Kiedy polskie meble pojawią się w High Point?

W dniach 13-21 października 2020 r. na targach w High Point w polskim showroomie zaprezentowało się 7 polskich marek meblowych: Benix, Black Red White, Gala Collezione, Raw, Szynaka Meble, Vzór i Zieta Studio.

Kiedy polskie meble pojawią się w High Point?

Są już kolejne plany ekspansji polskich firm na rynku Stanów Zjednoczonych. Tymczasem High Point Market Authority przenosi Spring Market 2021 z kwietnia na czerwiec.

Banner targów IFFINA 2024 750x109 px

Jak poinformowała 15 grudnia 2020 r. firma High Point Market Authority, zmienia się data Spring Market 2021. Targi pierwotnie planowane w dniach 17-21 kwietnia, zostały przesunięte na 5-9 czerwca 2021 r.

Jesteśmy zachęceni niedawnymi nagłówkami na temat szczepionek COVID-19, ale realistycznie oceniamy ich wpływ na wiosenne ramy czasowe, ponieważ wdrażanie będzie powolne. W połączeniu z rzeczywistością w naszej branży dotyczącą niedoborów dostaw i zakłóceń w produkcji/wysyłce, Zarząd zgodził się, że najkorzystniejsze byłoby opóźnienie Spring Market do czerwca – skomentował Tom Conley, prezes i dyrektor generalny High Point Market Authority.

Posiedzenie Zarządu odbyło się 14 grudnia 2020 r. i miało na celu omówienie potencjalnej zmiany daty po otrzymaniu sugestii od kilku wystawców. Rada dyrektorów Urzędu ds. Rynku głosowała jednogłośnie za przyjęciem zmiany.

Chociaż nasze środki bezpieczeństwa okazały się skuteczne tej jesieni, to w trakcie nadchodzącej wiosny potrzebne będzie więcej czasu na poprawę sytuacji w czasie pandemii i złagodzenie ograniczeń w podróżowaniu. Branża skorzysta również na kilku dodatkowych tygodniach na produkcję i wysyłkę produktów – skomentował Dudley Moore, Jr., prezes zarządu Market Authority i prezes Otto & Moore. – Naszym nadrzędnym celem jest priorytetowe traktowanie zdrowia i bezpieczeństwa zarówno członków branży, jak i społeczności High Point, co jednocześnie pozwala nam nadal prowadzić bieżącą działalność.

Rejestracja na wiosenny rynek 2021 zostanie otwarta pod koniec lutego. Termin jesiennych targów pozostaje bez zmian – zgodnie z planem targi mają odbyć się w dniach 16-20 października 2021.

Rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń do projektu „Polskie meble na rynku USA” na lata 2021-2022, którego celem jest wsparcie ekspansji polskich firm na rynku Stanów Zjednoczonych. Przybierze ono formę grupowej wystawy polskich firm podczas targów High Point Market z usługami doradczymi, promocyjnymi i logistycznymi. Operator to Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli, projekt koordynuje B+R Studio Tomasz Wiktorski.