Wnętrze ze smakiem – nowa lodziarnia MILK lodowe bistro
15 sierpnia, 2024 2024-08-15 11:39Wnętrze ze smakiem – nowa lodziarnia MILK lodowe bistro
Oto MILK lodowe bistro w nowej lokalizacji i w nowej odsłonie. Projekt zrealizowała pracownia Hanna Pietras Architects.
Nowo otwarta lodziarnia MILK lodowe bistro w Łodzi, zaprojektowana przez pracownię Hanna Pietras Architects, zachwyca wyjątkowym wystrojem pełnym kolorów. Ta nowoczesna przestrzeń łączy w sobie unikalny design z przytulną atmosferą. Każdy detal wnętrza, od barwnych ścian po oryginalne meble, został starannie dobrany, aby podkreślić charakter lokalu i uczynić wizytę w lodziarni niezapomnianym doświadczeniem – zarówno smakowym, jak i wizualnym.
Dziś Łódź to już nie tylko ulica Piotrkowska, czy Manufaktura. Mapę miasta wypełnia doskonała gastronomia, w tym lodziarnia MILK lodowe bistro, która podbiła serca łodzian i turystów swoim pierwszym, niewielkim lokalem przy ulicy Nawrot 15. Zainteresowanie lodami wśród klientów nie słabnie nawet zimą, więc naturalnym krokiem dla właścicieli było stworzenie kolejnego bistro – przy ulicy Pomorskiej 11. Tym razem do współpracy przy aranżacji wnętrz zaprosili pracownię Hanna Pietras Architects.
Czym różni się projektowanie lodziarni, kafeterii od projektu wnętrza np. mieszkania?
Bierzemy pod uwagę, że w danym miejscu nie będzie kilka osób, tylko kilkadziesiąt lub kilkaset na godzinę. Ta informacja znacznie zawęża możliwości wyborów materiałów wykończeniowych czy rozwiązań projektowych. I o tym musimy pamiętać. Przestrzeń lodziarni, czy innej restauracji jest zupełnie inaczej użytkowana – zauważa Hanna Pietras.
Artystyczne wnętrze ze smakiem
Hanna Pietras i jej zespół projektowy: Anna Petrova i Małgorzata Kowalczyk-Wiankowska znany jest z zamiłowania do kolorów i eklektycznych połączeń. Nie mogło więc tego zabraknąć na tej liczącej ponad 50 m2 przestrzeni. Rządzą tu złamana biel, granat, koral, a nawet mosiądz.
To już kolejny lokal Inwestora, więc wiedział, co się sprawdziło, a co chciałby zmienić. Najważniejsza była spójność z poprzednim miejscem, co stanowiło kluczowy aspekt naszego projektu – podkreśla architektka.
Mimo to, miałyśmy dużo wolnej ręki, co pozwoliło nam wprowadzić nowe, świeże elementy i kreatywne rozwiązania. Dzięki tej owocnej współpracy lokal ma „to coś” i jest rozpoznawalny w mieście. Wspólne zrozumienie i zaufanie, jakim obdarzył nas Inwestor, umożliwiło stworzenie unikalnego miejsca, które nie tylko spełnia jego oczekiwania, ale także wyróżnia się na tle innych lodziarni w Łodzi. Kolorystyka, którą wybrałyśmy, podkreśla radosny i nowoczesny charakter wnętrza, jednocześnie zachowując harmonię z wcześniejszym lokalem – dodaje Hanna Pietras.
Tuż obok lady znajduje się zaplecze, które nie zostało całkowicie oddzielone. Zaprojektowano je z częściowym, ryflowanym przeszkleniem, co umożliwia przepływ światła i zachowanie wrażenia otwartości przestrzeni.
Pracownia zaprojektowała też miejsce do siedzenia wraz z małymi stoliczkami. Dzięki temu można nacieszyć oczy tą estetycznie zaaranżowaną przestrzenią, gdzie nie znajdziemy np. pstrokatego menu powieszonego na ścianie. W MILK lodowe bistro dbałość o detale tyczy się również takich aspektów jak graficzna prezentacja oferty.
Południowe inspiracje w MILK lodowe bistro
Inspiracja projektowa pochodziła z dwóch głównych źródeł: włoskiej lodziarni vintage i portugalskich akcentów. Przy czym kluczowe było zachowanie funkcjonalności i poczucia swobody.
Wnętrze lodziarni powinno być zaprojektowane tak, aby łączyć te elementy w harmonijną całość. Włoska dusza i portugalskie serce mogą współistnieć dzięki starannie dobranym detalom, które tworzą przytulną i inspirującą przestrzeń dla klientów. Ważne jest, aby funkcjonalność była równie ważna, jak estetyka, zapewniając wygodę i swobodę zarówno pracownikom, jak i gościom – mówi architektka.
Dla Hanny Pietras i jej zespołu to był bardzo przyjemny projekt ze względu na to, że ta lodziarnia znajduje się wysoko na liście ich ulubionych miejsc. A kiedy przychodzi do wymienienia ulubionego smaku…
Nie ma jednego. W MILK cudowne jest to zaskoczenie przy okazji każdej wizyty. Mają stałe smaki, ale też często pojawiają się nowości. Właściciele kombinują, tworzą połączenia, które trudno znaleźć gdziekolwiek indziej. A przy tym można u nich zjeść lody w mojej ulubionej brioszce – zapewnia Hanna Pietras.
MILK zaskakuje swoją ofertą smaków, a Hanna Pietras wraz z zespołem zadbała, aby przestrzeń lodowego bistro miała swój unikalny charakter.
- Projekt: Hanna Pietras, Anna Petrova, Małgorzata Kowalczyk-Wiankowska,
- Zdjęcia: Mood Authors,
Hanna Pietras Architects to powstała w 2012 r. butikowa pracownia architektury luksusowych wnętrz prywatnych oraz komercyjnych (medycznych, hotelowych) – wyjątkowe miejsce na projektowej mapie Łodzi. W procesie twórczym Hanna Pietras kieruje się przekonaniem, że piękno i harmonia wymykają się skończonym definicjom, sztywnym ramom i ustalonym schematom. Lubi eksperymentować z kolorem i formą, przełamywać konwencje, łączyć style, inspirować się trendami, ale nie ulegać im. Projektuje wnętrza, które rezonują z energią ich właścicieli i pozwalają im czuć się w nich swobodnie.