Strefa dobrego przechowywania
23 sierpnia, 2021 2023-02-13 10:56Strefa dobrego przechowywania

Strefa dobrego przechowywania
Jedną z najważniejszych w kuchniKuchnia – 1) pomieszczenie służące do przygotowywania posiłków, przechowywania produktów spożywczych, naczyń do serwowania, gotowania potraw itp. W kuchni istotne jest zapewnienie ergonomii pracy, który uwarunkowany jest tworzeniem tzw. trójkąta ergonomicznego, na który wpływają następujące strefy: przechowywania produktów, obróbki produktów i zmywania naczyń oraz przygotowania potraw i obróbki termicznej (lodówka, zlewozmywak, kuchenka). Jakie są rodzaje kuchni? Układ funkcjonalny uwarunkowany jest stref można dobrze zagospodarować dzięki systemom i okuciomOkucia – konstrukcja, funkcjonalność, estetyka czy standard mebla zależą w znacznej mierze od tego, w jakie okucia zostanie wyposażony. Z tego względu okucia oraz akcesoria muszą spełniać wiele zróżnicowanych wymagań w kontekście bezpieczeństwa użytkowania – przenosić duże obciążenia, być niezawodne i trwałe oraz estetyczne. Okucia często stanowią ozdobę mebli. Jakie są rodzaje okuć? Najogólniej okucia można podzielić na: • okucia meblowym. Strefa przechowywania idealnie wpisze się w całościową koncepcję wnętrza.
Anita Łopatka, z działu marketingu Peka zwróciła uwagę, że przy wyborze systemu musimy przede wszystkim przemyśleć przeznaczenie szafkiSzafka – zespół spełniający funkcję pojemnika w meblach skrzyniowych i meblach szkieletowych, np. szafka biurka, szafka sekretarzyka (w regale) itp. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia.. To co będziemy w niej trzymać ma wpływ na wybór systemu.
Jeśli dysponujemy narożnikiem to będzie on idealnym miejscem na garnki. Co z przechowywaniem małego AGD? Może się do niego okazać idealny system „Junior”. Sprzęt AGD taki jak robot kuchenny, toster czy grill elektryczny wygodnie przechowamy tez na wysuwanych półkachPółka – 1) luźno ułożony element płytowy poziomy do układania różnych przedmiotów. 2) W języku potocznym słowo „półka" oznacza też pewien poziom (np. „półka cenowa", „półka jakościowa" itp.). Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. „Extendo”. To świetna alternatywa do tradycyjnych półekPółka – 1) luźno ułożony element płytowy poziomy do układania różnych przedmiotów. 2) W języku potocznym słowo „półka" oznacza też pewien poziom (np. „półka cenowa", „półka jakościowa" itp.). Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia.. Narożne wnęki nad blatemPłyta robocza – element lub podzespół, stanowiący użytkową, wierzchnią płaszczyznę mebla. Potocznie nazywana jest blatem. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. zakryte frontemFront meblowy – 1) element / podzespół, który stanowi zewnętrzne ograniczenie konstrukcji mebla. Jest najczęściej tym, co użytkownik widzi bezpośrednio, zatem składają się na niego powierzchnie frontowe. Bardzo często decyduje o finalnym efekcie estetycznym mebli, np. w przypadku mebli kuchennych. Fronty to najczęściej takie elementy / podzespoły (konstrukcja ramowo-płycinowa), jak drzwi czy czoła szuflad. Z czego wykonane są fronty? Mogą lub roletąRoleta – wyrób o wielu funkcjach, stanowiący osłonę przeciwsłoneczną otworu budowlanego, wyrób dekoracyjny oraz antywłamaniowy. Materiał konstrukcyjny to przede wszystkim tkanina, aluminium oraz tworzywa sztuczne. Wyróżniamy żaluzje wewnętrzne, które przede wszystkim zdobią wnętrza np. rzymskie, plisowane itp. oraz zewnętrzne, montowane na zewnątrz budynku o zwiększonej odporności na działanie czynników atmosferycznych oraz stanowiące zabezpieczenie antywłamaniowe. Jak są zbudowane rolety zewnętrzne? Rolety to też świetne miejsce do przechowywania ekspresu ciśnieniowego. Możemy z niego korzystać bez zdejmowania z półkiPółka – 1) luźno ułożony element płytowy poziomy do układania różnych przedmiotów. 2) W języku potocznym słowo „półka" oznacza też pewien poziom (np. „półka cenowa", „półka jakościowa" itp.). Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia.. Doskonała organizacja zapewni perfekcyjną i przyjemną pracę w kuchni – zaznaczyła.
Zdaniem Damiana Rybaka, doradcy ds. produktu firmy Rejs, jeśli wybieramy mebleMebel – to sprzęt użytkowy należący do wyposażenia ruchomego oraz stałego wnętrz mieszkalnych, biurowych, hotelowych itp., służy do przechowywania, pracy, siedzenia, leżenia, wypoczynku, spożywania posiłków. Każdy mebel może być użytkowany indywidualnie, w kompletach mebli lub zestawach mebli. Jak dzielą się meble? Ze względu na konstrukcję meble można podzielić na • meble skrzyniowe,• meble szkieletowe,• meble tapicerowane. Źródła: • Swaczyna I., gotowe, możliwości modyfikacji, a przez to i dostosowania zabudowy jest mniej. Zazwyczaj musimy wybierać z palety gotowych szafekSzafka – zespół spełniający funkcję pojemnika w meblach skrzyniowych i meblach szkieletowych, np. szafka biurka, szafka sekretarzyka (w regale) itp. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. o standardowych wymiarach. Znacznie większe pole manewru oferują meble tworzone na zamówienie.
Tu warto zwrócić uwagę m.in. na wysokość zabudowy. Standardowe wymiary nie zawsze są tymi najlepszymi. W ciągu ostatnich dekad obserwujemy stały wzrost przeciętnej wysokości osoby dorosłej. Dziś optymalna, wygodna wysokość blatuPłyta robocza – element lub podzespół, stanowiący użytkową, wierzchnią płaszczyznę mebla. Potocznie nazywana jest blatem. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. to nie 86 (jak wyznacza standard), ale co najmniej 90 cm, a w przypadku osób wyższych – więcej. Funkcjonalną alternatywą są blatyPłyta robocza – element lub podzespół, stanowiący użytkową, wierzchnią płaszczyznę mebla. Potocznie nazywana jest blatem. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. na różnych wysokościach – to rozwiązanie sprawdzi się np. w kuchni z wyspąKuchnia z wyspą – projektowanie układu funkcjonalnego w kuchni uwarunkowane jest przede wszystkim jej kształtem i wielkością oraz preferencjami użytkowników. Głównym celem przy rozmieszczeniu mebli i różnego rodzaju sprzętów kuchennych jest zapewnienie komfortu użytkowania. Wyspa kuchenna zapewnia dużą powierzchnię do pracy, przez co kuchnia staje się bardziej funkcjonalna i dostępna dla użytkowników. Przygotowywanie posiłków w dobrze zorganizowanej i ergonomicznej kuchni – powiedział.
Jego zdaniem, podobnie określać możemy wymiary i położenie innych mebliMebel – to sprzęt użytkowy należący do wyposażenia ruchomego oraz stałego wnętrz mieszkalnych, biurowych, hotelowych itp., służy do przechowywania, pracy, siedzenia, leżenia, wypoczynku, spożywania posiłków. Każdy mebel może być użytkowany indywidualnie, w kompletach mebli lub zestawach mebli. Jak dzielą się meble? Ze względu na konstrukcję meble można podzielić na • meble skrzyniowe,• meble szkieletowe,• meble tapicerowane. Źródła: • Swaczyna I.,. Dla przykładu – aby uniknąć uderzania głową w szafki górne – powinny być one płytsze o min. 20-30 cm niż te dolne i zawieszone ok. 60 cm ponad blatem. Jeśli chcemy wykorzystać miejsce pod nimi – możemy zdecydować się albo na wąskie półeczki lub relingi np. z oferty Rejs. Wysokość szafek górnych również nie jest bez znaczenia. Choć zabudowa pod sufit jest bardzo popularna z uwagi na wykorzystanie przestrzeni, osobom niskim – może nastręczyć problemów.
Projektując zabudowę możemy dowolnie wybierać również głębokość szafek. W przypadku szafek dolnych standard mówi o ok. 60 cm z blatem, ale często zdarza się, że w danej kuchni potrzebujemy szafki płytszej lub głębszej, tak by pasowała np. do wnęki. Zmieniając wymiar musimy tylko pamiętać, by korpusKorpus – 1) Podzespół składający się najczęściej z konstrukcyjnie związanych ścian bocznych, wieńców lub spodu i wierzchu oraz ściany tylnej, stanowiący konstrukcję nośną mebla lub zespołu o konstrukcji skrzyniowej. 2) Rodzaj obudowy narzędzia bądź maszyny (np. korpus głowicy noża do głowic frezowych, korpus obrabiarki do drewna). Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. był o co najmniej 5 cm płytszy niż blatPłyta robocza – element lub podzespół, stanowiący użytkową, wierzchnią płaszczyznę mebla. Potocznie nazywana jest blatem. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia., tak by z tyłu zostało nieco miejsca na potrzebne przyłącza, a z przodu uchwytyUchwyt – rączka, rękojeść, zaczep; drobny, zazwyczaj wystający z lica element pomocniczy mebla, często zamocowany w różnych jego miejscach (np. w czołach szuflad, drzwiach), dostosowany do chwytania ręką, służący zazwyczaj do wysuwania, otwierania lub zamykania poszczególnych części. Z czego wykonane są uchwyty? Wykonywane są zwykle z metalu, drewna, ale także kości, szkła, ceramiki, często z tworzyw sztucznych itp. Dostosowane są nie wystawały poza jego linię – zaznaczył Damian Rybak.
Co istotne, modyfikując standardowe gabaryty szafek wcale nie musimy rezygnować z akcesoriów meblowych. A to dlatego, że wiele z nich dostępnych jest obecnie w kilku różnych wymiarach. Dobrym przykładem są cargo i systemy szufladSzuflada – pojęcie szuflada pochodzi od słowa schublade (z j. niemieckiego), co oznacza wysuwaną część jakiegoś mebla (np. komody, biurka), rodzaj otwartej skrzynki służącej do przechowywania. Jest to podzespół mebli (najczęściej mebli skrzyniowych oraz mebli szkieletowych). Od kiedy wykonuje się szuflady? Szuflada pojawiła się w życiu człowieka praktycznie wtedy, kiedy zaczęto wytwarzać meble z drewna, a wraz z rozwojem przemysłu „Slim Box” i „Comfort Box”. Do wyboru mamy wiele różnych szerokości i wysokości. Mało tego, w przypadku szuflad dopasować do swoich potrzeb możemy też głębokość systemu – w ofercie Rejs znaleźć można prowadniceProwadnica (listwa wodząca) – element listwowy, niekiedy specjalnie profilowany do przesuwania szuflad, wysuwek itp. Jakie są rodzaje prowadnic? W zależności od usytuowania może być prowadnica:
• dolna,
• boczna,
• górna.
Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. o długościach od 270 do 550 mm – powiedział ekspert firmy Rejs.


Przemyślane rozwiązania, dzięki którym można funkcjonalnie zorganizować kuchenną strefę przechowywania, a nawet zaprojektować domową spiżarnię oferuje firma Häfele. Komfort użytkowania kuchni podnosi wykorzystanie szuflad w dolnych szafkachSzafka – zespół spełniający funkcję pojemnika w meblach skrzyniowych i meblach szkieletowych, np. szafka biurka, szafka sekretarzyka (w regale) itp. Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. Terminologia. – obecnie można trzymać w nich nawet duże i ciężkie przedmioty, np. szufladySzuflada – pojęcie szuflada pochodzi od słowa schublade (z j. niemieckiego), co oznacza wysuwaną część jakiegoś mebla (np. komody, biurka), rodzaj otwartej skrzynki służącej do przechowywania. Jest to podzespół mebli (najczęściej mebli skrzyniowych oraz mebli szkieletowych). Od kiedy wykonuje się szuflady? Szuflada pojawiła się w życiu człowieka praktycznie wtedy, kiedy zaczęto wytwarzać meble z drewna, a wraz z rozwojem przemysłu „Matrix” mają udźwig do 70 kg. Do aranżacji szuflad doskonale sprawdzają się wkładyWkład – 1) element ruchomy służący do zwiększania wymiaru płyty roboczej. 2) W języku potocznym: udział w czymś. 3) Też: określona kwota pieniędzy lub wartość rzeczowa wnoszone w formie udział w spółce, spółdzielni itp. 4) Też: określona kwota pieniędzy zdeponowana w banku. 5) Też: wymienny element zapasowy przedmiotu (np. wkład do długopisu). Źródło: BN-87/7140-01 – Meble. Elementy, podzespoły i zespoły. na sztućce „Ninka Cuisio” z blokami na noże czy miejscem na słoiczki z przyprawami: dzięki nim wszystkie przechowywane rzeczy będą miały swoje miejsce i łatwiej będzie zadbać o porządek.
Przy projektowaniu strefy zapasów uwagę przykuwa wysokie cargo „Sige 230i” z 12 płytszymi koszami lub „Sige 253i” z 5 koszami o głębokości 44 cm i udźwigiem 80 kg. Jeśli w projekcie kuchni nie ma miejsca na wysokie szafki, to warto wykorzystać cargo podblatowe – wszystkie od Häfele mają pełen wysuw i zintegrowany hamulec. Jak zaznaczają eksperci Häfele, ciekawym produktem jest cargo „Sige 007i” z pojemnikiem do przechowywania pieczywa.
TEKST: Diana Nachiło
Artykuł opublikowany został w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2021