Bilans 2022 roku i prognozy na 2023 w lutowym BIZNES.meble.pl

Podsumowanie 2022 roku i prognozy na 2023 w lutowym wydaniu BIZNES.meble.pl.

Bilans 2022 roku i prognozy na 2023 w lutowym BIZNES.meble.pl

Podsumowanie minionego roku, wpływ wojny na gospodarkę, perspektywy dla eksportu mebli i trendy na 2023 rok – to wszystko znajdziesz w targowym wydaniu BIZNES.meble.pl, które jest już na rynku.

Najnowszy numer przygotowywaliśmy z myślą o zbliżających się targach MEBLE POLSKA 2023 w Poznaniu i spotkaniach z branżą meblarską. A wspominamy o tym celowo, bo to właśnie MEBLE POLSKA zwyciężyły w organizowanym przez nas plebiscycie na najbardziej wyczekiwane wydarzenie 2023 roku. Wyniki tego plebiscytu, jak również plebiscytu na wydarzenie 2022 roku, opublikowaliśmy w lutowym wydaniu BIZNES.meble.pl.

Od roku z niepokojem śledzimy wydarzenia w Ukrainie. O wpływie wojny w Ukrainie na gospodarkę można przeczytać w tekście Diany Nachiło: Rok wojny. W najnowszym numerze miesięcznika BIZNES.meble.pl przyglądamy się również perspektywom eksportu mebli poza Europę. O tym, które kierunki mogą być dla polskich producentów mebli najciekawsze, w raporcie autorstwa Anny Szypulskiej i Marka Hryniewickiego.

W targowym numerze nie mogło zabraknąć wywiadów. Marek Hryniewicki rozmawiał z Robertem Bieńkowskim i Krzysztofem Zadrożnym, właścicielami firmy Zadrożni, a Diana Nachiło z Grzegorzem Pękalskim, dyrektorem ds. handlowych Krofam. Polecamy lekturę obu wywiadów.

Tematem wydania w lutym jest outdoor na nowo. Natomiast w chilloucie kontynuujemy publikację sylwetek twórców cyfrowych. Bohaterką tekstu Diany Nachiło: Empatyczna droga do wnętrza, jest architektka – Alicja Mateja.

Znajdź nas i czytaj na targach MEBLE POLSKA 2023 – pawilon 3A, stoisko 29.

Zapraszamy do lektury!

BIZNES.meble.pl nr 2/2023

Sprawdź, o czym jeszcze przeczytasz w lutowym wydaniu BIZNES.meble.pl:

Od redakcji

Felietony

Plany surfowania

Czy czeka nas efekt domina?

Raport

Polskie meble – perspektywy eksportu poza Europę
Rynek europejski stał się ciasny, co w połączeniu ze spadkiem dynamiki wzrostu PKB w Europie zaprowadziło branżę meblarską na rozdroże. Polscy producenci mebli chcą utrzymać silną pozycję w Europie, a jednocześnie planują ekspansję poza Unię. Jakie kierunki eksportu są najbardziej perspektywiczne?

Branża

Wiadomości

Wierzymy w siłę zbudowanych relacji handlowych
Robert Bieńkowski i Krzysztof Zadrożny, właściciele firmy Zadrożni, o aktualnych problemach branży meblarskiej, relacjach z rynkami wschodnimi, a także przewidywaniach na rok 2023.

Rok wojny
Wywołała kryzys humanitarny, pogłębiła problemy gospodarcze – eksperci wskazują jak wojna w Ukrainie wpłynęła na inflację, zakłóciła łańcuch dostaw, utrudniła eksport. Jej rocznica pokazuje nastroje i tendencje, z którymi mierzą się przedsiębiorcy.

Najważniejsze wydarzenia 2022 roku
Za nami trzecia edycja plebiscytu na najważniejsze wydarzenie roku. Wyniki głosowania Internautów przypomniały o blaskach i cieniach minionych dwunastu miesięcy. Oto czołowa dziesiątka.

10 najbardziej wyczekiwanych wydarzeń 2023 roku
Wszystkie stopnie podium plebiscytu zajęły najważniejsze dla branży meblarskiej imprezy targowe, ale uwagę zwraca imponująca przewaga zwycięzcy. MEBLE POLSKA pokonały konkurencję w mistrzowskim stylu. Oto wyniki.

Mieć własną tożsamość
Grzegorz Pękalski, dyrektor ds. handlowych Krofam, o specjalizacji w meblach łazienkowych, aktualnych wyzwaniach i współpracy z projektantami.

Design

Wiadomości

Trendy meblowe na rynku niemieckim na 2023 rok
W 2023 roku meble przeznaczone na rynek niemiecki powinny być produkowane z naturalnych materiałów i z dużą dbałością o szczegóły. Nic się nie zmienia? Wszystko się zmienia.

Trendy

Nowości

Temat wydania: Outdoor na nowo

Piąty pokój
Aranżacja tarasu i balkonu ma się nam podobać. Tę przestrzeń traktujemy równie poważnie, jak inne pomieszczenia domowe.

Bez granic
Jak tylko to możliwe, chcemy żyć w symbiozie z naturą. Powstają miejsca, w których możemy nie tylko odpoczywać na świeżym powietrzu, ale też pracować intelektualnie na zewnątrz.

Chillout

Empatyczna droga do wnętrza
Alicja Mateja jest architektką. Dzieli się wiedzą o urządzaniu wnętrz w social mediach. Im dłużej się rozwija, im dłużej pracuje z klientami, tym bardziej urządzanie domu w idei House-Coachingu™ staje się jej bliższe.

Felietony

To wszystko znajdziesz w lutowym wydaniu BIZNES.meble.pl!

Na okładce: Robert Bieńkowski i Krzysztof Zadrożny, właściciele firmy Zadrożni.