Branża

Kuchnia multifunkcjonalna

Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywna w firmie Halupczok.

Kuchnia multifunkcjonalna

Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywna w firmie Halupczok, jest zdania, że współczesna kuchnia jest multifunkcjonalna.

Obecnie kuchnia to przestrzeń multifunkcjonalna, praktyczna, przenikająca się z innymi przestrzeniami w domu, a nawet wychodząca na zewnątrz, poza mury budynku. Prawdopodobnie jest to konsekwencja pandemii. Kuchnia nie pełni już wyłącznie swoich pierwotnych funkcji. Stała się centrum domu i miejscem integracji rodziny, pracy zdalnej, nauki, rozmów i relaksu.

ZOBACZ TAKŻE: Kuchnia w naturze

Sprzyjają temu rozmaite udogodnienia, takie jak wysuwane i zmieniające wysokość blaty. Strefa robocza i strefa ze sprzętem AGD jest często umiejętnie skrywana za dużymi, składanymi skrzydłami drzwiowymi. Coraz częściej w kuchennych aranżacjach pojawia się też obecność mebli wypoczynkowych.

Kuchnia multifunkcjonalna to nie tylko technika

Współczesne kuchnie są naszpikowane nowoczesnymi, inteligentnie sterowanymi urządzeniami AGD, akcesoriami i oświetleniem. Materiały wykorzystywane przez producentów posiadają coraz lepsze właściwości i odporność na uszkodzenia. Gwarantuje to wydłużenie ich czasu użytkowania.

We współczesnym meblarstwie obecnie jest również trend podkreślający łączność z naturą – wykorzystywanie drewna, kamienia i kolorów ziemi. Na topie znajdują się stonowane barwy, jak również bardziej zdecydowane odcienie terakoty czy kolory przypraw. Wyraźne jest odejście od minimalistycznych kompozycji w czerni i bieli. Dominują matowe powierzchnie.

Więcej w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2022