Słownik meblarski

Kuchnia frankfurcka

Kuchnia frankfurcka – model nazywany współcześnie kuchnią frankfurcką został zaprojektowany przez austriacką architekt Margarete Schütte-Lihotzky w 1926 r. do nowo budowanych mieszkań socjalnych.

Projekt kuchni umieszczony został na rzucie prostokąta o wymiarach 1,9 × 3,4 m. Standardowym wyposażeniem kuchni frankfurckiej była kuchenka gazowa, metalowy zlewozmywak, ociekacz do naczyń oraz system aluminiowych szufladek do przechowywania produktów sypkich. Ergonomiczne uchwyty i podpisy na szufladkach usprawniały pracę w kuchni frankfurckiej.

Czy kuchnia frankfurcka funkcjonuje do dziś?

Pomieszczenie zawierało usystematyzowany ciąg szafek wiszących, regały, gabloty a także, wysuwane blaty robocze. Model kuchni frankfurckiej w zmienionej formie funkcjonuje do dziś. Dobrze zorganizowana przestrzeń, krótsza droga między strefami i łatwiejsza praca to największe atuty kuchni frankfurckiej.