategicznym posunięciem dla Ecophon. Pozwala nam zarówno stać się konkurencyjnym graczem na rynku, jak i zmienić tempo na bardzo obiecującym rynku sufitów podwieszanych. Jesteśmy pewni, że przedsięwzięcie w Gliwicach wiele zmieni i jeszcze skuteczniej wesprze naszą strategię rozwoju – mówi Pierre-Emmanuel Thiard, CEO Saint-Gobain Ecophon.

Pierre-Emmanuel Thiard, CEO Saint-Gobain Ecophon.

Według prognoz, spółka szacuje, że uruchomiona właśnie linia produkcyjna oraz budowana obecnie nowa fabryka w Polsce, przyniosą ok. 1,2 mln euro zdolności produkcyjnej rocznie oraz umożliwią bezpośredni eksport m.in. na sąsiedni rynek niemiecki. Inwestycje przyniosą także możliwości zatrudnienia specjalistów z zakresu produkcji, logistyki, utrzymania ruchu oraz zarządzania.

Jak ważnym ośrodkiem produkcyjnym są Gliwice?

Firma Ecophon, która jest częścią globalnej grupy Saint-Gobain, posiada jednostki biznesowe w 20 państwach oraz przedstawicielstwa w 30 krajach. Producent zatrudnia łącznie około 1100 pracowników. Główna siedziba znajduje się w Hyllinge w Szwecji. Polska jest dla Ecophon bardzo ważnym krajem, zarówno pod względem wdrożeń akustycznych, jak i wartości produkcyjnych. Z punktu widzenia produkcji, fabryki w Gliwicach, a także we francuskim Genouillac, są jednymi z najważniejszych w portfolio firmy. Natomiast gliwicka hala jest także ważnym centrum wszystkich produktów Ecophon. Dzięki niemu producent w istotny sposób skraca czas realizacji zamówień na rynki europejskie.

Gliwice od dawna są ważnym węzłem w szerokiej sieci centrów produkcyjnych Ecophon. Nasza ekspansja w tym mieście jeszcze bardziej wzmocni zdolność firmy do spełniania wysokich oczekiwań naszych klientów, nie tylko na szybko rozwijającym się polskim rynku – podkreśla Max Falck, dyrektor ds. procesów sprzedaży, Saint-Gobain Ecophon.

Czy nowa fabryka w Polsce pozwoli zrealizować firmie Ecophon jej cel?

Cel firmy Ecophon to stać się pierwszym producentem rozwiązań akustycznych o zerowej emisji. Rozbudowa zakładu w Gliwicach umożliwia industrializację nowych pieców elektrycznych zgodnie z ambicją firmy, dążącą do wycofania wszystkich kopalnych źródeł energii. Przejście to zostanie dodatkowo wzmocnione dzięki umowie zakupu energii elektrycznej (PPA) zawartej przez Grupę Saint-Gobain, która gwarantuje dostawę 40% odnawialnej energii elektrycznej dla Grupy w Polsce, co w całości pokryje działalność Ecophon w naszym kraju.

O Ecophon:

Ecophon opracowuje, produkuje i sprzedaje produkty akustyczne i systemy, które przyczyniają się do stworzenia dobrego środowiska do pracy, nauki, rekonwalescencji, a także rozrywki. Osią wszelkich działań producenta jest obietnica „Dźwięk wpływa na ludzi”.

Firma posiada jednostki biznesowe w 20 krajach, przedstawicielstwa w 30 krajach na całym świecie, zatrudniając około 1100 pracowników. Główna siedziba znajduje się w Hyllinge w Szwecji. Ecophon jest częścią globalnej grupy Saint-Gobain.