Targi ZOW zawieszone

Ostatnia edycja targów ZOW odbyła się w lutym 2020 r. Na zdjęciu stoisko firmy Impress.

Targi ZOW zawieszone

Zaplanowane w dniach 3-5 maja 2022 roku targi dostawców dla branży meblarskiej i sektora wyposażenia wnętrz – ZOW – nie odbędą się. Koelnmesse koncentruje się na targach interzum.

Ostatnie dwa lata, z których większość została ukształtowana przez pandemię, doprowadziły do zmian w całym społeczeństwie. Branża meblarska przechodzi wielowymiarową zmianę na drodze do nowej normalności. W związku z tym, z myślą o rozwoju ZOW i interzum jako całości, Koelnmesse poinformowało, że branża skoncentruje się obecnie na targach interzum, jako wiodącym, globalnym wydarzeniu i jednocześnie centralnej platformie rynku niemieckiego.

W wyniku destrukcyjnego wpływu pandemii koronawirusa na branżę Koelnmesse postanowiło anulować ZOW zaplanowane na 3-5 maja 2022 w Bad Salzuflen i tymczasowo zawiesić organizację kolejnych edycji wydarzenia.

Silna pozycja interzum, niepewny los ZOW

Przypomnijmy, że pierwsze wątpliwości na temat ZOW pojawiły się w grudniu 2021 roku, kiedy to okazało się, że większość firm nie jest przygotowana do udziału w ZOW w lutym 2022 jako zwiedzający lub wystawcy, a ich przedstawiciele mają poważne wątpliwości, co do tego czy ZOW może z powodzeniem ruszyć w pierwotnym terminie. Właśnie wtedy zdecydowano o przesunięciu wydarzenia na maj. Teraz jednak okazało się, że chodzi o coś więcej, niż tylko termin. Przyczyny zawieszenia organizacji targów ZOW wyjaśnia Matthias Pollmann, Vice President Trade Fair Management Koelnmesse.

Ogólne warunki, jakie obecnie panują niestety nie oferują realnej podstawy dla formatu takiego jak ZOW – mówi Matthias Pollmann. – Ten krok był dla nas trudny, zwłaszcza w świetle bliskiego i opartego na zaufaniu partnerstwa, jakie zawsze łączyło nas z klastrem meblowym we Wschodniej Westfalii – kontynuuje Pollmann. Po czym dodaje: Teraz skupiamy się na interzum, wiodących na świecie targach dla dostawców branży meblarskiej, ale w myśl starego powiedzenia – gdzie jedne drzwi się zamykają, zwykle otwierają się nowe – już myślimy o ewentualnych nowych formatach.

Nowy event na targowej mapie

Czy w kalendarzu targowym i w budżetach firm znajdzie się miejsce na kolejne wydarzenie, wypełniające lukę po tradycyjnym formacie, w którym organizowane było ZOW? Czy w przerwach pomiędzy biennale w Kolonii, w latach, w których interzum sie nie odbywa, pojawią się nowe targi? Odpowiedź na to pytanie poznamy zapewne w najbliższych miesiącach. Póki co organizatorzy i wystawcy koncentrują się na przygotowaniach do najbliższej edycji targów interzum, która odbędzie się w dniach 9-12 maja 2023 roku.