Kiedy odbędzie się Heimtextil?

Heimtextil 2020, Messe Frankfurt Exhibition. Fot. Jochen Günther.

Kiedy odbędzie się Heimtextil?

Trudna sytuacja pandemiczna w Niemczech znów pokrzyżowała plany organizatorom targów. Heimtextil, który miał się rozpocząć równo za miesiąc, w drugim tygodniu stycznia, został odwołany.

Ze względu na pogarszającą się w ciągu ostatnich dwóch tygodni sytuację pandemiczną w Niemczech i związane z tym ograniczenia, targi Heimtextil, które miały się odbyć w drugim tygodniu stycznia, zostały odwołane. Messe Frankfurt, wraz z przedstawicielami branży, analizuje, czy i w jakiej formie można zorganizować nowe wydarzenie latem 2022 roku, równolegle do duetu targów Techtextil/Texprocess w dniach 21-24 czerwca 2022 roku.

Późniejsze wydarzenia, takie jak Ambiente, Christmasworld, Creativeworld, Paperworld i Frankfurt Fashion Week na ten moment mają się odbyć zgodnie z planem.

Niestety, to wzajemne oddziaływanie międzykontynentalnych decyzji i krajowych wymagań uniemożliwia nam jako organizatorom, ale też naszym wystawcom odpowiedzialne i ekonomiczne planowanie Heimtextilu. W obliczu obiecujących warunków dla ponownego uruchomienia targów Heimtextil, odwołanie ich jest dla nas tym bardziej trudne – mówi Olaf Schmidt, wiceprezes Textiles & Textile Technologies.

Gwałtowny wzrost liczby infekcji w bardzo krótkim okresie czasu i towarzyszące mu wydarzenia i uchwały, które są wyraźnie poza sferą wpływów organizatora, doprowadziły do znacznego pogorszenia ogólnych warunków i niezbędnych wymagań do organizacji targów Heimtextil. Na tę decyzję złożyły się takie czynniki, jak zaklasyfikowanie Niemiec do obszarów wysokiego ryzyka i związane z tym ostrzeżenia dla podróżnych, międzynarodowe i międzykontynentalne ograniczenia podróży w Indiach, Japonii, Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, jak również obowiązek kwarantanny i wymogi 2G (status zaszczepionego i wyleczonego).

Równie ważna jest stale rosnąca liczba zakażeń i towarzyszący temu apel Instytutu Roberta Kocha o ograniczenie kontaktów do minimum i odwołanie wszystkich większych imprez.

Wielu wystawców, jak i odwiedzających targi Heimtextil, reaguje obecnie na tę sytuację zakazami podróży i uczestnictwa w targach z troski o swoich pracowników, aby chronić ich przed zagrożeniami zdrowotnymi.

Co prawda globalnie skłonność do podróżowania nadal gwałtownie spada, ale nie ma to wpływu na planowanie i organizację pozostałych wiosennych targów: Ambiente, Christmasworld, Creativeworld i Paperworld. Ze względu na późniejsze terminy – odpowiednio koniec stycznia i połowa lutego – targi te mają się odbyć zgodnie z planem. Sytuacja pozostaje jednak niestabilna i jest stale analizowana i oceniana w ścisłym porozumieniu z odpowiednimi władzami i partnerami branżowymi.