Natura i nowoczesność: meble kuchenne w 10 aranżacjach
lis 11, 2024
Natura i nowoczesność: meble kuchenne w 10 aranżacjach
Kuchnia to miejsce, w którym nie tylko gotujemy i jemy, ale też coraz częściej spędzamy razem czas. Lista wyzwań jest jednak o wiele dłuższa. Czego potrzebujemy od kuchni jutra? W jaki sposób nowoczesne meble kuchenne odpowiadają tym wymaganiom?
Reklama
Nie bez powodu kuchnia kojarzy się z domowym ogniskiem. Od dawna jest sercem domu, miejscem, gdzie spotykają się rodzina i znajomi, aby gotować, jeść i spędzać razem czas. Dlatego też nowoczesne meble kuchenne przeszły olbrzymią transformację, zarówno pod względem funkcjonalności, jak i estetyki.
Dynamicznie zmieniające się trendy w designie oraz innowacje technologiczne mają znaczący wpływ na sektor mebli kuchennych. Kształtują sposób, w jaki projektujemy nasze kuchnie, a później z nich korzystamy.
Minimalizm w kuchni
Jednym z dominujących trendów w kuchni jest minimalizm. Proste linie, gładkie powierzchnie i neutralne kolory cieszą się nieustającą popularnością.
Reklama
Kuchnie projektuje się tak, by były jak najbardziej funkcjonalne, a jednocześnie estetyczne i przyjemne w odbiorze.
W paletach kolorystycznych dominują białe, szare i czarne odcienie. Coraz częściej nowoczesne meble kuchenne uzupełniają drewniane akcenty, które dodają ciepła i naturalnego charakteru.
Dominująca od wielu lat biel jest nadal obecna, ale powoli ustępuje miejsca kolorom ziemi i pastelom – zauważa Anna Chudy, ekspertka ds. mebli kuchennych Qubik w sklepach Agata.
Otwarta przestrzeń
Jednym z kluczowych trendów w nowoczesnych kuchniach jest przestrzeń otwarta na salon.
Kuchnia to coś więcej niż tylko miejsce do gotowania i jedzenia, przekonaliśmy się o tym szczególnie w czasie pandemii COVID-19. Zmiany funkcjonalności kuchni, jej integracja z innymi przestrzeniami, są wynikiem globalnego postępu – podkreśla Anna Dzierżanowska, dyrektor kreatywny firmy Halupczok.
Nowoczesne meble kuchenne: 2 w 1
Kuchnie często łączą się z jadalnią czy salonem, tworząc jedną, dużą przestrzeń dzienną. Taki układ sprzyja integracji. Przebywanie w gronie rodziny i znajomych umożliwia wspólne gotowanie i spędzanie wolnego czasu. Natomiast centralnym punktem wielu kuchni stają się wyspy kuchenne. Zazwyczaj pełnią one przynajmniej dwie funkcje: roboczą i jadalnianą.
W obliczu wyzwań
Kluczowym elementem przy projektowaniu nowoczesnych kuchni staje się zrównoważony rozwój.
Rośnie świadomość ekologiczna konsumentów, dlatego producenci coraz częściej stosują materiały ekologiczne, takie jak drewno certyfikowane, ekologiczne oleje lub naturalny kamień – wymienia Agnieszka Adamek, właścicielka marki AZURE.
Ponadto firmy dążą do minimalizacji odpadów produkcyjnych oraz optymalizacji procesów, aby zmniejszyć ślad węglowy.
W obliczu rosnącej świadomości ekologicznej, współczesne kuchnie wyposażane są także w funkcjonalne kosze na śmieci umożliwiające segregację odpadów – dodaje Sylwia Gulewicz-Wysocka, architektka Galerii Wnętrz DOMAR.
Era personalizacji
W dzisiejszych czasach kuchnie coraz częściej są projektowane z myślą o indywidualnych potrzebach użytkowników. Personalizacja staje się kluczowym trendem, umożliwiając tworzenie przestrzeni, które odzwierciedlają osobisty styl i preferencje. Klienci mają możliwość wyboru spośród szerokiej gamy materiałów, kolorów i wykończeń, a także dostosowania układu kuchni do swojego trybu życia.
Twórzmy kuchnie, które są nieoczywiste, personalizowane, które mają swoje tajemnice do odkrycia – zachęca Martyna Masłyk, menedżer ds. współpracy z architektami w ernestrust.
Podsumowując, nowoczesne meble kuchenne często łączą w sobie różne style, tworząc eklektyczne i unikalne wnętrza. Industrialne elementy, takie jak metal czy beton, z powodzeniem zestawia się z klasycznymi, drewnianymi szafkami.
Współczesne kuchnie definiują minimalizm, natura i personalizacja. Natomiast producenci mebli kuchennych, muszą nieustannie adaptować się do nowych trendów i oczekiwań konsumentów. Aktualnie mierzą się także z wyzwaniami związanymi z globalizacją, rosnącymi kosztami surowców oraz zmieniającymi się preferencjami użytkowników kuchni. Jednocześnie, rozwój technologii i wzrost świadomości ekologicznej otwierają przed nimi nowe możliwości.