Słownik meblarski

Kuchnia

Kuchnia – 1) pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych, naczyń do serwowania, gotowania potraw itp.

W kuchni istotne jest zapewnienie ergonomii pracy, który uwarunkowany jest tworzeniem tzw. trójkąta ergonomicznego, na który wpływają następujące strefy: przechowywania produktów, obróbki produktów i zmywania naczyń oraz przygotowania potraw i obróbki termicznej (lodówka, zlewozmywak, kuchenka).

Jakie są rodzaje kuchni?

Układ funkcjonalny uwarunkowany jest również kształtem zabudowy kuchennej. Wyróżniamy:

  • kuchnie w kształcie litery U,
  • kuchnie w kształcie litery L,
  • kuchnie w kształcie litery G,
  • kuchnie proste,
  • kuchnie równoległe,
  • kuchnie w układzie otwartym,
  • kuchnie z wyspą.

2) W języku potocznym oznacza także charakterystyczny dla danego kraju bądź regionu zestaw posiłków lub napojów (np. kuchnia włoska, kuchnia francuska).

Źródło: Smardzewski J. (2008), Projektowanie mebli, PWRiL.