Salone del Mobile traci lidera

Claudio Luti rezygnuje z funkcji prezesa Salone del Mobile.

Salone del Mobile traci lidera

Claudio Luti poinformował Zarząd Federlegno Arredo Eventi o rezygnacji z funkcji prezesa Salone del Mobile.Milano. Nie podjęto jeszcze żadnych decyzji co do organizacji Salone del Mobile.Milano 2021. W ciągu kilku dni Zarząd spółki zbierze się, aby omówić wszystkie plany na przyszłość.

Salone del Mobile.Milano 2021 pod znakiem zapytania

To wiadomość, która spadła jak grom z jasnego nieba po długim okresie niepewności związanym z terminem 60. edycji Salone del Mobile.Milano, który został ogłoszony w listopadzie ubiegłego roku, po tym jak zaplanowane na kwiecień targi musiały zostać odwołane z powodu pandemii.

O odejściu wieloletniego lidera, twarzy targów w Mediolanie, poinformował w krótkiej notatce, rozesłanej 23 kwietnia 2021 roku Claudio Feltrin, prezes Federlegno Arredo Eventi. Według włoskich mediów decyzja ta jest podyktowana tym, że wiele firm meblarskich wyraziło wątpliwości odnośnie udziału we wrześniowych targach.

banner-przewodnik-architekta-300x250

Już raz Claudio Luti, od 1988 roku CEO włoskiej marki Kartell, zrezygnował ze stanowiska prezesa targów w Mediolanie. Miało to miejsce w 2014 roku. Czy tym razem jest to ostateczna decyzja?

Wieloletni prezes Salone del Mobile.Milano w rozmowach z dziennikarzami nie ukrywa, że opuszczenie targów w takim momencie to wyjątkowo bolesna decyzja. Jest on jednak rozgoryczony, że przez lata ciężko pracował, by potwierdzić renomę wydarzenia na arenie międzynarodowej, a obecnie nie ma już warunków do realizacji jego wizji.

Prezes Salone del Mobile Claudio Luti rezygnuje z funkcji w związku z pytaniami o przesunięcie Salone 2021
sam prezydent targów Claudio Luti ogłosił, że rezygnuje z pełnionej funkcji. Wiadomość ta pojawia się po długim okresie niepewności związanym z datą targów we wrześniu 2021 roku, która została ogłoszona w listopadzie ubiegłego roku, po tym jak pierwotne kwietniowe plany targów musiały zostać odwołane z powodu pandemii.

Claudio Feltrin, prezes Federlegno Arredo (włoskiej organizacji handlu drewnem, która jest właścicielem Salone i jego franczyzy) ogłosił za pomocą krótkiej notatki 23 kwietnia 2021 roku, w której czytamy: 'Claudio Luti poinformował zarząd o swojej rezygnacji z funkcji prezesa Salone del Mobile.Milano. Nie podjęto jeszcze żadnych decyzji w sprawie organizacji Salone del Mobile.Milano 2021". Zarząd firmy, czytamy w notatce, spotka się w najbliższych dniach, aby omówić wszystkie przyszłe plany. Decyzja jest podobno podyktowana tym, że wiele firm meblarskich wyraziło wątpliwości co do udziału we wrześniowych targach.

Opuszczenie przewodnictwa Salone w tak delikatnym i złożonym momencie jest bolesną decyzją" – powiedział Luti, według włoskiej agencji prasowej Ansa. 'Przez lata ciężko pracowałem, aby potwierdzić to wydarzenie jako reprezentację systemu na poziomie międzynarodowym, ale nie ma już warunków do realizacji mojej wizji zwartości sektora dla wspólnego dobra'.

RELATED STORY
W kolorze różowym: wznosimy toast za zdrowie mediolańskiej instytucji Bar Basso
W marcu 2021 r. Luti ubolewał nad brakiem jasności ze strony włoskiego rządu w kwestii planu ponownego otwarcia targów, nazywając Salone 2021 "cennym narzędziem dla uzdrowienia przemysłu, miasta Mediolanu i całego kraju". Następnie odbyła się seria spotkań pomiędzy Lutim, kierownictwem Federlegno Arredo i włoskimi organami rządowymi, które napawały wszystkich optymizmem co do zbliżających się targów.

Burmistrz Mediolanu, Beppe Sala, wystąpił w mediach społecznościowych z przesłaniem do kluczowych graczy w branży projektowej i meblarskiej, wzywając ich do poważnego zastanowienia się nad konsekwencjami odwołania Salone. 'Pracujemy od miesięcy, aby móc zagwarantować warunki dla firm meblarskich, aby bezpiecznie wziąć udział w Salone 2021. Istnieją kategorie takie jak gościnność i komunikacja, które muszą działać, a w tym czasie społeczności muszą się zjednoczyć […]. Współpraca między Mediolanem a przemysłem meblarskim poprzez Salone del Mobile trwa od dziesięcioleci, ale bądźmy ostrożni, ponieważ nie jest nieprzewidywalne, że w tym trudnym czasie inne europejskie miasta roszczą sobie prawo do tej ważnej roli w projektowaniu – coś, na co jako burmistrz Mediolanu nie pozwolę. §

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa
Plany zorganizowania Salone del Mobile we wrześniu zostały rzucone w wątpliwość po rezygnacji prezesa targów Claudio Lutiego.

Według doniesień w prasie włoskiej Luti ustąpił w obawie, że tegoroczne targi zostaną ograniczone ze względu na mniej wystawców i zwiedzających.

Wspólny cel „zawiódł”

Luti, na zdjęciu powyżej na konferencji prasowej z okazji targów 2020, która została później odwołana, podobno powołuje się na brak jedności w obliczu trwającej pandemii.

„Powszechna wola celu […] zawiodła” – powiedział.

Targi meblowe odbędą się w Mediolanie w dniach od 5 do 10 września, po tym, jak zostały przeniesione z tradycyjnego kwietniowego miejsca z powodu Covid-19.

Jednak w ostatnich tygodniach pojawiają się wątpliwości, czy targi będą musiały zostać odwołane drugi rok z rzędu.

Rezygnacja „bolesny wybór”

„Pozostawienie prezydentury Salone w tak delikatnym i złożonym momencie jest […] bolesnym wyborem” – powiedział Luti.

„Przez lata ciężko pracowałem, aby potwierdzić to wydarzenie jako reprezentację systemu na poziomie międzynarodowym, ale nie ma już warunków, aby realizować moją wizję zwartości w sektorze dla dobra wspólnego”.

Luti zrezygnował w czwartek przed posiedzeniem zarządu FederlegnoArredo, włoskiego podmiotu zajmującego się handlem drewnem, który jest właścicielem marki Salone del Mobile.

Jego wyjazd nastąpił zaledwie kilka dni po tym, jak włoski rząd ogłosił plany zniesienia niektórych ograniczeń dotyczących Covid-19 i umożliwienia ponownego organizowania targów od 1 lipca.

Rząd złożył zapewnienia

Pozornie wydawało się, że spełniło to żądania Salone del Mobile, które naciskały na rząd, aby uzyskać zapewnienia, które pozwoliłyby mu kontynuować plany na wrześniowe wydarzenie.

Luti miał nadzieję, że te wieści skłonią wahających się wystawców do zaangażowania się w to wydarzenie.

„Salone del Mobile di Milano jest bezcennym atutem dla całego kraju, a rząd potwierdził, że jest tego w pełni świadomy” – powiedział Luti w zeszłym tygodniu po serii spotkań z rządem przed jego ogłoszeniem.

„Co najważniejsze, musi to być sposób myślenia firm, które muszą potwierdzić swoją obecność na targach, jako kluczowy czynnik ożywienia w branży meblarskiej, włoskiej gospodarce i społeczeństwie”.

Salone del Mobile
Powiązana historia
Salone del Mobile spodziewa się, że pójdzie dalej, ponieważ włoski rząd zniesie zakaz koronawirusa na targach
Dymisja Lutiego pokazuje jednak, że działania zapowiedziane przez premiera Mario Draghiego i ministra zdrowia Roberto Speranzę nie wystarczyły, by zjednoczyć interesariuszy stojących za jego wizją targów.

Uważa się, że liczba rezerwacji wystawców spadła, a zagraniczni goście raczej nie będą podróżować do Włoch w dużych ilościach, co prowadzi do napięć między kluczowymi partnerami i plotek, że wiodące włoskie marki odwołały swoje stoiska.

„Szanuję decyzje wszystkich, ale nie podzielam pragnienia, by nie współpracować w tak delikatnym momencie i przynajmniej zrezygnować z prób zdefiniowania konkretnej ścieżki do zrobienia tego, co mogłoby być symbolem ożywienia kraju” – mówi Luti. powiedział.

„Z pewnością zdaję sobie sprawę z trudności i niewiadomych, które uniemożliwiają nam teraz wyjaśnienie wszystkich niepewności wynikających z wciąż nadciągającego scenariusza pandemii. Ale liczy się dla mnie wspólna wola celu, która zawiodła”.

Fuorisalone pójdzie dalej

Coroczne Salone del Mobile to największe i najważniejsze targi meblowe na świecie, które podczas ostatniej edycji w 2019 roku przyciągnęły 386.236 gości z 181 krajów.

Na początku tego miesiąca organizatorzy mediolańskich imprez fuorisalone zebrali się razem, aby zadeklarować, że będą gospodarzami swoich programów niezależnie od tego, czy Salone del Mobile się rozpocznie.

Wystawa FAR w zajezdni Nilufar
Powiązana historia
Organizatorzy fuorisalone z Mediolanu przyrzekają organizować imprezy we wrześniu, pomimo wątpliwości co do Salone del Mobile
Luti, dyrektor generalny włoskiej marki oświetleniowej Kartell, przez dwie kadencje pełnił funkcję prezesa Salone del Mobile. Wcześniej zrezygnował w 2014 r. Po wstrząsie zarządu.