Zmiana w Zarządzie Geberit

Przemysław Powalacz, prezes Zarządu Geberit, podjął decyzję o odejściu z firmy.

Zmiana w Zarządzie Geberit

Geberit poinformował o zmianach personalnych w Zarządzie. Trwa proces nominacji na stanowisko prezesa.

Banner targów IFFINA 2024 750x109 px

Przemysław Powalacz, prezes Zarządu Geberit podjął decyzję o rozstaniu z Grupą Geberit i kontynuowaniu swojej kariery w nowych obszarach biznesowych. W firmie Geberit pozostanie do końca sierpnia.

Przemysław Powalacz rozpoczął pracę w Grupie Sanitec w kwietniu 2004 roku. Od początku pełnił w firmie role managerskie w obszarze sprzedaży i marketingu. Od 2006 roku objął stanowisko dyrektora marketingu i sprzedaży oraz członka Zarządu regionu CEE, obejmującego także Rosję i Ukrainę. W latach 2008-2015 był prezesem Zarządu Sanitec Koło, pełnił też korporacyjną funkcję Senior Vice President CEE. Od kwietnia 2015 roku jest prezesem Zarządu Geberit.

Na przestrzeni lat, Przemysław Powalacz był inicjatorem i sponsorem kluczowych projektów biznesowych, służących budowaniu znaczenia i wizerunku marek Koło i Geberit w koncernach Sanitec i Geberit. Wspierał inwestycje modernizujące zakłady produkcyjne w Polsce i Ukrainie w latach 2008-2015. Odegrał również kluczową rolę w rozwoju biznesu na rynkach CEE oraz w sukcesie integracji procesów obu organizacji komercyjnych po 2015 r.

Ogromnie wiele nauczyłem się przez te niemal 20 lat. Zaangażowanie i życzliwość moich współpracowników sprawiały, że każdego dnia chciało mi się CHCIEĆ: zainicjować kolejny nowy projekt, spotkać się z moim zespołem, aby znów zrobić coś lepiej, czy ruszyć do naszych klientów, u których pobrałem wiele lekcji rynkowej pokory i prawdziwego partnerstwa – podsumowuje Przemysław Powalacz, jeszcze tylko do sierpnia 2023 roku pełniący funkcję prezesa Zarządu.

Aktualnie trwa proces nominacji na stanowisko prezesa Zarządu Geberit, o czym firma będzie informować w najbliższym czasie.

Grupa Geberit to europejski lider w produkcji zaawansowanej technologii sanitarnej. Od momentu jej powstania w roku 1874 jest pionierem w tym sektorze, nieprzerwanie ustanawiając nowe trendy swoimi wszechstronnymi rozwiązaniami. Geberit posiada swoje przedstawicielstwa w blisko 50 krajach w Europie i na świecie, skupia w swoich zasobach 30 zakładów produkcyjnych. Największe zakłady znajdują się w Szwajcarii, Niemczech i Austrii. Główna siedziba zlokalizowana jest w Rapperswil-Jona w Szwajcarii, a sama firma jest notowana na Szwajcarskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w Zurychu od 1999 r. Grupa wygenerowała sprzedaż w wysokości 2,9 mld franków szwajcarskich w 2017 roku, zatrudniając około 12 tys. pracowników.