Urządzamy ekologiczną kuchnię w duchu minimalizmu
3 czerwca, 2024 2024-06-03 8:49Urządzamy ekologiczną kuchnię w duchu minimalizmu
Moda na ekologiczne wnętrza to nie chwilowy zwrot ku naturze, lecz zbiór świadomych i zrównoważonych rozwiązań w projektowaniu przestrzeni, które wpływają na codzienne życie. Pokazujemy, co oznacza ekologia w kuchni i jak urządzić takie wnętrze.
Zarówno klienci, jak i producenci stają się coraz bardziej świadomi wpływu swoich wyborów na planetę. Ekologia we wnętrzarstwie to przede wszystkim stawianie na trwałe i niezawodne rozwiązania, które posłużą przez długie lata. Zwracamy też uwagę na materiały, z jakich zostały wykonane elementy, po które sięgamy oraz ich pochodzenie. Ekologia i minimalizm idą w parze, zrównoważone rozwiązania wykluczają nadmiar.
Trwałe elementy ze zrównoważonych źródeł
Przystępując do urządzania ekologicznej kuchni, zwróćmy uwagę na surowce i komponenty użyte do ich wyprodukowania. Stawiając na ponadczasowe rozwiązania, sięgajmy po trwałe, naturalne materiały takie jak drewno czy kamień, a także tworzywa pochodzące z recyklingu. Dotyczy to poszczególnych elementów mebli — szafek, płyt, blatów, frontów, a także okuć meblowych. — Możemy wybierać spośród produktów, które są zrobione z przetworzonych materiałów i w 100% nadają się do recyklingu — zaznacza Kinga Przymuszała, ekspertka ds. oświetlenia i okuć meblowych Häfele. — Systemy takie, jak nasze półki narożne Trigon są produkowane z wykorzystaniem własnej lub zielonej energii elektrycznej, a 95 proc. ich komponentów powstaje w Europie. Ponadto mają o 40 proc. niższy ślad CO2 w porównaniu z podobnymi rozwiązaniami.
Warto też sprawdzić, czy nasze wybory posiadają certyfikacje świadczące o wpływie wykorzystywanych materiałów na środowisko. Co ważne, w styczniu tego roku Parlament Europejski zatwierdził dyrektywę Green Claims, dzięki której producenci nie będą mogli używać określeń typu „ekologiczny”, „bio”, „eko-friendly” bez poparcia ich odpowiednimi certyfikatami.
Minimalizm to funkcjonalność
Kuchnia minimalistyczna odznacza się funkcjonalnymi rozwiązaniami. To nie tylko umiejętne wydzielenie w pomieszczeniu poszczególnych stref — gotowania, przechowywania czy zmywania — ale także zastosowanie sprytnych, choć często niewidocznych środków. Mogą pomóc maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń oraz oszczędzić czas potrzebny później do przygotowywania posiłków czy sprzątania po gotowaniu. — Przykładem mogą być szuflady Matrix S Slim Häfele, które ze swoimi cienkimi, 13 mm bokami, oferują dodatkową przestrzeń, nie tracąc na stabilności i nośności, która dochodzi do 35 kg. Klienci otrzymują możliwość bardziej efektywnego wykorzystania nawet niewielkiej przestrzeni w minimalistycznym designie — ocenia Kinga Przymuszała.
Z kolei niska waga i nieduży rozmiar produktu to nie tylko mniejsze zużycie surowców, ale także oszczędność miejsca przy magazynowaniu czy zużycia paliwa podczas transportu. — Konstrukcje półek, takich jak Trigon czy szafek Matrix oszczędzają zasoby, a jednocześnie oferują większą powierzchnię do porównywalnych produktów — dodaje ekspertka.
Segregacja i recykling
W nawyk wchodzi nam już segregowanie odpadów, które pozwala zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska, ułatwia recyklingowanie materiałów nadających się do ponownego wykorzystania, ale też obniża koszty wywozu śmieci. Warto sięgnąć po wygodne rozwiązania, które ułatwią nam codzienną dbałość o planetę. — Klienci mogą wybierać spośród szerokiej gamy koszy w różnych rozmiarach, dostępne są pojemniki z kilkoma komorami w zależności od potrzeb i miejsca — mówi ekspertka z Häfele.
Warto pomyśleć o wnętrzu, w tym kuchni, jako o miejscu, które ma być nie tylko estetyczne, wygodne i funkcjonalne, ale także zaprojektowane w harmonii ze środowiskiem naturalnym.