Jak się sprawdzi nowa koncepcja Xylexpo?

Xylexpo 2018. Fot. Materiały prasowe targów Xylexpo.

Jak się sprawdzi nowa koncepcja Xylexpo?

W dniach 12-15 października 2022 roku na terenie FieraMilano-Rho pojawi się nowy, duży koncept wystawienniczy poświęcony technologii produkcji – efekt partnerstwa BI-MU i Xylexpo.

Dwa wydarzenia BI-MU i Xylexpo – organizowane odpowiednio przez Ucimu-Sistemi per produrre – stowarzyszenie włoskich producentów obrabiarek, urządzeń i automatyki – oraz Acimall, stowarzyszenie włoskich producentów maszyn do obróbki drewna – łączą siły.

BI-MU i Xylexpo – dwa wydarzenia, jeden cel

33.BI-MU (odbywająca się co dwa lata wystawa obrabiarek, robotyki i automatyki, produkcji dodatkowej, technologii cyfrowych i pomocniczych) oraz Xylexpo (odbywająca się co dwa lata wystawa technologii obróbki drewna i komponentów dla przemysłu meblarskiego) zostaną zaprezentowane jako odrębne, ale uzupełniające się wydarzenia.

W czasach bezprecedensowych wyzwań, również dla wystaw, te dwie koncepcje wystawiennicze zaoferują nowy scenariusz, dzięki któremu operatorzy otrzymają dostęp do wiedzy, najnowszych rozwiązań i pomysłów umożliwiających realizację jednego celu: produkcję przy użyciu coraz bardziej zrównoważonych i wydajnych metod, zgodnie z zasadami Przemysłu 4.0.

Jakie będą korzyści dla zwiedzających?

Decyzja ta z jednej strony poszerzy grono potencjalnych zwiedzających dla wystawców (ujednolicony dostęp do terenów targowych pozwoli na zwiedzenie obu wystaw), a z drugiej strony pomoże gościom z branży meblarskiej, projektowej i z zakładów przemysłowych, zainteresowanym obiema imprezami, w pełni wykorzystać swój przyjazd do Mediolanu.

Oprócz różnorodnej oferty technologicznej, odwiedzający będą mieli dostęp do bogatej agendy wydarzeń dodatkowych m.in. debat na tematy technologiczne i ekonomiczne istotne dla obu sektorów, a także prezentacji, seminariów i konferencji. Szczególną uwagę organizatorzy poświęcą tematom cyfrowym i zrównoważonemu rozwojowi, dwóm kluczowym koncepcjom dla przyszłego rozwoju przemysłu i gospodarki światowej. W tym scenariuszu dwa światy, które spotkają się w Mediolanie w październiku 2022 roku, przejdą ewolucję, która będzie widoczna podczas wspólnego wydarzenia.

Pandemia układa kalendarz wystawienniczy

Ten projekt – powiedziała Barbara Colombo, prezes Ucimu-Sistemi per produrre – to znacznie więcej niż suma dwóch historycznych i popularnych wystaw. Wierzymy, że połączenie BI-MU i Xylexpo pomoże branży reprezentowanej na obu wystawach pokazać to, co najlepsze. W związku z tym wierzymy, że wydarzenie to stanie się punktem przyciągającym uwagę światowego przemysłu wytwórczego, z dużą popularnością we Włoszech i za granicą i z korzyścią dla wszystkich firm, które zdecydują się w nim uczestniczyć.

Według Luigiego De Vito, prezesa Acimall, coraz bardziej zatłoczony kalendarz wystawienniczy, obecnie skomplikowany przez zmianę terminów wielu imprez z powodu pandemii, nowe technologie i coraz silniejsza konkurencja międzynarodowa wymagają głębokiej i dokładnej rewizji koncepcji targów, które nie mogą być tylko miejscem, gdzie spotykają się popyt i podaż. Współpraca pomiędzy Xylexpo i BI-MU rozwinie się w innowacyjną platformę, która będzie skupiać się na high-endowej technologii i wielu zyskownych interakcjach, które taka technologia może wygenerować, oferując angażujące i udane wydarzenie dla operatorów, wystawców, instytucji i wszystkich interesariuszy – przekonuje Luigi Di Vito.

A tak skomentował koncepcję nowego wydarzenia Luca Palermo, dyrektor zarządzający Fiera Milano: Jesteśmy dumni, że BI-MU i Xylexpo – oba wydarzenia stanowiące punkt odniesienia we Włoszech i na całym świecie w swoich branżach – są obecne w naszym kalendarzu od ponad pięćdziesięciu lat, co jest dowodem uznania dla naszych obiektów i usług oferowanych przez Fiera Milano. Wierzę, że decyzja o połączeniu tych wydarzeń przyniesie dalsze korzyści organizatorom i wystawcom obu wystaw. Z naszej strony jesteśmy gotowi do wspólnego sprawdzenia wszystkich szczegółów nowego projektu.