Targi ZOW zawieszone

Ostatnia edycja targów ZOW odbyła się w lutym 2020 r. Na zdjęciu stoisko firmy Impress.

Targi ZOW zawieszone

Zaplanowane w dniach 3-5 maja 2022 roku targi dostawców dla branży meblarskiej i sektora wyposażenia wnętrz – ZOW – nie odbędą się. Koelnmesse koncentruje się na targach interzum.

Meblarski-1000-banner-srodtekstowy-750x100-gif-miesiecznik-i-portal-informacyjny-branzy-meblarskiej-biznes-meble-pl

Ostatnie dwa lata, z których większość została ukształtowana przez pandemię, doprowadziły do zmian w całym społeczeństwie. Branża meblarska przechodzi wielowymiarową zmianę na drodze do nowej normalności. W związku z tym, z myślą o rozwoju ZOW i interzum jako całości, Koelnmesse poinformowało, że branża skoncentruje się obecnie na targach interzum, jako wiodącym, globalnym wydarzeniu i jednocześnie jako centralnej platformie rynku niemieckiego.

Silna pozycja interzum, niepewny los ZOW

Przypomnijmy, że pierwsze wątpliwości na temat ZOW pojawiły się w grudniu 2021 roku, kiedy to okazało się, że większość firm nie jest przygotowana do udziału w ZOW w lutym 2022 jako zwiedzający lub wystawcy, a ich przedstawiciele mają poważne wątpliwości, co do tego czy ZOW może z powodzeniem ruszyć w pierwotnym terminie. Właśnie wtedy zdecydowano o przesunięciu wydarzenia na maj. Teraz jednak okazało się, że chodzi o coś więcej, niż tylko termin. Przyczyny zawieszenia organizacji targów ZOW wyjaśnia Matthias Pollmann, Vice President Trade Fair Management Koelnmesse:

Ogólne warunki, jakie obecnie panują, niestety nie oferują realnej podstawy dla formatu takiego jak ZOW. Ten krok był dla nas trudny, zwłaszcza w świetle bliskiego i opartego na zaufaniu partnerstwa, jakie zawsze łączyło nas z klastrem meblowym we Wschodniej Westfalii. Teraz skupiamy się na interzum, wiodących na świecie targach dla dostawców branży meblarskiej, ale w myśl starego powiedzenia –  gdzie jedne drzwi się zamykają, zwykle otwierają się nowe – już myślimy o ewentualnych nowych formatach.

Nowy event na targowej mapie?

Czy w kalendarzu targowym i w budżetach firm znajdzie się miejsce na kolejne wydarzenie, wypełniające lukę po tradycyjnym formacie, w którym organizowane było ZOW? Czy w przerwach pomiędzy biennale w Kolonii, w latach, w których interzum sie nie odbywa, pojawią się nowe targi? Odpowiedź na to pytanie poznamy zapewne w najbliższych miesiącach. Póki co organizatorzy i wystawcy koncentrują się na przygotowaniach do najbliższej edycji targów interzum, która odbędzie się w dniach 9-12 maja 2023 roku.