Grupa Hettich z półtora mld euro obrotu

Grupa Hettich podsumowała 2022 rok.

Grupa Hettich z półtora mld euro obrotu

W 2022 roku Grupa Hettich odnotowała niemal 10% wzrost obrotów. Jak informuje Zarząd Grupy, wynik ten udało się osiągnąć mimo iż meble podrożały tak bardzo, że minionym roku konsumenci na całym świecie, podejmując decyzje zakupowe, mieli inne priorytety.

Banner targów IFFINA 2024 750x109 px

Grupa Hettich, jeden z największych producentów okuć meblowych na świecie z siedzibą główną w Kirchlengern, osiągnęła w 2022 roku obrót w wysokości około 1,5 mld euro. Po fantastycznym 2021 roku, w którym odnotowano wzrost rzędu ponad 26%, w 2022 roku w porównaniu z rokiem minionym firma osiągnęła wzrost o niemal 10%. Udział rynków zagranicznych wyniósł 74%. Grupa Hettich zainwestowała na całym świecie 125 mln euro w nowe produkty, budynki i maszyny. Obecnie firma zatrudnia na całym świecie niemal 8 tys. pracowników, z czego prawie 3.800 osób w Niemczech.

Meble drożeją, klienci zmieniają priorytety

Jak informuje Zarząd Grupy, po okresie wzmożonego popytu firma zmaga się z odczuwalnym spadkiem gotowości do inwestycji zarówno u klientów instytucjonalnych, jak i indywidualnych

Wzrost popytu na rynku wyposażenia wnętrz, który rozpoczął się w drugim półroczu 2020, utrzymał się aż do połowy roku 2022. Wyposażenie mieszkań okazało się jednym z najważniejszych tematów dla inwestorów na całym świecie.

Wielu ludzi zainwestowało w tym czasie w swoje wymarzone meble. Grupa Hettich dołożyła wszelkich starań, aby wspólnie z naszymi klientami, zapewnić możliwie wielu inwestorom nowe, piękne produkty do wykończenia ich domów i mieszkań. Stale działamy także w segmencie DiY. Wspieraliśmy go naszymi rozwiązaniami przeznaczonymi właśnie dla majsterkowiczów i szeroko rozumianego rynku D-It-Yourself – informuje Grupa Hettich.

Po długim okresie wzmożonego popytu na rynku mebli w drugiej połowie 2022 roku w wielu krajach firma Hettich zaczęła się mierzyć z odczuwalnym spadkiem gotowości do inwestycji zarówno u klientów instytucjonalnych, jak i indywidualnych. Wysoka inflacja w wielu regionach świata oraz stale rosnące ceny energii i gazu sprawiły, że w 2022 roku ceny zarówno dla przedsiębiorstw zrzeszonych w Grupie Hettich, jak i dla klientów indywidualnych, osiągnęły niespotykany wcześniej, wysoki poziom.

Produkty codziennej potrzeby, energia oraz meble podrożały tak bardzo, że w 2022 roku konsumenci w różnych zakątkach świata zaczęli w swoich decyzjach zakupowych kierować się zupełnie nowymi priorytetami – mówi Jana Schönfeld, dyrektor zarządzająca Grupy Hettich.

Grupa Hettich skupia się na zrównoważonym rozwoju

Długoterminowym celem Grupy Hettich jest połączenie sukcesu ekonomicznego z odpowiedzialnością społeczną i ekologiczną.

Naszymi dzisiejszymi działaniami chcemy zapewnić nam wszystkim lepsze jutro – podkreśla Schönfeld. W kontekście odpowiedzialności społecznej przedsiębiorstwo wykazuje troskę o swoich pracowników. Zdrowe środowisko pracy oraz jej bezpieczeństwo mają dla firmy ogromne znaczenie.

Wspieramy społeczne inicjatywy naszych koleżanek i kolegów na całym świecie, wspieramy różnorodność w naszych oddziałach i angażujemy się lokalnie w projekty odpowiedzialne społecznie. Bardzo wcześnie nawiązujemy kontakty z młodymi ludźmi, pokazując im jak od podszewki wygląda nasza praca i inspirując do rozpoczęcia ich przygody zawodowej właśnie z nami – tak Schönfeld opisuje społeczne cele Grupy Hettich.

Szczególnie poważnie od dawien dawna Hettich traktuje odpowiedzialność za środowisko. W swoich siedzibach Grupa Hettich chce pozostać firmą neutralną ekologicznie, chce chronić zasoby oraz podwyższać efektywność energetyczną, a także znacząco zwiększać możliwości poddawania własnych produktów procesom recyklingu.

Od czasu założenia w 1888 roku rodzinne przedsiębiorstwo Hettich stale się rozwija. Z tego względu już czwarte pokolenie innowacyjnie prowadzi firmę, która z roku na rok staje się coraz silniejsza. W minionym roku Grupa Hettich zainwestowała 125 mln euro w nowe produkty, projekty infrastrukturalne, budynki, linie produkcyjne, oprogramowanie wspierające digitalizację, a także w rozszerzenie mocy produkcyjnych.

Budowa nowej multifunkcyjnej hali produkcyjnej w Kirchlengern przebiega zgodnie z planem. Już na początku lutego będziemy świętować zawieszenie wiechy. Niezmiernie cieszymy się, że wszystko przebiega zgodnie z założeniami – informuje Sascha Groß, dyrektor zarządzający Grupy Hettich.

Optymistycznie o przyszłości

Wyzwania takie jak: wysokie ceny stali i energii, stale rosnące koszty logistyczne, ryzyka geopolityczne i ciągle jeszcze niepewne zaopatrzenie w gaz w dalszym ciągu będą towarzyszyć przedsiębiorstwu.

Nie analizujemy jednak wyłącznie nadchodzących miesięcy lecz myślimy i planujemy długoterminowo. Różne regiony świata, w których jesteśmy aktywni, rozwijają się w różnym tempie. Z tego względu elastycznie dopasowujemy się do potrzeb naszych klientów w różnych krajach i chcemy wykorzystać drzemiące w nich potencjały – uzupełnia Sascha Groß

Zespoły pracowników Hettich wraz z klientami będą pracowały nad nowymi (mobilnymi) koncepcjami przestrzeni biurowych oraz nad projektami, których zadaniem jest zoptymalizowanie segmentu Do-It-Yourself. Hettich pełen optymizmu patrzy na światowe potencjały i możliwości wzrostu. Wolne moce produkcyjne zostaną wykorzystane do zaspokojenia potrzeb obecnych i nowych klientów.