Podziel się:

Współczesność vs. szacunek do historii

10-10-2021
Do schowka
Katarzyna Olbińska-Tarnowska, Daria Wiergowska i Paweł Lewoc z Underground Architects Group stworzyli wnętrze minimalistyczne, które przełamuje schemat sztampowego stylu industrialnego.

 

Pofabryczny budynek w trakcie rewitalizacji to wymagające zadanie dla projektantów – z jednej strony współczesność, a z drugiej szacunek do historii. Efekt końcowy zaskoczył inwestora i pokazał, że architekci doskonale zrozumieli jego potrzeby, projektując przestrzeń wyjątkową w swoim designie i przede wszystkim funkcjonalną. Projekt ten doceniło również Jury w konkursie „Rozmaite Odsłony Światła 2020” organizowanym przez firmę AQForm.

 

Podstawowym i nadrzędnym celem projektowym dla Underground Architects Group było spełnienie wizji inwestora, który chciał wykonać aranżację części wspólnych rewitalizowanego budynku pofabrycznego z poszanowaniem jego historii oraz zwracając przy tym uwagę przede wszystkim na aspekt funkcjonalności wnętrza.

 

Architekci w całym procesie otrzymali niezwykle dużo swobody oraz zaufania, co mocno ułatwiło im pracę i pozwoliło złapać wiatr w żagle. Na etapie projektowania niebagatelne znaczenie miał również stały kontakt z głównym architektem obiektu oraz generalnym wykonawcą. Dzięki temu była możliwość konsultowania wszystkich nietypowych rozwiązań bezpośrednio na budowie oraz jednoczesnego weryfikowania ich pod kątem przepisów formalno-prawnych.

 

Naszym głównym założeniem było stworzenie wnętrza minimalistycznego, a jednocześnie przełamującego schemat sztampowego stylu industrialnego. Oszczędne barwy oraz surowe materiały takie jak cegła i beton, zostały zestawione z wyraźnymi akcentami kolorystycznymi - mówi Paweł Lewoc z Underground Architects Group.

 

Wśród nich w całym wnętrzu dominuje przede wszystkim kolor żółty pojawiający się pod postacią wykończeń ściennych w formie mikrobetonu w pomieszczeniach sanitarnych oraz tapicerki na meblach w strefie wejścia do budynku. Dodatkowy akcent stanowi zieleń, która pojawia się w różnej formie. W części lobby znajdują się rośliny w wolnostojących wielkogabarytowych donicach. Uzupełnieniem są również delikatne pnącza zwisające z wykonanej na zamówienie stalowej donicy znajdującej się bezpośrednio nad ladą recepcyjną. W holu windowym natomiast umieszczona została zielona ściana z nasadzonych żywych roślin, która mocno kontrastuje z wszechobecną w tej części budynku teksturą betonu. W zaprojektowanym układzie funkcjonalnym największy nacisk położono na jasną i klarowną organizację wnętrza. Na wprost wejścia znajduje się recepcja, a z całej strefy lobby wytyczona została logiczna i przejrzysta komunikacja, dzięki czemu odwiedzający budynek w łatwy sposób mogą dostać się do holu windowego i klatki schodowej oraz umieszczonych na poziomie parteru biur. Na dość ograniczonej przestrzeni udało się przewidzieć także miejsce na szatnię dla rowerzystów wraz z łazienką i toaletą. W ostatnim czasie takie pomieszczenie stanowi coraz częściej absolutny "must have" w standardzie operatorów budynków biurowych.

 

Niezwykle istotną rolę dla ostatecznego kształtu wnętrza odegrał dobór odpowiedniego oświetlenia. W projekcie zastosowano w zdecydowanej większości oprawy polskiej firmy AQForm, które poprzez swoją nowoczesną formę, fakturę i kolorystykę znakomicie wpisały się w aranżowaną przestrzeń rewitalizowanego budynku pofabrycznego.

 

W projekcie wykorzystano różne modele opraw. Główny wpływ na takie zróżnicowanie miały przede wszystkim funkcje pomieszczeń, w których się one znalazły oraz różne aspekty techniczno-budowlane. W ten sposób np. w głównym lobby zastosowano szynoprzewody zwieszane na linkach z zamocowanymi oprawami Tuba111. Umieszczenie tych konkretnych modeli uzasadnia mnogość licznych instalacji znajdujących się na wierzchu bezpośrednio pod sufitem, poniżej których musieliśmy podwiesić oprawy. Dodatkowo forma szynoprzewodów doskonale dopasowała się do nisz utworzonych przez pierwotne elementy konstrukcyjne obiektu - dodaje Paweł Lewoc z Underground Architects Group.

 

Wnętrze projektu Underground Architects Group zyskało drugie życie, elementy charakterystyczne dla budynku i jego stylu pozostały, ale dopasowane do tego współczesne rozwiązania i detale dlatego ten projekt jest tak spójny i ciekawy.

 

Projekt: kompleks biurowy Łódź.Work,

Lokalizacja: Łódź,

Design: Underground Architects Group

 

Dziękujemy, że jesteś z nami. By otrzymywać od nas aktualne i wartościowe treści ZAPISZ SIĘ DO BEZPŁATNEGO NEWSLETTERA portalu www.biznes.meble.pl

 

Podziel się:

Zobacz także

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz
Autor:*
Masz konto?
E-mail:
Tytuł:*
Treść:*

Przepisz tekst wpisany w cudzysłowie:
Najbliższe targi:
Warsaw Home & Contract
Polska - Nadarzyn
2021-10-27 | 2021-10-30
-
Wszystkie nowości w Twojej poczcie. Chcesz wiedzieć wszystko o aktualnych nowościach, promocjach - zapisz się do bezpłatnego newslettera.
Współpraca targowa:
Dołącz do nas!
Polub nas, a otrzymasz codzienną dawkę inspirujących aranżacji,
ciekawych artykułów i korzystnych promocji wprost na swoją tablicę!