Produkty

Natura i nowoczesność: meble kuchenne w 10 aranżacjach

Nowoczesne meble kuchenne IKEA METOD z frontami TISTORP, brązowy/imitacja orzecha.

Natura i nowoczesność: meble kuchenne w 10 aranżacjach

Kuchnia to miejsce, w którym nie tylko gotujemy i jemy, ale też coraz częściej spędzamy razem czas. Lista wyzwań jest jednak o wiele dłuższa. Czego potrzebujemy od kuchni jutra? W jaki sposób nowoczesne meble kuchenne odpowiadają tym wymaganiom?

Reklama
Banner reklamowy reklamuj się w BIZNES.meble.pl listopad 2024 750x200

Nie bez powodu kuchnia kojarzy się z domowym ogniskiem. Od dawna jest sercem domu, miejscem, gdzie spotykają się rodzina i znajomi, aby gotować, jeść i spędzać razem czas. Dlatego też nowoczesne meble kuchenne przeszły olbrzymią transformację, zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki.

Mówią, że idealny deser to taki, w którym można poczuć różnorodne struktury. Taka jest kuchnia Dolce Crema z ernestrust. Pełna detali, które razem tworzą nie tyle mebel, co wyjątkowe doświadczenie. Aksamitne fronty w kolorze Cream Brulee otulają ten projekt i tworzą ramę dla nieco wysuniętej, centralnej części, która skrywa w sobie kolejne zaskakujące smaki.
Mówią, że idealny deser to taki, w którym można poczuć różnorodne struktury. Taka jest kuchnia Dolce Crema z ernestrust. Pełna detali, które razem tworzą nie tyle mebel, co wyjątkowe doświadczenie. Aksamitne fronty w kolorze Cream Brulee otulają ten projekt i tworzą ramę dla nieco wysuniętej, centralnej części, która skrywa w sobie kolejne zaskakujące smaki. Szuflady z kamiennym frontem, które dzięki precyzyjnemu zacięciu tworzą z blatem wizualny monolit. Płyta grzewcza ze zintegrowanym okapem, dzięki czemu wszystkie szafki nad nią są do dyspozycji. Ryflowane, czekoladowe fronty po bliższym poznaniu okazują się mieć nieco inny wzór i być z innych materiałów.

Dynamicznie zmieniające się trendy w designie oraz innowacje technologiczne mają znaczący wpływ na sektor mebli kuchennych. Kształtują sposób, w jaki projektujemy nasze kuchnie, a później z nich korzystamy.

Minimalizm w kuchni

Jednym z dominujących trendów w kuchni jest minimalizm. Proste linie, gładkie powierzchnie i neutralne kolory cieszą się nieustającą popularnością.

Reklama
Banne 300x250 px Furniture Romania ZHali Imre

Kuchnie projektuje się tak, by były jak najbardziej funkcjonalne, a jednocześnie estetyczne i przyjemne w odbiorze.

W paletach kolorystycznych dominują białe, szare i czarne odcienie. Coraz częściej nowoczesne meble kuchenne uzupełniają drewniane akcenty, które dodają ciepła i naturalnego charakteru.

Dominująca od wielu lat biel jest nadal obecna, ale powoli ustępuje miejsca kolorom ziemi i pastelom – zauważa Anna Chudy, ekspertka ds. mebli kuchennych Qubik w sklepach Agata.

Kolekcja Pianta, dostępna w salonach Agata, jest odpowiedzią na utrzymujące się duże zainteresowanie kuchniami w wysokim połysku.
Kolekcja Pianta, dostępna w salonach Agata, jest odpowiedzią na utrzymujące się duże zainteresowanie kuchniami w wysokim połysku. Fronty szafek są wykonane z lakierowanej płyty MDF, dzięki czemu mają zintegrowany uchwyt, który jest niezwykle dyskretny i doskonale sprawdza się przy planowaniu minimalistycznej kuchni. Do wyboru są dwa kolory: biały i jasnoszary. Proste fronty Pianta stworzą nowoczesną i przytulną aranżację w połączeniu z drewnopodobnym blatem oraz ultranowoczesną i elegancką kuchnię, gdy doda się do nich ciemne elementy, na przykład blat i panele ścienne. Kolekcja Pianta nie zawsze musi być w aranżacji wiodąca. Może pojawić się jako akcent na przykład na górnej części zabudowy.

Otwarta przestrzeń

Jednym z kluczowych trendów w nowoczesnych kuchniach jest przestrzeń otwarta na salon.

Kolekcja Frame daje klientom dużą wolność aranżacyjną, gdyż jej styl będą w dużej mierze definiowały dodatki, na przykład uchwyty. Fronty szafek, wykonane są z foliowanej płyty MDF i występują w dwóch kolorach: białym i grafitowym. Klienci salonów Agata często łączą oba warianty, żeby uzyskać nowoczesną i elegancką aranżację.
Kolekcja Frame daje klientom dużą wolność aranżacyjną, gdyż jej styl będą w dużej mierze definiowały dodatki, na przykład uchwyty. Fronty szafek, wykonane są z foliowanej płyty MDF i występują w dwóch kolorach: białym i grafitowym. Klienci salonów Agata często łączą oba warianty, żeby uzyskać nowoczesną i elegancką aranżację. Minimalistyczna ramka frontów Frame dobrze się prezentuje nie tylko solo – może również stanowić akcent, na przykład na szafkach wiszących lub dopełnić zabudowę z frontami drewnopodobnymi i dodać całej aranżacji szlachetności. Kolekcję Frame można łączyć z dowolnymi uchwytami i w ten sposób uzyskać zarówno nowoczesną, jak i klasyczną kuchnię.

Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce do gotowania i jedzenia, przekonaliśmy się o tym szczególnie w czasie pandemii COVID-19. Zmiany funkcjonalności kuchni, jej integracja z innymi przestrzeniami, są wynikiem globalnego postępu – podkreśla Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywny firmy Halupczok.

Autorska kolekcja mebli kuchennych Ravenna powstała w firmie Halupczok z mariażu poszukiwań w obszarze innowacyjnych technologii i unikatowej estetyki.
Autorska kolekcja mebli kuchennych Ravenna powstała w firmie Halupczok z mariażu poszukiwań w obszarze innowacyjnych technologii i unikatowej estetyki. Detale definiujące jej nowatorski charakter dostrzec można w manualnie wysuwanym z wyspy drewnianym blacie jadalnianym, jak również kieszeniowym systemie masywnych drzwi łamanych, które powstały z orzecha amerykańskiego. Paleta kolorystyczna kuchni nawiązuje do trendu w aranżacji wnętrz bazującego na naturalnych, stonowanych barwach ziemi. Surowy wygląd naturalnego drewna, zestawiony z frontami meblowymi, które dyskretnie połyskują zatopionymi w lakierze drobinkami brązu, zachwyca, eksponując wyjątkowość kompozycji. Konstrukcja szuflad oparta jest na systemie połączeń w „jaskółczy ogon”.

Nowoczesne meble kuchenne: 2 w 1

Kuchnie często łączą się z jadalnią czy salonem, tworząc jedną, dużą przestrzeń dzienną. Taki układ sprzyja integracji. Przebywanie w gronie rodziny i znajomych umożliwia wspólne gotowanie i spędzanie wolnego czasu. Natomiast centralnym punktem wielu kuchni stają się wyspy kuchenne. Zazwyczaj pełnią one przynajmniej dwie funkcje: roboczą i jadalnianą.

Kuchnia IKEA METOD z frontami VOXTORP, imitacja dębu. W IKEA dużą popularnością cieszą się wykończenia naturalne i imitujące, zarówno jaśniejsze gatunki drewna, takie jak jesion, dąb, jak i ciemniejsze, np. orzech.
Kuchnia IKEA METOD z frontami VOXTORP, imitacja dębu. W IKEA dużą popularnością cieszą się wykończenia naturalne i imitujące, zarówno jaśniejsze gatunki drewna, takie jak jesion, dąb, jak i ciemniejsze, np. orzech. Doskonałym przykładem tego trendu jest modułowa kuchnia METOD/VOXTORP imitująca drewno dębowe – zwraca uwagę Małgorzata Jezierska, koordynatorka ds. Komunikacji Komercyjnej i PR Produktu w IKEA. – Gładka powierzchnia i proste linie frontów wspaniale podkreślają ciepłe wykończenie, nadając kuchni nowoczesny charakter. Zintegrowane uchwyty dodatkowo potęgują elegancki efekt i sprawiają, że kuchnia wydaje się bardziej uporządkowana i przestronna.

W obliczu wyzwań

Kluczowym elementem przy projektowaniu nowoczesnych kuchni staje się zrównoważony rozwój.

Rośnie świadomość ekologiczna konsumentów, dlatego producenci coraz częściej stosują materiały ekologiczne, takie jak drewno certyfikowane, ekologiczne oleje lub naturalny kamień – wymienia Agnieszka Adamek, właścicielka marki AZURE.

Kuchnię z kolekcji Natural w konstrukcji „in-frame”, czyli w drewnianej ramie, z ciekawym połączeniem kolorystycznym i materiałowym, można zobaczyć w showroomie Azure w Elblągu.
Kuchnię z kolekcji Natural w konstrukcji „in-frame”, czyli w drewnianej ramie, z ciekawym połączeniem kolorystycznym i materiałowym, można zobaczyć w showroomie Azure w Elblągu. Ręcznie wykonana w całości z drewna – olchowe fronty, dębowe cargo, winiarki, spiżarki oraz szuflady z litego dębu i włoskie mosiężne uchwyty – to tylko część luksusowych starannie wykonanych najwyższej jakości personalizowanych rozwiązań. Kuchnia ta jest najczęściej wybierana przez miłośników stylu angielskiego ze względu na zastosowane w niej naturalne materiały. Widoczna i wyczuwalna struktura naturalnego dębu, który występuje w jej wnętrzu, idealnie współgra z gładką powierzchnią olchowych frontów i otaczającą je ramką, a ekskluzywnym dopełnieniem jest użyty blat Silestone z frezowanymi krawędziami. Fot. Tom Kurek.

Ponadto firmy dążą do minimalizacji odpadów produkcyjnych oraz optymalizacji procesów, aby zmniejszyć ślad węglowy.

W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej, współczesne kuchnie wyposażane są także w funkcjonalne kosze na śmieci umożliwiające segregację odpadów – dodaje Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka Galerii Wnętrz DOMAR.

Spiżarka, będąca elementem kuchni firmy AZURE w konstrukcji „in-frame”, została w całości wykonana z litego drewna.
Spiżarka, będąca elementem kuchni firmy AZURE w konstrukcji „in-frame”, została w całości wykonana z litego drewna. Obecny w jej olejowanym wnętrzu dębowy organizer na talerze, ręcznie rzeźbione wieszaki na wino, szuflady wykonane z litego dębu czy drewniane tace – to tylko nieliczne wyposażenie spiżarki, które może wykonać producent. Drewniana spiżarka, wyróżniająca się spośród tradycyjnych rozwiązań, to idealne miejsce na przechowywanie zarówno naczyń, jak i produktów spożywczych, co sprawia, że jest ona niezbędnym elementem wielu wymarzonych kuchni w stylu angielskim. Naturalny dąb, zastosowany we wnętrzu spiżarki, to nieprzemijający trend dla pomieszczeń w każdym stylu, dlatego zamieniając fronty w ramie na gładkie fornirowane lub lakierowane MDF, można uzyskać bardziej nowoczesny styl. Fot. Tom Kurek.

Era personalizacji

W dzisiejszych czasach kuchnie coraz częściej są projektowane z myślą o indywidualnych potrzebach użytkowników. Personalizacja staje się kluczowym trendem, umożliwiając tworzenie przestrzeni, które odzwierciedlają osobisty styl i preferencje. Klienci mają możliwość wyboru spośród szerokiej gamy materiałów, kolorów i wykończeń, a także dostosowania układu kuchni do swojego trybu życia.

Twórzmy kuchnie, które są nieoczywiste, personalizowane, które mają swoje tajemnice do odkrycia – zachęca Martyna Masłyk, menedżer ds. współpracy z architektami w ernestrust.

Kuchnia, która koi i uspokaja – Nature Icon od ernestrust. Zupełnie jak przyroda, która była dla niej inspiracją. Jednym z motywów przewodnich tej opowieści są łuki.
Kuchnia, która koi i uspokaja – Nature Icon od ernestrust. Zupełnie jak przyroda, która była dla niej inspiracją. Jednym z motywów przewodnich tej opowieści są łuki. Zmiękczają formę, czynią ją bardziej naturalną, przyjemną dla zmysłów. Obraz czeczoty, wzoru pełnego wyjątkowych przeplotów i nieregularnych kształtów pokazuje, że natura, nawet w swej niedoskonałości może być swoistym dziełem sztuki. Obraz ten skrywa jednak tajemnicę – fronty, które składają się i rozkładają harmonijnie jak skrzydła motyla. Tworzą spektakularne tło dla wyspy, która jest idealnym przykładem projektowania sensorycznego.

Podsumowując, nowoczesne meble kuchenne często łączą w sobie różne style, tworząc eklektyczne i unikalne wnętrza. Industrialne elementy, takie jak metal czy beton, z powodzeniem zestawia się z klasycznymi, drewnianymi szafkami.

Projekt PARIS marki KUCHNIE Z DREWNA HUL, której salon znajduje się na terenie wrocławskiej Galerii Wnętrz DOMAR, to meble w całości wykonane z drewna dębowego.
Projekt PARIS marki KUCHNIE Z DREWNA HUL, której salon znajduje się na terenie wrocławskiej Galerii Wnętrz DOMAR, to meble w całości wykonane z drewna dębowego. Dwudrzwiowa spiżarnia wyposażona w różnej wysokości szuflady oraz pomocnicze półki na drzwiach pozwala na dokładne wykorzystanie przestrzeni i łatwy dostęp do wszystkich produktów. W spiżarni swoje miejsce mają również kawiarka i mikrofalówka. Jest to opcja dla sprzętów AGD, które nie zawsze chcemy eksponować.

Współczesne kuchnie definiują minimalizm, natura i personalizacja. Natomiast producenci mebli kuchennych, muszą nieustannie adaptować się do nowych trendów i oczekiwań konsumentów. Aktualnie mierzą się także z wyzwaniami związanymi z globalizacją, rosnącymi kosztami surowców oraz zmieniającymi się preferencjami użytkowników kuchni. Jednocześnie, rozwój technologii i wzrost świadomości ekologicznej otwierają przed nimi nowe możliwości.

TEKST: Anna Szypulska

Artykuł ukazał się w miesięczniku BIZNES.meble.pl, nr 8/2024.